Lichen ruber – lichen planus – bl.a. hvide pletter i munden

Lichen planus er den engelsk betegnelse for lichen ruber, som sygdommen kaldes på latin i Danmark.

Det er en langvarig, ofte stærkt kløende hudsygdom, som man ikke kender årsagen til, men der er meget, der tyder på, at immunsystemet er indblandet, så der altså er tale om en autoimmun sygdom. Læs mere om autoimmune sygdomme på www.radiodoktoren.dk

I huden er der meget karakteristiske kantede småknuder, oftest på håndfladesiden af underarmene, på lår og underben samt over lænd og korsben. Der kan med tiden komme en moderat skældannelse og farvning af huden omkring knuderne.

Man kan også finde forandringer i slimhinder, og forandringer i mundhulens slimhinde kan være eneste tegn på lichen ruber. Det viser sig ofte som hvidlige pletter og striber af netagtig karakter og kan udvikle sig til mere såragtige områder med tynd slimhinde. Man kan tage fejl af lichen ruber i munden og candidasvampeangreb og af sygdommen leukoplaki, der viser sig ved hvide pletter, oftest på kindslimhinden på grund af forhorning af slimhinden. Der kan være lidt svie og brænden, men ofte ingen symptomer i øvrigt. Leukoplakier skyldes oftest tobaksrygning.

Det er ved leukoplakier, at der er risiko for udvikling af kræft i dem, så det er vigtigt med regelmæssige kontroller, hvor man evt. tager en bid af slimhinden og undersøger den.

Der er ved lichen ruber/planus i munden er sammenhæng med amalgamplomber (”sølvplomber”) i tænderne. Disse plomber afgiver hele tiden kviksølvdampe, som i forbindelse med spyt bliver til det giftige methylkviksølv. Det kan derfor være en fordel at få amalgamplomberne fjernet, men det skal ske hos en tandlæge, der fjerner det på ordentlig vis og i den rette rækkefølge. Det kan typisk ortomolekylære tandlæger.

Læs mere om dette på www.radiodoktoren.dk  under amalgam.

Ved lichen ruber kan der ved sårdannelse komme en hel del smerter. Man kan behandle med binyrebarkhormon lokalt, og i svære tilfælde med større mængder binyrebarkhormon i tabletform. I de svære tilfælde kan man også lokalbehandle med stoffer, der undertrykker immunsystemet (kemoterapi), fx med ciclosporin, der findes som mixtur, eller Sandimmun.

Det er absolut en specialistopgave. Det er muligt, at man kan bruge det nye immunsystem undertrykkende middel tacrolimus, der nu findes som Protopic, men det må en hudlæge eller øre-næse-halslæge vurdere. Man skal dog vide, at i hvert fald længere tids brug af dette middel kan medføre en form for lymfekræft (lymfom), så det bedste er at forsøge alt andet først.

For at få immunsystemet til at blive mere normalt, er det vigtigt at spise sundt med meget grønt og frugt og sikre, at kroppen og især slimhinden får alt det, den har brug for. Zink er fx meget vigtigt for både immunsystemet og slimhinderne. A-vitamin, alle B-vitaminerne og kisel er også gode at tage som tilskud. De essentielle fedtsyrer fra fx hørfrøolie og natlysolie er også gode for slimhinderne. Kan købes om Livets Olie eller Nutridan Strong citron. Tag to spiseskefulde hver morgen. Livets Olie kan blandes med Aronia saft, der er rigtig godt. Udo’s Choice er også en god olie.

Det er vigtigt at styrke sin tarmbakterieflora, da den betyder virkelig meget for immunsystemets normale funktion. Man kan fx tage Vita Biosa eller andre probiotika i form af kapsler, pulver eller tabletter med mælkesyrebakterier, fx BioGaia. Man skal undgå sukker, hvidt brød og anden raffineret, stivelsesrig kost, da det stimulerer væksten af skadelige svampe (candida) i tarmene, hvilket kan gøre tarmen utæt og derved skade immunsystemet.

Læs mere om candida og utæt tarm på www.radiodoktoren.dk

Kosttilskuddet LongoVital, 6 tabletter dagligt til en start, senere tre tabletter dagligt, har vist sig at være meget fint til at få immunsystemet til fungere bedre..

Selen er et vigtigt antioxidant, hvor mangel blandt andet kan vise sig som brune alderspletter i huden. Det kan anbefales at tage 200 mikrogram selen (fx Seleno Precise) dagligt. I løbet af omkring et halvt år vil man så ofte se, at pletterne, der skyldes ophobning af lipofuscin i huden, bliver blegere og eventuelt forsvinder. Det er også værd at bruge ved lichen ruber.

Zink er som nævnt vigtigt for over 300 forskellige enzymer og arbejder sammen med selen, så det er godt at kombinere med selen, fx som Bio-selen + Zink. 2 tabl. om aftenen.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har også stor betydning for immunsystemet. Vi har behov for mindst 60-70 mikrogram D3-vitamin dagligt, undtagen de tre sommermåneder maj, juni og juli, hvis vi får nok sol på kroppen. Nogen har dog brug for mere end 70 mikrogram D3-vitamin dagligt, så det kan anbefales at tage mindst 105 mikrogram. D3-vitamin kan blandt andet købes som D-pearls på 38 mikrogram D3, tabletter på 35 mikrogram elleer 85 mikrogram hos Matas og i helsekostforretninger. Der er ingen risiko ved at tage op til 250 mikrogram dagligt.

