Kolik hos spædbørn

Mange børn har de første måneder turevise koliksmerter, især om aftenen. Man kalder det også for 3-måneders kolik, fordi det plejer at holde op efter tre måneders forløb. Nogle har det dog længere. Man definerer teoretisk kolik som ture med mavesmerter og gråd hos spædbørn i mere end tre dage og i mere end tre uger. I praksis ture med uforklaret gråd de første tre måneder. Kolik rammer 20-30% af alle spædbørn.

Der er forskellige teorier og mulige årsager:

Fødemiddelallergi eller intolerans. Antigener fra komælk kan findes i modermælken. Dobbeltblinde studier peger på, at op mod en trediedel af koliktilfælde skyldes komælk. Moderen bør derfor forsøge at undgå komælk og mælkeproteiner fra andre produkter. Modermælkserstatning skal være ikke allergifremkaldende (hypo-allergent), hvis det viser sig, at mælk er et problem. Får man opbakning til dette fra en børnelæge, kan man få tilskud til disse produkter.

Grønsager, især kål, blomkål og broccoli samt løg kan medføre kolik, også chokolade.

Ammende bør undgå et højt forbrug af kaffe, cola mm. med koffein. Kolik er meget hyppigere hos mødre, der ryger.

Unormal peristaltik i tarmene eller for meget luft (manglende bøvsen, dårlig amme- eller flaskefodringsteknik) kan være medvirkende. Der er øget følsomhed, når tarmene bliver udspilet, så smertereceptorer reagerer hurtigere.

Forældrenes nervøsitet, spænding og reaktioner samt psykologisk stress øger risikoen for kolik. Selvom barnet efter fødslen er uden for livmoderen, er der stadig en symbiose med moderen, så barnet reagerer på moderens stress. Formentlig er der tale om en blanding af mange forskellige af disse faktorer og ukendte miljøfaktorer.

Behandling af spædbørns kolik

En meget effektiv metode til at afhjælpe spædbarnskolik er at svøbe barnet. Det skal ske på den rigtige måde, og her kan jeg anbefale bogen ”Svøb dit barn” af Kirsten Sellin. (Forlaget Olivia 2006).

Lægen og sundhedsplejersken må sikre, at barnet er sundt og normalt, så der ikke ligger sygdom bag kolikken. Det er vigtigt at berolige forældrene og hjælpe dem til at være mindre stressede og urolige. Der må vises sympati og optimisme fra omgivelserne.

Rygestop må være en selvfølge hos mødre (og fædre), der ryger, da tobaksrøg påvirker barnet negativt på mange andre måder.

Nogen mødre har god erfaring med at tage tilskud af sunde fedtsyrer, fx Udo’s Choice, Nutridan Strong (citronsmag) eller Livets Olie i ammeperioden. Man kan også give barnet et tilskud af denne olie.

En dansk undersøgelse har fornylig vist god effekt af målrettet zoneterapi (Ugeskrift for Læger 2 juli 2001).

Akutryk med let massage af akutrykpunkt tre børnefingersbredder oven over navlen kan hjælpe mange.

Generel spædbørnsmassage nedsætter hyppigheden af kolik. Læs om det eller snak med sundhedsplejersken.

Gode ammestillinger og stillinger ved flaskefodring er også vigtige for at undgå, at barnet sluger for meget luft. Af samme grund også pauser med bøvsen.

Kiropraktisk forsigtig manipulation af rygsøjlen kan være meget virksomt.

Diverse urtemidler ligeså, fx kamille-, linde- eller fennikelte samt lægejernurt.

En undersøgelse har vist, at et tilskud af sunde mælkesyrebakterier kan hjælpe mod kolik. Mælkesyrebakterierne bedrer fordøjelsen og tarmfunktionen, danner vigtige vitaminer og bedrer optagelsen af næringssstoffer. Bio-Gaia kan købes som dråber til små børn, og man kan købe kapsler med mælkesyrebakterier, åbne dem og drysse indholdet i barnets mad. Større børn kan have glæde af økologisk yoghurt naturel med frisk frugt.

 

Comments are closed.