Diabetes og kosttilskud

Diabetikere har problemer med at holde blodsukkeret nede, og for højt blodsukker øger angrebene på kroppens celler fra skadelige, frie iltradikaler, der blandt andet svækker de styrende æggehvidestoffer – DNA – i cellernes kraftværker – mitokondrierne, øger risikoen for udviklingen af cancer og oxiderer – forharsker – fedtet i cellernes vægge og i blodet. Det er derfor vigtigt at give tilskud af antioxidanter i en rimeligt stor dosis.

Jeg plejer at anbefale C-vitamin i en dosis på mindst 1.000 mg to gange dagligt, gerne i kombination med bioflavonoiderm fx som C 500 + Hyben + Citron (Solaray), 2 tabl. 2 gange dagligt. Desuden blandede naturlige                E-vitaminer, der evt. kan købes over Internettet på enten  www.biovea.com.uk eller www.gaya-nutrition.com  Det er aldrig for sent at begynde på dette, der er medvirkende til at forebygge komplikationer til diabetes. Det er også vigtigt at få de naturlige antioxidanter i grønt og frugt (bio-flavonoider).

Nyere forskning tyder på, at der er en sammenhæng mellem diabetes og magnesium-mangel, og at selv ganske små mængder magnesium kan være med til at hindre udviklingen af komplikationer til sukkersyge. Man kan fx tage 600 mg magnesium citrat om aftenen sammen med 100 mg B6-vitamin, der er nødvendigt for magnesiums virkning. Om morgenen et B-kompleks (stærke B-vitaminer).

Diabetikere med svær diabetisk øjensygdom har ofte for lidt magnesium i blodet. Diabetikere har i det hele taget ofte lavt indhold af magnesium i blod og væv, hvilket kan forstærke tendensen til dannelse af blodpropper, forsnævring af blodkar, for højt blodtryk, uregelmæssig hjerterytme og nedsat insulinfølsomhed, også hos ikke-diabetikere. Mange mennesker, der er i behandling med vanddrivende midler, kommer til at mangle magnesium, der også kaldes “livets lampe”.

Zink er også af stor betydning for øjnene og for en række på flere hundrede enzymreaktioner i kroppen, så det er en god idé at tage en zinktablet om aftenen. Begynder zinktabletten at smage meget metallisk, kan man holde pause med zink.

Det er også vigtigt at få tilskud af selen, som de fleste danskere mangler. det skal være organisk selen, fx Seleno Precise, gerne 200 mikrogram dagligt. Selen er et vigtigt antioxidant. Man kan kombinere selen og zink som Bio-selen plus Zink, 2 tabletter om aftenen. Børn det halve.

Aminosyren taurine er et stærkt antioxidant, der modvirker de skadelige frie iltradikaler, som dannes under iltens omsætning i kroppen. Diabetikere har ekstra problemer med dette på grund af forhøjet blodsukker og kan have gavn af at tage et tilskud på 500 mg 3 gange dagligt. Forsknng har vist, at dette kan modvirke ødelæggelsen af de insulinproducerende betaceller i bugspytkirtlen. Taurine kan blandt andet købes over Internettet via www.gaya-nutrition.com

Det er aldrig for sent at gøre noget mod komplikationer til diabetes. Først og fremmest er det vigtigt at få diabeten reguleret ordentligt ved hjælp af den rigtige kost, motion og hyppig blodsukkermåling. Et tilskud af krom, fx Bio-Chrom, 1-3 tabletter dagligt, virker stabiliserende på blodsukkeret. Krom modvirker også grå stær, forebygger åreforkalkning og er med til at regulere kolesterolindholdet i blodet. (Vedrørende kolesterol se på www.radiodoktoren.dk  under kolesterol).

Alle, men måske især diabetikere, har brug for nok af de sunde, livsvigtige fedtsyrer af typen omega-3. For eksempel fiskeolie, EyeQ, EPA-GLA+, Omni Krill,  Livets Olie, Nutridan Strong citron eller Udo’s Choice. De er lige så vigtige som vitaminer. Det er helt forkert at spise fedtfattigt som diabetiker. Det skal blot være det rigtige fedt (omega-3, omega-9 og omega-6 i form af GLA = gammalinolensyre). Det gode fedt findes i olivenolie, avocado, fed fisk, fiskeolie, mandler, nødder, hørfrøolie, kæmpenatlysolie).

