Prostatacancer – kræft i blærehalskirtlen

Kræft i prostata er en meget almindelig sygdom hos ældre mænd, med stigende hyppighed med alderen. Mænd over 60 år har i mindst 50% af tilfældene kræftceller i prostata, og hos meget gamle mænd endnu flere. Langt de fleste dør med dem, ikke af dem.

Hos yngre mænd er der nogen med meget langsomt voksende kræft, mens andre har en mere aggressiv form. Det er vigtigt at blive undersøgt af en specialist indenfor området, en urolog, så den bedst mulige behandling kan iværksættes. Hos meget gamle kan det være bedst at undlade behandling. Det mandlige kønshormon testosteron kan øge risikoen og aggressiviteten af prostatakræft, mens østrogenbehandling nedsætter den.

Der er en arvelig tendens til kræft i prostata.

Aktiviteten i prostatacancer følges ved i en blodprøve at måle indholdet af specifikt prostata antigen – PSA-tallet, i mikrogram per liter. For mænd er dette tal for total PSA hos under 40-årige mindre end 2 mikrogram per liter. Mellem 40 og 59 år under 3,0, 60-69 år under 4,0 og over 69 år under 5,5 mikrogram per liter. For et finvurdere tager man frit PSA, der beregnes som procent af det totale PSA. Er frit PSA over 25% er der lav sandsynlighed for cancer. Er det under 10% er der høj sandsynlighed.Værdien for frit PSA gælder dog kun for et PSA total under 10 mikrogram/liter.

En forhøjet PSA er dog ikke ensbetydende med prostatacancer, og desuden har 40% med tidlig cancer en normal PSA-værdi. Så det er svært at vurdere, hvis man ikke er specialist på området. En del med almindelig forstørrelse af prostata (20-40%) har PSA-værdier på 4-10, og 10% har værdier over 10. Ved betændelse i prostata og akut besvær med at komme af med vandet kan PSA også være forhøjet.

Det bedste er at kombinere PSA og evt. frit PSA med at lægen føler op i endetarmen (rektaleksploration). Er der ingen symptomer, fraråder man i dag rutimeæssig måling af PSA.

Mistanken om kræft i prostata vækkes, hvis prostata er knudret og uregelmæssig, og hvis enzymet PSA er forhøjet. Biopsier, hvor man tager små bidder af prostata og undersøger dem, kan medføre komplikationer og øget risiko for spredning af kræften.

Et alternativ er Diagnoseklinikken i München, hvfor man har en speciel scanning for prostata. Se http://www.diagnoseklinik-muenchen.de/Cholin-PET_der_Prostata_be.php

Man kan herved komme rimeligt tæt på en diagnose uden at invadere prostata. Desværre koster de 1.000 Euro + rejsen.

Ny forskning peger på, at PSA ikke alene er en markør for prostatacancer, men også er med til at fremme udviklingen og spredningen af canceren. En række næringsstoffer modvirker PSA og kan derfor på denne måde hæmme eller bremse udviklingen.

Østrogenbehandlingen er i dag erstattet af behandling med antiandrogener og gonadotropin releasing hormon analoger, der skal iværksættes og styres af speciallæger.

Bestråling af prostata kan også komme på tale. Det skal være en urologisk speciallæge, der tager stilling til, om der er mulighed for behandling.

Som ved alle andre kræftformer er det vigtigt at styrke immunforsvaret. Det skal først og fremmest ske gennem en sund levevis, med frisk luft, motion og en gennemsund kost med masser af grønsager, frugt og krydderier, der tilsammen indeholder en masse naturlige antioxidanter, der modvirker ændringer af cellerne til at blive kræftceller og hæmmer udviklingen af kræften. Den kost, som man spiser rundt omkring Middelhavet, er ideel til forebyggelse af kræft.

Læs bogen ”Kost mod kræft” af Richard Beliveau og René Gingras. Mange dele af kosten er fyldt med anti-kræftmolekyler.

En undersøgelse af en gruppe mænd med prostatakræft har vist, at en ændring af livsstilen med en kost bestående af frugt, grønsager, korn og bælgfrugter, samt vitamin- og mineraltilskud, vejledning fra diætist, moderat konditionstræning og yoga samt deltagelse i en støttegruppe kunne nedsætte PSA med 4 procent, mens en kontrolgruppe øgede PSA med 6 procent. (Journal of Urology 2005; 174: 1065-70).

En undersøgelse har vist, at sojaprodukter kan nedsætte PSA, mens hvede øger den. Det er derfor en god idé at undgå hvedeprodukter (fx franskbrød og andet hvedemelsbaseret).

Det er bl.a. vist, at blot tre portioner grønsager hver dag kan halvere risikoen for kræft i prostata. Det vil dog også være naturligt at tage ekstra antioxidanter, fx C-vitamin i store doser, E-vitamin, , curcumin, oregano eller ActiVin. Zink er også vigtigt for immunforsvaret. Mange med prostataproblemer har fx et meget lavt indhold af zink i kroppen. Selentilskud har vist sig at kunne nedsætte risikoen for prostatacancer meget (200 mikrogram, bedst Seleno Precise (selengær)).

