Vegetarer og kosttilskud

Der er mange fordele ved at spise vegetarisk, men man skal være god til det for at få alle de ting, som kroppen har brug for. Især hvis man er veganer, hvor alle former for kød, fisk, æg og mælk er udelukket. Man vil så kunne komme i underskud med vigtige næringsstoffer.

Kød er en vigtig kilde til  B12-vitamin, der er vigtigt for mange ting, blandt andet for bloddannelse, nervesystemet og knoglerne. Undgår man helt at spise kød, vil det være svært at få nok B12-vitamin. Mange ældre mangler
i forvejen B12-vitaminm, ofte på grund af mangel på mavesyre. For at være på den sikre side, er det godt at få målt indholdet af B12-vitamin, omocystein og folinsyre blodet, før man begynder at tage tilskud. Vegetarer
bør også tage tilskud af de andre B-vitaminer.

Mange vegetarer kommer også til at mangle zink, der er nødvendigt for mere end 300 enzymer. De kan også komme til at mangle selen, der er et vigtigt antioxidant med mange vigtige funktioner i kroppen. Mangel på jern og calcium kan også forekomme.

Vegetarer er også i risiko for at komme til at mangle de livsvigtige fedtsyrer, blandt andet DHA, hvis de ikke spiser fisk. Så det er især veganere, der er i fare for at mangel DHA. Børn af mødre, der er veganere, kan risikere at komme til at mangle både B12 og DHA, der er nødvendige for den
bedst mulige udvikling og vedligeholdelse af hjernen og nervesystemet. Det er nu muligt at købe DHA, der er udvundet af alger og har samme virkning i kroppen som DHA fra fisk. Kan blandt andet købes som Vegetarian sourced DHA på www.LifeExtension.com

Det er i det hele taget sundt for mange af kroppens funktioner at tage tilskud af omega 3 fedtsyrer, blandt andet fiskeolie af god kvalitet og omega-3 fedtsyrer fra omega-3 olier som fx Livets Olie, Nutridan Strong citron eller Udo’s Choice. Vegetarer bør som alle andre ikke bruge margarine og andre hærdede fedtstoffer.

Desuden kan vegetarer risikere at komme til at mangle svovl, hvis de ikke spiser æg og mælkeprodukter eller får nok svovl via proteiner, som vegetarer også kan komme i underskud med, hvis de ikke er gode
til at variere kosten og sikre sig forskellige planteproteiner. Quinoa
indeholder fx mange gode aminosyrer. Det er også vigtigt, at man kan fordøje sin mad ordentligt, hvilket kræver, at man har nok af mavesyre og
fordøjelsesenzymer, både fra (rå) grønsager og frugt samt eventuelt ved at tage tilskud af vegetabilske fordøjelsesenzymer til hovedmåltiderne. Man kan ogå tage svovl som tilskud i form af MSM – methylsulfonylmethane, der er et helt naturligt svovlprodukt.

Vegetarer kan komme til at mangle:

B12-vitamin og andre B-vitaminer

Zink, selen og calcium
(man må aldrig tage calcium uden magnesium)

Protein (aminosyrer)

Svovl

Omega-3 fedtsyrer

Comments are closed.