Ardannelse og operation

 

Først og fremmest er det vigtigt at være i en så god sundhedstilstand som muligt før en planlagt operation. Har man diabetes, er det for eksempel vigtigt med en god blodsukkerkontrol. Desuden er det vigtigt at holde op med at ryge, da tobaksrygning hæmmer sårheling meget. Rygning øger også risikoen for lungekomplikationer efter en operation fire gange og for at dø af komplikationer efter operationen.

De sidste fire uger før en operation er det ikke godt at drikke alkohol. Med stigende alkholforbrug stiger risikoen for komplikationer efter operationen ganske betydeligt.

Det er vigtigt at være godt ernæret, når man skal opereres. Det betyder, at man skal have en sund og tilstrækkelig kost af ordentlig kvalitet, og at man ikke ødelægger grønt og frugt ved (for megen) stegning og kogning. Mikrobølgeovne ødelægger for eksempel 97 procent af de vigtige flavonoider i broccoli.

Afmagring før operationen svækker alle kropsfunktioner og øger operationsrisikoen. Man må helst ikke tabe sig de sidste 1-2 måneder før operationen.

Det er især vigtigt at få nok protein (æggehvidestoffer), da proteinmangel giver træthed og muskelsvaghed, øger risikoen for komplikationer, svækker immunforsvaret med øget risiko for betændelse og forringer sårhelingen. Typen af protein er også vigtig. Fisk og fjerkræ samt kalvekød er for eksempel gode kilder til protein. Protein fra mælk skal helst være fra fedtfattig mælk. Kan man ikke spise nok af disse ting, kan man sikre kroppen de mest livsvigtige aminosyrer (byggesten til protein) ved at tage tilskud af proteinpulver, der indeholder alle de essentielle aminosyrer.

Fedtindholdet i kosten skal helst være fra sund fedt med de essentielle fedtsyrer, for eksempel fra olivenolie, avocado, fed fisk, fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Disse fedtsyrer er lige så vigtige som vitaminer. De udgør blandt andet en væsentlig del af cellernes vægge, hjernen og nervesystemet. De modvirker også betændelse og smerter.

Mættet fedt skal man ikke have for meget af, selvom der ikke er noget galt i at bruge smør med måde. Der skal spares på mælkefedt i øvrigt og på fedt kød, og det er bedst at undgå margarine, da den dels er en kilde til de skadelige transfedtsyrer og dels indeholder alt for mange af omega-6 typen af fedtsyrer, som vi generelt får 20-40 gange for meget af i den almindelige kost.

Der er, når man skal opereres, brug for ekstra antioxidanter, da både de kemiske stoffer, der bruges til narkose, og stress i forbindelse med sygdom og operationer øger dannelsen af skadelige, frie iltradikaler, der svækker kroppens celler, også helingen af sår.

Som minimum vil to gode vitamin-mineral tabletter dagligt være nødvendige, for eksempel Spektro eller Omnimin, men der er mange andre gode af slagsen. Om aftenen skal man tage ekstra 30 mg zink, der er vigtigt for sårhelingen og mange andre ting. Mangan er også vigtigt for sårheling, og de fleste mangler mangan. Man kan tage 10 mg hver morgen på fastende hjerte.

Desuden ekstra C-vitamin, gerne et gram to gange dagligt, bedst sammen med bioflavonoider, fx som C 500 + Hyben + Citron. 2 tabl. 2 gange dagligt. Det bedrer C-vitamins virkning meget. Desuden blandede E-vitaminer, hvilket også styrker virkningen af C-vitamin.

Skal man totalbedøves, er det vigtigt ikke at tage C-vitamin de sidste dage før operationen, men man skal så i gang igen efter operationen. Årsagen er, at C-vitamin kan modvirke bedøvelsesstofferne.  C-vitamin er også meget vigtigt for bindevævet, der jo skal  vokse sammen i såret. For sårheling er det også vigtigt med folinsyre, 800 mikrogram dagligt og et B-vitaminpræparat (kompleks).

Motion er også vigtig for at styrke kredsløbet og iltoptagelsen i vævene, hvilket modvirker risikoen for infektion og dårlig sårheling.

Helingen af såret efter operationen bedres ved at smøre E-vitamin, for eksempel fra kapsler med hvedekimolie, direkte på såret. Man prikker bare hul på kapslerne.

Aloe vera er det også rigtig godt at smøre på arret.

Honning, især Manuka honning fra New Zealand,  modvirker infektion og får såret til at hele hurtigere.

Det naturlige stof MSM er også rigtig godt til få ar til at vokse sammen uden for megen ardannelse. To gram to gange dagligt. Man kan også få MSM som creme, men så må det ikke være med varmende, hudirriterende stoffer, da det ikke er godt for huden. Man kan selv købe MSM-pulver og blande det i en god økologisk hudcreme uden alle mulige skadelige kemiske tilsætningsstoffer.

Kapsler med MSM kan bl.a. købes på www.gaya-nutrition.com eller fra Golden Health i Malmø. Dansk. tlf. 4052 4015.

Aminosyren L-glutamin fremmer sårhelingen. Kan ikke fås lovligt i Danmark, men kan importeres til eget brug fra EU-lande. Mangan er nødvendigt for at kunne anvende glutamin rigtigt i kroppen.

Behandling med laser lys (Low Level Laser, Soft laser) kan dels hjælpe med at bekæmpe infektion, og dels hjælpe mod overdreven ardannelse. Der er også mulighed for, at grimme ar kan blive mindre, også selvom arrene er gamle.

Comments are closed.