1-2 spiseskefulde af en af disse olier hver morgen modvirker trangen til at spise for meget og for sødt. Krom reducerer også trangen til sødt.

Har man som diabetiker fået den diabetiske nervebetændelse, på latin neuropati, så skal man altid udelukke andre årsager til nerveproblemerne, fx for lidt B12-vitamin i kroppen. Det er ikke nok kun at måle B12-vitamin i blodet. Samtidig bør der måles MMA eller homocystein, der bedre kan belyse, om cellerne i kroppen får nok B12-vitamin. Læs mere om B12-vitamin på www.radiodoktoren.dk

Der findes en række ting, man kan gøre mod diabetisk neuropati. Jeg har skrevet det hele sammen, og man kan fx finde det på www.radiodoktoren.dk

Blandt andet kan det være af stor værdi at få tilskud af stoffet alfa-liponsyre, hvilket for nylig er bevist videnskabeligt, og man har også mangeårige gode erfaringer med behandling med liponsyre i Tyskland og USA, hvor lægerne oftest starter med en række indsprøjtninger, hvorefter man kan gå over til tabletbehandling. Man kan nu i Danmark købe alfa-liponsyre, fx i apoteket.

Også B-vitaminer er vigtige ved diabetisk neuropati. Der er mange andre virksomme ting, der kan ses under overskriften neuropati. Mange læger udtaler, at der intet er at gøre, men det passer ikke. Især er B1-vitamin vigtigt for at undgå sukring (karamellisering) af proteiner i kroppen og udvikling af komplikationer, blandt andet stive led. Så jeg vil anbefale at tage 300 mg B1-vitamin dagligt sammen med et B kompleks med de andre B-vitaminer (stærke B-vitaminer).

Den bedste og mest effektive form for B1-vitamin er Benfothiamin, der er fedtopløseligt og fysiologisk mere aktivt. Støtter omsætningen af glukose i kroppen og er vigtigt for nyrerne og nethinden. Kan købes over Internettet fra England på www.biovea.com.uk som tabl. på 150 mg. 1-2 dgl.

Type 1 diabetes er en autoimmun sygdom, og her spiller det naturlige D-vitamin, D3-vitaminet, en stor rolle. Samtlige danskere mangler D3-vitamin, undtagen i de to sommermåneder, hvor solen står højt på himlen, og kun når man får sol på kroppen . Resten af året er det bedst at tage ekstra D3-vitamin, gerne mindst 100 mikrogram dagligt (4.000 enheder). Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger. Der er ingen risiko ved at tage så meget. Om sommeren danner man alene ved at få sol på huden en time mindst 250 mikrogram.

D3-vitamin modvirker også udviklingen af type 2 diabetes.

Et kraftigt antioxidant, som også modvirker den autoimmune reaktion (se på www.radiodoktoren.dk  under autoimmune sygdomme) er melatonin. Det er et signalstof, som dannes i hjernens koglekirtel og blandt andet sikrer en god søvnkvalitet. Normal  dannelse kræver, at man om dagen har fået dagslys gennem øjnene i mindst en time (helst formiddag). Det nedsætter produktionen om dagen og sikrer, at der dannes nok, når det bliver mørkt. Med alderen danner vi mindre melatonin, så det er endnu vigtigere at få nok udelys om dagen (eller bruge en dagslyslampe), og evt. tage en halv eller en hel tablet på 3 mg ved sengetid.

Kan blandt andet bestilles på www.biovea.com.uk eller på www.gaya-nutrition.com som Elphanta melatonin som sugetablet, der sikrer end hurtigere og bedre optagelse. 3 mg ved sengetid.

Type 2 diabetes er ikke autoimmun, men skyldes nedsat følsomhed for insulin, normalt fremkaldt af arvelig tendens, en for sød og stivelsesrig kost (raffineret kost), overspisning og for lidt motion med deraf følgende overvægt. Det er altså en livsstilsygdom. Læs mere om type 2 diabetes i bogen ”Type 2 diabetes og naturen”, af Carsten Vagn-Hansen. Forlaget Klitrose.

Comments are closed.