Sammensætningen af tarmbakterierne er meget vigtig for tarmsundheden og for at holde skadelige bakterier og skadelige svampe (bl.a. candidasvampe) nede. Kostmæssigt styrker man sin tarmbakterieflora ved at spise sund og undgå sukker, hvidt brød og anden raffineret kost. Mælkesyregærede grønsager, der er en vigtig del af vegetarkost, indeholder masser af gode mælkesyrebakterier. Mandler er også gode til at styrke den normale tarmbakterieflora (prebiotika).
Oregano-olie indeholder flere stoffer, der modvirker skadelige bakterier og svampe i tarmen, og olien styrker immunsystemets normale funktion. Det har vist sig, at oregano-olie har en positiv virkning på de mange generende symptomer ved colitis ulcerosa og andre tarmsygdomme. Sygdomsudbruddene bliver reduceret til et tåleligt niveau, og de bliver overstået langt hurtigere. Sammensætningen af tarmfloraen har også vist sig at have betydning for psyken og for energi og overskud. Oregano-olie kan købes som Coliorega tabletter.
Jeg vil anbefale, at man går i gang med at tage probiotika, fx Vita Biosa, 30 ml 2-3 gange dagligt, for at få den bedst mulige tarmbakterieflora. Eller probiotika i form af kapsler, pulver, sugetabletter eller tabletter med mælkesyrebakterier.
Bakterierne i afføringen ændrer sig virkelig meget ved begge sygdomme, og det ser ud til, at disse ændringer ikke er forårsaget af sygdommen. Men de forskellige bakteriers ændrede stofskifte og aktivitet mener man er vigtigere end antallet af bakterier. Man mener, at visse dele af bakterierne fremmer ødelæggelsen af tarmcellerne.
Det er derfor vigtigt at vedligeholde en sund sammensætning af tarmbakterierne ved hjælp af probiotika, blandt andet mælkesyrebakterier af forskellig art.
En særlig bakterie har vist sig at give gode resultater ved colitis ulcerosa, Crohns sygdom og andre tarmproblemer. Den hedder Escherichia coli Nissl og sælges blandt andet som Mutaflor R. Denne coli-bakterie er ikke som visse andre colibakterier sygdomsfremkaldende, men gavnlig. Den kan købes over Internettet. Se på http://www.mutaflor.de/cms/
Dosis af Mutaflor er 1 kapsel dagligt i 4 dage. Derefter 2 kapsler dagligt. Tages sammen med et måltid. Kapslerne er behandlet, så de først opløses i tyndtarmen, så bakterierne ikke ødelægges i mavesækken af mavesyren.
Behandling med antibiotika er blevet knyttet sammen med Crohn’s sygdom og måske også colitis ulcerosa. Antibiotika ødelægger den normale tarmbakteriesammensætning og fremmer væksten af skadelige bakterier og svampe.
Desuden Dr. Marstrands Titan-kobber-C-vitamin kompleks. Der skal recept til dette kompleks, som kun kan fås fra Glostrup Apotek. 2 tabletter 3 gange dagligt den første måned. Senere kan dosis nedsættes, efterhånden som symptomerne forsvinder, men det er klogt at fortsætte med en eller to dagligt, selvom sygdommen er forsvundet.
Dr. Marstrands tabletter skal suppleres med et tilskud 60 mg zink, 10 mg mangan og 200 mikrogram organisk selen om aftenen.
Boswellia serrata kan også anbefales. Det kan blandt andet købes om Reumazall, der også indeholder ingefær, curcumin og guggul, som også er godt mod den autoimmune inflammation i tarmen. Man kan også købe Boswellia som Shallaki Boswellia hos Human Balance, Vesterbrogade 10, mezz. 1620 København K. Tlf. 7025 5566.
Man bør også tage ekstra tilskud af syrestabilt C-vitamin, fx Ester C 500 mg x 3, eller C 500 + HYben + Citron, 2 tabl. 2 gange dagligt. Desuden blandede E-vitaminer eller hvedekimolie. Og som nævnt selen 200 mikrogram, fx som Seleno Precise.
Man skal undgå margarine og ikke få for meget mættet fedt (men må gerne spise økologisk smør, da smørsyre er godt mod colitis ulcerosa, og økologisk smør indeholder mange gode omega-3 fedtsyrer).
Man skal have nok af det gode fedt: olivenolie, avocado, mandler, nødder, fed fisk, fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie (de sidste to kan fås som Livets Olie, der kan tages som en eller to spiseskefulde dagligt, gerne i Aroniasaft, der er et kraftigt antioxidant). Man kan også vælge den vegetabilske olie Nutridan Strong Citron, der indeholder 40% omega-3 fedtsyrer, eller Udo’s Choice DHA.