Da D3-vitamin (og magnesium) bedrer optagelsen af kalk, er det vigtigt også at tage tilskud af K2-vitamin, som også bedrer optagelsen af kalk og indbygningen i knoglerne samt beskytter mod, at kalken havner i pulsårer og andre bløde væv. Der er K-vitamin i grønne grønsager, og sunde tarmbakterier producerer også noget K-vitamin, men det er ikke nok. Det må anbefales at tage 200 mikrogram K2-vitamin dagligt som tilskud. Læs mere om                   K-vitaminerne på www.radiodoktoren.dk

Både D3-vitamin og K2-vitamin modvirker også inflammation, der er grundlaget for mange sygdomme, ikke mindst de autoimmune. Der er meget, man kan gøre for at modvirke inflammation. Læs mere om det på www.radiodoktoren.dk

Da immunsystemet er involveret, er det også en god idé at tage tilskud af de sunde sukkerstoffer, også kaldet glykoernæring.

Sukkerstofferne er lange molekyler, der kan vende og dreje sig på utallige måder, efter hvordan de påvirkes. På denne måde kan de bære information, som videregives, når de sætter sig på cellerne. Sammen med elektroniske signaler fra celle til celle er det vigtige måder, cellerne regulerer hinandens vækst og funktion på. Sukkerstoffer kombineres med proteinstoffer til glyko-proteiner og med fed syrer til glyko-lipider.

Disse sukkerstoffer har derfor betydning for fornyelse og reparation af cellerne, for immunforsvaret, der hjælper os mod angreb fra for eksempel virus, for udrensning af skadelige stoffer og affaldsstoffer samt for mange andre af vores funktioner.

De sunde sukkerstoffer findes især i: Brystmælk, spiselige svampe (Reishi, Cordyceps sinensis, Shiitake, Maitake, Coriolus versicolor,, m.fl.), i visse frugter (for eksempel Noni juice), bær og grønsager, ubearbejdet fuldkorn, rødder og planter som fx Aloe vera. de findes også i muggent brød og i kitin fra skaldyr (glukosamin).

Det kan være svært at sikre sig, at man virkelig får alle de otte sukkerstoffer i en tilstrækkelig mængde, især hvis man ikke spiser meget sundt og varieret, hvilket man ved, at langt de fleste ikke gør. Det er muligt at købe sukkerstofferne som kosttilskud.

Fx som Ambrotose Complex, der formidles via private forhandlere eller Elphanta glyco, der fx fås hos Drogisten, Finsensvej 6, Frederiksberg, tlf. 3833 9633.

Signalstoffet melatonin er vores kraftigste selvlavede antioxidant, der dannes i koglekirtlen i hjernen og er med til at styre både nervesystemet, hormonsystemet og immunsystemet. Det kan anbefales at tage 3 mg ved sengetid.

Man kan styrke sin egen dannelse af melatonin ved at få mindst en times kraftigt dagslys først på dagen (ved at være ude eller ved a tbruge en lampe eller pære med lys af dagslyskvalitet) og ved at sove i totalt mørke.

Der er også gode muligheder for at styrke sin egen dannelse af melatonin og skaffe sig et naturligt tilskud. Der er en hel del melatonin i havre, majs, ris, ingefær, tomater og bananer. Aminosyren tryptofan, der via serotonin omdannes til melatonin, kan man få mere af ved at spise fx spirulina, soja, hytteost, kyllingelever, tofu, kalkun og kylling, mandler og peanuts. B6-vitamin kan stimulere produktionen af melatonin, da det omdanner tryptofan til serotonin, der er forstadiet til melatonin. Noni juice kan øge effekten af serotonin og dermed stimulere pinealkirtlen og indeholder også disse stoffer.

Calcium og magnesium er meget vigtige for produktionen af melatonin, så det er en god idé at tage tilskud af disse to mineraler om aftenen. Man må aldrig tage calcium uden samtidig at få magnesium, D3-vitamin og K2-vitamin.  Meditation og andre ting, der kan nedsætte stress, kan klart øge produktionen. Dertil kommer ovennævnte lysbehandling.

Visse lægemidler nedsætter mængden af melatonin. Det drejer sig fx om acetylsalicylsyre, ibuprofen og lignende gigtmidler, blodtrykssænkende midler af typen betablokkere og calciumblokkere, sovepiller og beroligende midler. Det gør kaffe, tobak og alkohol også.

Melatonin som sugetabl. (resoribletter) fra Elphanta kan købes lovligt fra England via www.gaya-nutriotion.com eller www.biovea.com.uk  De optages bedre end almindelige tabletter. 3-5 mg før sengetid. Kan fås som time release, hvor melatonin frigøres i nattens løb.

Læs mere om immunsystemet og autoimmune reaktioner i min bog ”Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund” (Gads forlag 2009). Eller på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.