Knuderosen erythema nodosum

Knuderosen er en ret almindelig hudlidelse, hvor der kommer ømme, varme og dårligt afgrænsede, hævede områder (”knuder”), mest på forsiden af skinnebenene. Den optræder mest hos midaldrende kvinder, men kan ses i alle aldre. Der er tale om inflammation (betændelsesagtige forandringer) i underhudens fedtlag.

Årsagen er en reaktion i immunsystemet (allergisk reaktion, autoimmun reaktion) på andre lidelser. Det kan for eksempel dreje sig om streptokokinfektion (fx halsbetændelse), yersiniainfektion (svinebakterien), virusinfektioner. tuberkulose, spedalskhed og betændelser i tarmene (Crohns sygdom og colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse) eller Ebstein-Barr virus (mononucleose).

Der kan også være tale om følger af lymfekræft, leukæmi eller almindelig kræft.

Lægemidler kan også udløse knuderosen, især sulfastoffer og p-piller.

I op mod halvdelen af tilfældene kan man ikke finde en klar årsag.

Sygdommen udvikler sig i løbet af få dage, og de røde, hævede områder kan flyde sammen til større områder. De kan også findes på arme og på kroppen. Samtidig kan der være influenzalignende symptomer med feber, træthed, hovedpine, muskelømhed, ledsmerter og halssmerter.

Der kan være øget mængde hvide blodlegemer i blodet og der er oftest en forhøjet sænkningsreaktion eller CRP (inflammation). I øvrigt vil man se efter tegn på de ovenfor nævnte sygdomme. Blandt andet ved podning fra svælget for bakterier, antistoffer i blodet mod yersinia og røntgenbillede af brystkassen (sarkoidose, Löfgrens syndrom, hvor der er et rødt, knudeagtigt udslet på huden (erythema nodosum), hævelse af kirtlerne ved lungeroden på begge sider og ofte ledsymptomer).

En grundreaktion ved knuderosen og lignende sygdomme er inflammation. Læs mere om det på www.radiodoktoren.dk

Normalt udvikler sygdommen sig i løbet af nogle uger og forsvinder i løbet af 1-2 måneder uden følger, men det afhænger af den sygdom, der ligger til grund for knuderosen.

Behandlingen skal om muligt først og fremmest rettes mod årsagen, men da immunsystemet er involveret, kan man opnå meget ved at spise sundt og genskabe en sund tarmbakterieflora. Er der mange skadelige tarmbakterier og overvækst af candidasvampe, vil tarmslimhinden blive utæt, og derved kan der optages ikke helt nedbrudt føde i blodet, hvilket vil få immunsystemet til at overreagere og fejlreagere.

Læs mere om immunsystemet, autoimmune sygdomme, candidasvampe og utæt tarm på www.radiodoktoren.dk  eller i min bog ”Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund” (Gads forlag ).

Comments are closed.