Chondromalacia patellae – flosset brusk bag knæskallen – patellofemoralt syndrom

Chondromalaci betyder på dansk, at brusken bliver blød, og ved chondromalacia patellae er det brusken bag på knæskallen, der bliver blød.

Tilstanden forekommer ofte hos teen-agere, især piger, nar brusken bliver presset ved stærkt og uens tryk på brusken på grund af ændringer i benenes opbygning ved hurtig vækst, og på grund af ubalance i musklerne rundt om knæet. Det kaldes patello-femoralt syndrom. Forandringerne plejer at forsvinde, når væksten er afsluttet.

Generne kan modvirkes ved særlige øvelser med udstrækning og styrkelse af musklerne. Det er også godt at cykle en halv time dagligt. Det drejer sig om at på knæskallen til at sidde rigtigt og ikke at sidde for stramt til. I nogle få tilfælde kan det være nødvendigt med en operation for at opnå dette. Løbere kan også opleve at få et patello-femoralt syndrom.

Holdningen af kroppen og måden at bruge fødder og ben på er også af betydning, selvom det kun er i knæet, at der er symptomer. En meget god løsning på problemer med fødderne, blandt andet hælspore, plantar fasciitis, forfodssænkning, akillesseneproblemer og lidt forskel i benlængden samt problemer med knæ og hofter er at bruge MBT sko.

MBT står for Masai Barefoot Technology, som nu er kommet til Danmark. Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen. Se www.mbt-danmark.dk

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Foden afvikles fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne.

Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden smerter der, hvor senerne under foden sætter sig fast på hælbenet. Det kaldes plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen. Også musklerne og sener omkring knæene vil komme til at fungere bedre.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt.

Hos de lidt ældre med symptomer på chondromalaci – oftest i 40-erne og senere – er det brusken, der brydes ned som del den slidproces, der forekommer sammen med resten af kroppen, oftest på grund af forkert brug med fx fejl- eller overbelastning, kombineret med perioder med for lidt brug, hvor brusken på grund af manglende dannelse af ledvæske ved for lidt brug ikke bliver ernæret godt nok.

Brusken på knæskallen er et af de steder i kroppen, hvor brusknedbrydningen begynder tidligst og langsomt går videre til slidgigt i knæleddet. Når brusken bliver blød og uregelmæssig, kommer der smerter, når den gnubber mod lårbensknoglens nederste del. Brusken kommer til at ligne krabbekød, og det kan i særlige vinkler ses på røntgenbilleder. Chondromalacia patellae kan være resultatet af lang tids fejltilpasning af knæskallen til lårbenets nederste del, hvor knæskallen glider i en fure.

Derfor er der ved chondromalacia patellae også brug for øvelser med udstrækning af musklerne, på samme måde som ved teenagere (patello-femoralt syndrom). Dem kan man lære hos en fysioterapeut.

Symptomerne ved disse lidelser er smerter under eller omkring knæskallen, med forværring efter løb, trappegang og arbejde i hugsiddende stilling, altså med knæbøjninger. Der kan komme ”knækken” I leddet, og det kan være svært at sidde i længere tid uden at strække knæene ud og ”knække” med dem.

Det kaldes ”teater-symptomet”, fordi den ramte helst skal sidde yderst i rækken for at kunne strække sit ben og knække med det ofte. Knækket skyldes ofte, at knæskallen smutter tilbage i sin fure.

Ved chondromalacia patellae kan det være nødvendigt med en operation, der oftest udføres som kikkertkirurgi. Man kan her fx ”barbere” den dårlige brusk på bagsiden af knæskallen, hvilket kan lindre, men ofte ikke helt fjerne generne. Men knæleddet er et ”sart” led, så det er bedst at forsøge alt andet, før man griber til operation.

Man kan bedre dannelsen af ledvæske, der smører leddet og ernærer brusken, ved at bevæge uden at belaste. Her er cykling en meget god ting, især når det ikke går for meget op ad bakke. Det bedste er at have en motionscykel hjemme i stuen og køre på den to gange tyve minutter dagligt.

Brusken skal masseres for at kunne optage næringsstoffer og komme af med affaldsstoffer. Derfor skal leddene bruges, ikke holdes i ro. Man skal fortsætte med at lave de rigtige øvelser for musklerne, så de bliver stærke og afbalancerede. I nogle tilfælde kan en knæ-støttebandage være til gavn.

Brusken har for at vedligeholde sin styrke og smidighed brug for forskellige næringsstoffer. Især for de svovlholdige, naturlige stoffer glukosamin, MSM og chondroitinsulfat. MSM virker desuden i sig selv smertestillende.

Kyllingebrusk eller rene type 2 kollagen præparater er meget
gode til at reparere og give brusken styrke.  Kan købes som Chondro-Lenk eller via Internettet fra EU-lande som type 2 collagen.

Andre ting, der kan hjælpe, er fiskeolie og andre essentielle fedtsyrer (hørfrøolie, mandler, nødder, natlysolie), der dæmper den betændelsesagtige reaktion, inflammation,  i vævene, der er forbundet med smerter. Modsat virker for meget mættet fedt (dyrefedt, mælkefedt) og transfedt (margarine) forværrende. Det samme gælder for meget sukker og raffineret kost (fx hvedemel). Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

C-vitamin i en dosis på mindst 500 mg tre gange dagligt, hybenpulver, ingefær, curcumin, Venustorn og Boswellia serrata m.fl. modvirker også ledsmerterne.

Magnetfeltbehandling er nu ved at bevæge sig fra det alternative og til det etablerede sundhedsvæsen. Det er blandt andet vist, at knoglebrud heler hurtigere ved stimulation med magnetfelter, og sår heler hurtigere. Det drejer sig om at bruge de rigtige magnetfelter med bølgelængder som svarer til kroppens væv og styrker regenerationen. En del alternative behandlere kan give magnetfeltbehandling, men man kan også købe knæbandager med magneter.

En type behandling kaldes elektro-Magnet-Resonans-Stimulation, som blandt andet forhandles af Vita-Life R. Man kan få mere at vide om denne behandling hos Solveig Rasmussen, Drosselvænget 3, 6760 Ribe, tlf. 7542 2416. Email: s.rasmussen@vita-life.com

Firmaet Vello Scandinavia fremstiller blandt andet bandager med magneter. Adressen er Ortenvej 60, 6800 Varde. Tlf. 7521 1110. Kan formentlig købes i de fleste Matas og helsekostforretninger samt hos bandagister.

Generne kan blive så udtalte, at det kniber med at klare sit sædvanlige arbejde, og så kan omskoling eller revalidering komme på tale.

Comments are closed.