Man bør undgå ting, der er stegt for meget og hellere spise kogte, dampede eller bagte retter.
Man bør undgå kaffe, alkohol og mælk, kulsyreholdige drikke som sodavand og øl, undgå kunstige sødestoffer som aspartam (NutraSweet) samt undgå MSG (”kødmørner”, det ”kinesiske krydderi” mono-natrium-glutamat).
Man bør ikke at spise for meget af rå grønsager, især ikke kål.
Da der ofte kan være intolerans over for visse fødevarer, må man være opmærksom på, hvornår symptomerne bliver værre, og hvad man har spist, før det sker. Man kan blandt andet føre en kostdagbog, hvor man også skriver, hvad man har erfaring med, at man tåler godt. Mælk og hvede er ofte syndere, men også æg, fisk mm. kan være problemer.
Det er under alle omstændigheder en god ide at undgå mælk (og alle de ting, der er fyldt mælkepulver, som blandt andet kan hedde kasein, kaseinat, lactalbumin,valleprotein, vallepulver). Desuden at undgå hvedemelsbaseret mad, fx brød (der er ofte også hvedemel i rugbrød), kager mm. Læs grundigt på etiketterne.
Man skal tage en kapsel med vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert måltid, fx Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend, eller Super Enzymes fra NOW. ( fx fra www.gaya-nutrition.com).
Man bør også tage et godt vitamin-mineral tilskud, fx Omnimin, Spektro eller Vitamun, 1-2 tabletter dagligt, og supplere med et B-vitamin kompleks.
Forskning har vist, at patienter med colitis ulcerosa mangler det kemiske stof SAM, (S-Adenosyl-Methionin), der hjælper med at nedbryde svovlholdige stoffer, der optages fra maden. Kan man ikke det, er det med til at få sygdommen til at bryde ud. Man mener, det er en genfejl, der forhindrer kroppen i at danne nok SAM. Stoffet kan købes som SAMe, i hvert fald fra udlandet, evt. via www.gaya-nutrition.com
På Vejle sygehus har man ved en videnskabelig undersøgelse fundet, at SAMe har en positiv indflydelse ved colitis ulcerosa.
Da immunsystemet er involveret og fejlagtigt angriber tyktarmens slimhinde, er det godt at supplere kosten med otte essentielle sukkerstoffer, der er af stor betydning for cellernes kommunikation med hinanden og immunsystemets funktion. De kan købes samlet som Ambrotose Complex, der kan suppleres med PLUS, som indeholder aminosyrer, der er gode for tarmen. Man kan også købe de sunde sukkerstoffer som ”De otte sukkerstoffer” eller Glykoernæring. Et af de otte sukkerstoffer er glukosamin, der er kendt for at styrke og opbygge brusk, men også har stor betydning for slimhinderne i tarmene. Læs mere om det sunde sukker på www.radiodoktoren.dk
Man bør tage ekstra D3-vitamin, så man kommer op på mindst 100 mikrogram (grænsen er over 250-500 mikrogram) og et kalktilskud, bedst som calcium citrat eller calcium citrat malat (Calcium Forte) eller koralalgekalk. For man afkalker ved colitis ulcerosa, hvilket blandt andet kan medføre løse tænder.
Man må aldrig tage calcium uden magnesium, så det vil være bedst at tage 500-600 mg magnesium om aftenen. CalMag et et godt produkt med begge dele og findes som tabletter eller pulver, der opløses i vand.
Man bør undersøges hos tandlægen for at udelukke paradentose (læs mere om paradentose på www.radiodoktoren.dk ) og betændte tandrødder, der også kan medføre løse tænder. Begge dele medfører inflammation ude i kroppen. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk K-vitamin er også nødvendigt for at modvirke knogleskørhed (grønne grønsager og en sund tarmbakterieflora). Læs mere om knogleskørhed på www.radiodoktoren.dk
Man bør også få daglig, men ikke for anstrengende motion og undgå for meget stress.
Akupunktur hos en dygtig, kinesisk akupukturlæge kan være en meget god idé. Jeg kan anbefale Center for Kinesisk Akupunktur, Ibstrupvej 1, Gentofte (lige ved Jægersborg station). Tlf. 3965 2422. I Odense (tlf. 6614 7808), Kolding (tlf. 7550 9998) Århus, Aalborg og Frederiksberg Dr. Billy Huang. I Århus Dr. Lien-Ping, Akuspecialist, Havnegade 24-26, 8000 Århus C, Tlf. 8618 2096.
Magnetfelt resonnans terapi og pulserende magnetfeltbehandling er med til at genoprette de rigtige vibrationer og den rigtige energicirkulation i kroppen. Læs mere om magnefeltbehandling på www.radiodoktoren.dk
Læs hele artiklen om colitis ulcerosa på www.radiodoktoren.dk