Blister i munden – after – mundsår

Blister, også kaldet after, skyldes en forstyrrelse i immunsystemet, formentlig på baggrund af bakterier eller herpesvirus (skoldkoppevirus). Men hvorfor denne forstyrrelse opstår, ved man ikke. Der er tale om en autoimmun reaktion, hvor kroppen angriber egne væv, formentlig udløst af bakterier i slimhinden (streptococcus sanguis) eller virus (herpesvirus, cytomegalvirus).

Blisterne sidder typisk i munden, på tungen og kan sidde på indersiden af læberne. De er oftest meget generende. Der kan komme en eller flere ad gangen med forskellige mellemrum og med forskellig varighed. Der kan hos kvinder være særlig tilbøjelighed til blister under menstruationen, og stress kan også provokere dem. De gør ondt, da nerveenderne er blottet i bunden af såret. Blisterne kan vare fra cirka fire dage til to uger.

En dårlig fordøjelse med dannelse af gifte i tyktarmen kan belaste leveren og være med til at svække immunsystemet og øge hyppigheden af mundsår. Her kan tilskud af probiotika, fx Vita Biosa eller kapsler med mælkesyrebakterier være meget gavnlige, og fordøjelsen kan styrkes yderligere med vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert måltid.

Man kan styrke og udrense leveren med blandt andet Marietidsel.

Glutenallergi – cøliaki – kan være en bagved liggende årsag til mundsår. Gluten findes især i hvede, men også i byg og rug samt lidt i havre. Når tarmslimhinden skades af gluten, vil der også komme mangel på næringsstoffer, blandt andet zink, der er vigtigt for slimhinderne og mange andre ting. Se på www.radiodoktoren.dk  under coeliaki.

Det er vigtigt, at en læge eller tandlæge ser på munden, da der er flere andre sygdomme i munden, der kan minde om blister.

En undersøgelse på Tandlægehøjskolen har vist, at Longovital, 3-6 stk dgl, i nogen grad kan forebygge tilbøjeligheden til blister, formentlig fordi de påvirker immunsystemet i positiv retning. Et andet råd er at bruge Zendium tandpasta. Det hjælper nogen, men hvorfor ved man ikke. Måske er det, fordi Zendium ikke indeholder natrium-lauryl-sulfat som andre tandpastaer. Endnu bedre er formentlig naturtandpasta som fx Dentaforce eller BioRepair.

Propolis Mundlotion kan være meget lindrende ved blister og anden irritation i munden.

Kolloidt sølv (ioniseret sølv) er meget effektivt mod skadelige bakterier og virus og kan bruges både mod infektioner og forebyggende. det angriber kun de skadelige bakterier, så de gavnlige bakterier, blandt andet i tarmene, bevares. Det er totalt uskadeligt og ophobes ikke i kroppen. Bakterierne bliver heller ikke resistente. Kan købes fra Golden Health i Malmø . Dansk telefon 4052 4015.

En anden mulighed er Bionaid TriOxy Silver, hvor der er knyttet ekstra iltatomer til sølvet. Se mere på www.bionaid.dk

Flere personer har erfaring med, at når de holder sig fra tomater, forsvinder tendensen til at få blister i munden.

En undersøgelse har vist, at et mundplaster, der langsomt afgiver lakridsrodsekstrakt, kan modvirke mundsårene, få dem til at hele op hurtigere og nedsætte smerterne. (Academy of General Dentistry. 2008. May 24).

Mundskylning med klorheksidin har en effekt på after, og store doser af aciclovir, der er et middel mod virus, kan have helbredende effekt.

Propolis mundlotion virker både smertestillende og antibiotisk og er rigtig god ved blister.

Hyaluronsyre, er et sammensat sukkerstof (glukuronsyre og N-acetylglucosamin) og findes overalt i kroppen, især i ledvæsken som smøremiddel, huden, knoglerne, navlestrengen og glaslegemet i øjet. Hyaluronsyre binder vand meget effektivt.

Hyaluronsyre har i et dobbeltblindt studie ved anvendelse mod blister vist sig at omgående modvirke smerter ved blister, af fremme lægningen af dem og nedsætte varigheden af forløbet (Nolan A, Badminton J, Ballie C, Seymour R A, The Dental School, University of Newcastle. Presented at European Association og Oral Medicine, Berlin Sept. 2004).

Hyaluronsyre til brug ved blister kan købes som Aftamed på apoteket.

Det er godt at spise rigeligt med sure mælkeprodukter, idet indholdet af mælkesyrebakterier kan have en gunstig virkning på bakteriefloraen i munden.

Er der mange smerter, kan lægen eller tandlægen skrive recept på mundskyllemidlet Andolex eller Kenalog mundsalve, der er et binyrebarkhormon præparat. Ved stærk mundbetændelse anvender man på Rigshospitalet mundskylning med tetracyklin. En kapsel med 250 mg tetracyklin deles, og indholdet opløses i et glas vand. Opløsningen holdes i munden i to minutter fire gange dagligt i 3-4 dage. Det skal virke godt.

Behandling med mundskylning med en opløsning af sukralfat (Antepsin mixtur) som fordeles i munden med tungen og holdes i munden så længe som muligt. Én italiensk undersøgelse har vist, at op mod 71% af de ramte med tilbagevendende blister får en klar bedring.

