Mastalgi – ømme bryster

Ømme bryster, på latin mastalgi, er meget almindelige hos kvinder og kan også forekomme hos mænd. Brysterne kan også blive knudrede og føles tunge og smertende. Det begynder oftest ved 36-års alderen, men kan begynde allerede i 12 års alderen eller så sent som ved 63 år. Symptomerne varer gennemsnitligt i 12 år og kan give problemer i sexlivet samt ofte ved arbejde og motion. De kan også medføre angst hos kvinden for alvorlig sygdom.

Der er to former for mastalgi. Den ene kommer cyklisk, typisk før menstruationen, og den anden er ikke afhængig af menstruationen, men kan blandt andet skyldes forandringer i brystvævet.

Den cykliske type er den mest almindelige og forekommer ofte i forbindelse med præmenstruelt syndrom, der er en samling symptomer i tiden før menstruationen i form af fx svingende humør, irritabilitet, væskeophobning, oppustethed, ledsmerter, angst, nervøs spænding og følelse af overbelastning, hurtig udtrætning, mangel på energi, ændringer i spisevaner med fx øget appetit og trang til søde ting.

Balancen mellem de østrogene og gestagene hormoner er vigtig for brystkirtlernes normale funktion, og ved ubalance kommer der ømhed og smerter i brysterne. En for stor dannelse af et andet hormon, prolaktin, der er en del af det dopaminergiske system, kan også skade brystvævet og påvirke hormonbalancen.

Der kan også være tale om, at brystkirtlerne producerer for meget af stoffet cyklisk adenosinfosfat på grund af et for stort indtag af kaffe eller te. Stress kan også påvirke den dopaminergiske balance.

Hvis der er tale om ubalance i hormonerne, fx enten mangel på progesteron eller overproduktion af prolaktin, anbefales behandling af dette hos læge eller gynækolog.

Siden begyndelsen af 1980-erne har man forsket i behandling af mastalgi med kæmpenatlysolie, som har vist sig at hjælpe mindst halvdelen. En undersøgelse fra 1999 af orientalske kvinder har vist, at behandlingen var effektiv ved cyklisk mastalgi i 97% af tilfældene, hvis den varede i mindst seks måneder. Man skal typisk tage 5-6 kapsler dagligt eller en tilsvarende mængde som olie. Den største forbedring nås mellem 4 og 8 måneder.

Det er den essentielle fedtsyre gammalinolensyre i kæmpenatlysolien, der i kroppen bliver til det smertehæmmende hormon prostaglandin 1 og korrigerer den forstyrrede fedtsyreomsætning, der ofte findes ved mastalgi. E-vitamin fremmer denne virkning.

Også A-vitamin har vist sig at hjælpe ved ømme bryster, og det samme gælder tilskud af C-vitamin, B6-vitamin og zink samt ekstrakt af naturmedicinen Vitex agnus castus.

Jod er vigtigt for brystvævets funktion og sænkeer risikoen for brystkræft. Så det er en god idé at tage tilskud af Kelp-tabletter (gerne fra Island) eller tang.

I de sværeste tilfælde kan der være behov for lægemidler som fx progesteron, antiøstrogener eller bromocriptin (modvirker prolaktin). Men på grund af bivirkninger af disse midler bør man først forsøge med kæmpenatlysolie. (Kilde: Nord Tidsskr Biol Med nr. 1, 2002; 2: 18-19).

Comments are closed.