Spytsten

Spytsten dannes oftest i udførselsgangen fra kæbespytkirtlerne, hvor spyttet er meget kalkholdigt og blandt andet kan medføre tandsten. De kan dog også dannes i udførselsgangen fra de andre spytkirtler.

Symptomerne på spytsten er hævelse og spændthed i den pågældende spytkirtel, især hvis man spiser noget surt, fx citronsaft.

Den normale behandling er fjernelse kirurgisk ved et lille snit i lokalbedøvelse.

En amerikansk læge, Dr. Wright, anbefaler, at man dagligt bruger seks dråber af en mættet opløsning af kaliumjodid (SSKI) i vand.

Opløsningen laves ved at tilsætte krystaller af kaliumjodid til destilleret vand, indtil krystallerne ikke længere bliver opløst. Det betyder, at vandet nu er mættet med kaliumjodid.

Behandlingen kan tage mindst seks måneder, før spytstenene fuldstændig opløst. Man skal ikke selv lave denne opløsning. Det gøres kun på Glostrup apotek, og der skal en lægerecept til.

For meget jod kan dog ødelægge balancen i skjoldbruskkirtlen og gøre det svært at stille diagnosen ved for højt eller lavt stofskifte, så man skal inden behandlingen sikre sig, at der er taget blodprøver for stofskiftet. Er der sygdomme i skjoldbruskkirtlen, eller findes de i familien, der det klogest at undgå at bruge kaliumjodid.

En anden mulighed er at bruge råd mod nyresten.

En god forebyggelse ligger for eksempel i at indtage citronsyre, for eksempel som juice fra citrusfrugter. En god opskrift er at lave lemonade af 2 kopper friskpresset citronsaft, 8 kopper vand og to teskefulde flydende Stevia koncentrat eller tilsætte Steviapulver, der er opløst i lidt varmt vand.

Magnesium hjælper kroppen med at opløse calcium, der er hovedbestanddelen af spytsten og nyresten. Mangel på magnesium kan medføre øget risiko for dannelse af sten. Forskere på Harvard University har påvist, at indtag af magnesium sammen med B6-vitamin kan reducere dannelsen af sten. Man kan fx tage 300 eller 600 mg magnesiumcitrat og 100 mg B6-vitamin dagligt.

For meget kalk i kost og kosttilskud kan være medvirkende til stendannelse. Især ved mangel på magnesium og K2-vitamin, der begge er nødvendige for optagelsen af kalk og indbygningen i knoglerne, og især K2-vitamin er nødvendigt for, at kalken ikke havner i de bløde væv som fx åreforkalkning og sten. K2-vitamin findes i grønne grønsager og dannes af sunde
tarmbakterier, men det må anbefales at tage mindst 100 mikrogram dagligt som tilskud.

Kan stenen ikke passere, kan det være muligt ved hjælp af ultralyd af knuse stenene udefra. Stenen bliver så til pulver.

Det findes en rigtig god, alternativ kur mod nyresten, som godt nok ikke er gennemprøvet videnskabeligt, men som virker:

Man tager et helt rent og frisk æg og lægger det i bunden af et stort glas. Derefter presser man saft fra friske, modne citroner, indtil saften dækker ægget. Lad det stå i 12-18 timer.

Det er ikke nødvendigt at skolde det friske æg. Skulle der være skadelige bakterier på det, vil de dø i citronsaften.

Tag så ægget op og drik saften (ægget kan evt. spejles og spises, men det er ikke ægget, det gælder). Citronsaften går i forbindelse med kalken fra ægget, og tilsammen får det nyresten til at gå i opløsning – smuldre – og så går resterne ud med urinen. Kuren kan gentages med nogle dages mellemrum, indtil nyrestenen er væk.

Det er godt nok en kur mod nyresten, men der skulle være gode muligheder for også at opløse spytsten på denne måde.

Man kan også prøve med naturmidlet Resium, der også virker mod galdesten.

Comments are closed.