I meget voldsomme tilfælde kan man behandle med binyrebarkhormon i to uger, for eksempel prednisolon 25 mg dagligt i en uge og derefter aftrapning.

Smerterne fra blisterne kan dulmes med pensling på blisterne med ufortyndede Myrra-dråber.

Man kan selv påvirke sit immunsystem i positiv retning ved at undgå udsættelse for alt for mange kemiske stoffer og ved at spise sundt og varieret, især mange grønsager og meget frugt, der indeholder mange antioxidanter. Desuden ved at få regelmæssig motion. Det er ikke godt at overdrive legemlig træning, fx ved konkurrencesport, da det kan påvirke immunforsvaret i negativ retning.

Man kan styrke sine slimhinder og iumunsystemet betydeligt ved at tage kosttilskuddet Membrasin (Havtorn ekstrakt) og et tilskud af zink, for eksempel 30 eller 40 mg om aftenen. Evt. sammen med selen som fx         Bio-selen + Zink. 2 tabl. om aftenen.

Aloe vera gel, som fordeles i munden med tungen, er meget effektivt mod mundsår.

Et tilskud af vitaminer og mineraler, fx Omnimin eller Spektro, eller Vitamun der også indeholder immunstyrkende urter, kan godt tages ved siden af tre Longovital. Desuden er det godt at tage ekstra C-vitamin og       blandede E-vitaminer samt SelenoPrecise 200 mikrogram dagligt (hvis man ikke tager Bio-selen + Zink).

Naturmedicinen Echinacea styrker også immunforsvaret.

1 mg B12-vitamin til indtagelse gennem mundslimhinden (resoribletter) har vist sig at kunne nedsætte anfald af blister. Undersøgelse er foregået på Ben Gurion University i Israel. Dr. Ilia Volko. The Journal of the American Board of Family Medicine.

Man kan købe B12 på 500 mikrogram (sublingual tablets) på www.biovea.com.uk (item nr. 1715). 2 tabl. under tungen dagligt.

D-vitamin har stor betydning for immunsystemets normale funktion, så det kan anbefales at tage det naturlige D3-vitamin som tilskud. Behovet er langt større end det officielt anbefalede, så man skal op på mindst 60-70 mikrogram dagligt, og nogen skal have 100 mikrogram dagligt (4,000 enheder). Man kan købe D3-vitamin i tabletter á 3o mikrogram (Kolos) eller som D-pearls (20 mikrogram), elleer kapler med 35 mikrogram. Får man meget sol på kroppen i sommermånederne, kan man undlade at tage tilskud af D3-vitamin i denne periode.

I USA kan man købe midler med stoffet amlexanox, som får blister til at hele væsentligt hurtigere end normalt. Man kan blandt andet købe det som Aphtasol.

Det naturlige, hormonlignende signalstof melatonin, der dannes i koglekirtlen – pinealkirtlen – i hjernen kan have en meget positiv virkning ved autoimmune sygdomme. Det oplyste professor Walter Pierpaoli, der i mange år har forsket i melatonin, på konferencen Health Trends 2002. Melatonin kan blandt andet vist sig at kunne genoprette funktionen af skjoldbruskkirtlen hos kvinder i alderen fra 42-62 år, så den bliver som hos unge. Melatonin er vores stærkeste selvlavede antioxidant.

Det er ikke sandt, at autoimmune sygdomme ikke kan kureres. Man kan se auto-antistoffer forsvinde langsomt ved hjælp af melatonin. Man genskaber selv-identiteten. Binyrebarkhormon (kortison) omtalte han som en ”killer”, der ødelægger immunsystemet.

Begynder man at tage melatonin som tilskud, må man vente på virkningen. Det tager tid at komme til at reagere rigtigt. Der er ikke registreret nogen bivirkninger af melatonin, selv i store doser. Studier har klart vist, at melatonin ikke er giftigt. Det kan desværre ikke købes lovligt i Danmark, men kan udleveres som lægemiddel efter ansøgning.

Der er imidlertid gode muligheder for at styrke sin egen dannelse af melatonin og skaffe sig et naturligt tilskud. Der er en hel del melatonin i havre, majs, ris, ingefær, tomater og bananer. Aminosyren tryptofan, der via serotonin omdannes til melatonin, kan man få mere af ved at spise fx spirulina, soja, hytteost, kyllingelever, tofu, kalkun og kylling, mandler og peanuts.

B6-vitamin kan stimulere produktionen af melatonin, da det omdanner tryptofan til serotonin, der er forstadiet til melatonin. Noni juice kan øge effekten af serotonin og dermed stimulere pinealkirtlen og indeholder også disse stoffer. Calcium og magnesium er meget vigtige for produktionen af melatonin, så det er en god idé at tage tilskud af disse to mineraler om aftenen. Meditation og andre ting, der kan nedsætte stress, kan klart øge produktionen. Dertil kommer ovennævnte lysbehandling.

Visse lægemidler nedsætter mængden af melatonin. Det drejer sig fx om acetylsalicylsyre, ibuprofen og lignende gigtmidler, blodtrykssænkende midler af typen betablokkere og calciumblokkere, sovepiller og beroligende midler. Det gør kaffe, tobak og alkohol også.

Så det kan ved autoimmune sygdomme anbefales at tage melatonin 3 mg ved sengetid. Det virker bedst i form af sugetabletter (resoribletter).

Melatonin kan købes på www.biovea.com.uk

Comments are closed.