Stafylokokker

 

Vi har normalt en række forskellige godartede bakterier på huden, som ikke forårsager infektion, når de holder hinanden i skak. Bakterier som colibakterier og gule stafylokokker findes normalt ikke på huden.

Det yderste lag af huden afstødes hele tiden, og sammen med hudtalgen, der er bakteriehæmmende, holdes antallet af bakterier på huden nede. De normale bakterier på huden nedbryder også triglyceriderne i huden til frie fede syrer, der hæmmer skadelige bakteriers vækst.

I varme og fugt nedsættes hudens modstandskraft, og så kan man blive smittet med gule stafylokokker eller streptokokker, der kan give det, man kalder børnesår (impetigo), som voksne også kan få. Lidelsen spreder sig oftest langsomt, bla. ved, at man kradser sig og får bakterierne på neglene og så kradser sig andre steder, hvor det klør. Det er mest almindeligt hos børn og voksne med eksem. Der kan dannes bylder, da stafylokokker har en tendens til at indkapsle sig og til at danne en hudopløsende gift. Kaldes også follikulitis, da betændelsen/bylderne oftest sidder i hårsækkene.

Behandling er først og fremmest vask med vand og sæbe. Det bedste er undgå lægemidler, og der findes heldigvis en række gode naturmidler. Til brug på huden kan anbefales den australske te træs olie (Tea Tree Oil), der er bakteriedræbende og bruges direkte på bumserne dagligt. Jeg kan anbefale Nova TTO produkterne Sæbefri vask og lotion samt evt.  100% Tea Tree Oil til at duppe direkte på betændte steder. Man skal have lidt tålmodighed, for det tager lidt tid for den at virke, men der er færre bivirkninger end ved brug af lægemidler. Enkelte kan udvikle allergi over for Tea Tree Olie.

Honning, især Manuka Honning, og propoliscreme er meget bakteriedræbende.

Aloe vera gel er også godt.

Et andet godt middel er Neem, der stammer fra et indisk træ og har en god virkning på bakterier, virus og betændelser i huden. Det virker antiseptisk og dæmpende på inflammation/betændelse, fx på brandsår. Det er også godt mod svamp. Fås som sæbe, olie, tinktur og salve.

Renlighed er vigtig, men overdreven renlighed kan skade hudens normale forsvar, så man skal ikke skrubbe og skure med stærke midler. Australsk Sandeltræsolie fra Mt Romance har ligeledes en god virkning på alle hudinfektioner.

Lægemidlet Fucidin crème eller salve er også effektivt mod stafylokokker. Er der mange og udtalte sår, giver man et antibiotikum i tabletform. Streptokokker kan ikke tåle penicillin, men det kan mange gule stafylokokker godt, og så bruger man erythromycin eller dicloxacillin.

Både hvidløg og hyperikum – prikbladet perikon – har antibakteriel virksomhed overfor gule stafylokokker og visse antibiotikaresistente bakterier, så det kunne være en idé at bruge tilskud af disse naturlige midler. Ekstrakt af olivenblade har også antibakteriel virkning. Det kan købes som fx Olivir. Oregano har ligeledes en antibakteriel effekt. Man kan fx købe det som Andante.

En sund kost med ekstra C-vitamin og zink er godt mod infektioner, og immunforsvaret kan yderligere styrkes med fx Immulina eller et echinacea præparat (rød solhat). Naturmedicinen Padma Plus (tidl. Padma 28), der er registreret til dårligt kredsløb i benene, har en kraftig antibakteriel virkning.

Bukkehornsfrø som thé er godt mod uren hud og betændte sår, og det kan også bruges direkte på huden som omslag. Også morgenfruethé er betændelseshæmmende.

Det er vigtigt at holde sin hud i god stand, så den ikke bliver udtørret og eventuelt får revner, som bakterierne kan få adgang til huden igennem. Man skal også beskytte huden mod både vand, saltvand og stærk sol, så det er vigtigt med en god hudbeskyttelse.

Man kan fx bruge Biosa Lotion, der er god for hudens normale bakteriemiljø.

Zink i fx salve beskytter og styrker huden.

Det kan være gavnligt med en udrensningskur, der støtter kroppens egne udrensnings- og afgiftningsprocesser. Her kan det fx anbefales at bruge ELIXIR, fra Ressourcecentret, Marietidsel eller mælkebøttesaft. Man kan, for at maskere smagen af Elixir, tage den i saft.

Da ikke økologisk dyrefedt og mælkefedt samt transfedt forstærker betændelse, er det klogt at spare på dette. Man bør helt undgå margarine af alle slags.  De sunde fedtsyrer fra fisk og fiskeolie, hørfrøolie og natlysolie, avocado, mandler og nødder virker derimod dæmpende på betændelse og er gode for huden. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Kolloidt sølv er et naturligt antibiotikum, som er totalt uden bivirkninger. Det skal være i ion-form. Sølv-ionerne optages i mikroorganismerne og ødelægger deres kemiske processer, så de dræbes. Samtidig medfører den måde, sølv-ionerne virker på, at mikroorganismerne ikke kan mutere eller blive resistente.

Kolloidt sølv er uden bivirkninger af nogen art, så man kan ikke blive forgiftet.

Det ophobes heller ikke i kroppen. Sølv er godkendt til brug i mad.

Kolloidt sølv angriber kun de skadelige bakterier, men påvirker ikke de gavnlige bakterier i vores tarmkanal, da det opsuges i maven og den øverste del af tyndtarmen.

Den bedste måde at tage kolloidt sølv på er at tage en teskefuld kolloidt sølv 3-4 gange dagligt og holde det i munden nogle minutter. Man kan derefter gurgle med det og synke det. Det medfører en hurtig optagelse i blodet og er blandt andet med til at modvirke betændelse i tandkødet (paradentose).  Man kan også spraye kolloidt sølv i halsen.

Comments are closed.