E-vitaminet gamma tokoferol har vist, at hvis dette E-vitamin bliver tilsat til en kultur af prostatakræftceller, bliver kræftcellerne ikke alene hæmmet, men nogle af dem dør. Effekten blev endnu større, hvis man supplerede med et andet E-vitamin, nemlig delta tocopherol. Sammen medføre de død af kræftcellerne, når disse var hormonfølsomme. (Kilde: Proc Natl Acad Sci USA, 2004 Dec 21; 101(51): 17825-30).

En amerikansk undersøgelse har vist, at PSA-niveauet kunne sænkes betydeligt, hvis man gav 600 mg Q10 dagligt.

Drik grøn thé, det indeholder mange gavnlige antioxidanter, der virker kræfthæmmende. Prøv dig frem, til du finder en grøn thé, du kan lide. Der er mange slags. Man kan også købe grøn thé som tabletter eller pulver til opløsning i kogende vand.

Mineralet bor har vist sig at kunne nedsætte risikoen på prostatacancer til mindre end en tredjedel hos mænd, der fik gennemsnitligt 1,8 milligram bor dagligt, i forhold til mænd, der kun fik det halve. (Kilde: NHANES survey). Bor kan også øge østrogenindholdet i blodet, hvilket kan være en del af forklaringen. Bor findes især i frugt, særlig i pærer, æbler, druer, dadler, rosiner og ferskener. Desuden i sojabønner, nødder, mandler og honning. Forsøg med mus har vist, at bor kan hæmme PSA og få svulster i prostata til at skrumpe. Dosis til mennesker er beregnet til at skulle være på 6 til 15 mg dagligt.

Curcumin, der findes i gurkemeje og er det gule farvestof i karry, modvirker også cancer ved bl.a. at blokere for COX-2 enzymerne, og det samme gælder for ingefær og rosmarin samt oregano. Forskere fra Columbia University har påvist, at en blanding af disse krydderier samt visse kinesiske kan dræbe mere end tre fjerdedele af prostatacancer celler i laboratorieforsøg. Det kan købes fra USA som Zyflamend (New Chapter Inc).

Curcumin, fx som Curcumin Forte, Turmeric. Gurkedol eller Fortodol (gurkemejerodpulver), hæmmer væksten og spredningen af cancerceller i prostata og aktiverer gener, der får cellerne til at begå selvmord (apoptose). Især sammen med organisk selen (selenomethionin) i en mængde på mellem 500 og 1.000 mikrogram dagligt. Mængden af curcumin skal være 1-2 gram 2-3 gange dagligt.

Rødvin indeholder kræfthæmmende stoffer, så et par glas om dagen er fint. En undesøgelse har vist, at mænd, der drikker fire glas rødvin om ugen, nedsætter deres risiko for at udvikle kræft i prostata, især den mere agressive art. (Int J Cancer. 2004 Aug 25. Epub ahead of print). Det er formentlig stoffer resveratrol, som er en kraftig antioxidant, der hæmmer kræftvæksten.

En amerikansk undersøgelse peger på, at et glas granatæblejuice om dagen kan bremse et stigende PSA-tal ganske betragteligt, stabilisere PSA og derved hæmme sygdomsudviklingen. (Clinical Cancer Research, juli 2006. Vol. 12/3: side 4018-26). Granatæblejuice indeholder ekstraordinært mange antioxidanter. Forskerne har i et ekstra forsøg fundet, at granatæblejuice foruden at dæmpe væksten af kræftcellerne kan få dem til at begå selvmord. Forskerne isolerede serum fra patienternes blodprøver før og efter, de havde drukket granatæblejuicen, og blandede serum med prostatakræftceller i et laboratorieforsøg.

Man skal være opmærksom på, at granatæble er en potent hæmmer af enzymet cytokrom P450 3A4 (CYP3A4), som er involveret i nedbrydningen af over halvdelen af alle markedsførte lægemidler. herunder vigtige lægemidler i behandlingen af psykiske lidelser og hjerte- kredsløbslidelser, blandt andre risperidon, mirtazepin, quetapin, simvastatin, atorvastatin, verapamil og amlodipin. En hæmning af enzymet vil give nedsat omsætning af lægemidlerne og derfor højere koncentration af lægemidlerne i blodet. Det vil igen føre til øget risiko for bivirkninger og i værste fald alvorlige forgiftninger. (Tidsskr Nor Lægeforening nr. 5. 2006; 126: 638).

Samtidig kan det være gavnligt med visualisering, hvor man for sit indre øje forestiller sig, at alle kroppens naturlige dræberceller angriber kræftcellerne og dræber dem.

Et middel, der har vist sig at modvirke prostatacancer er modificeret citrus pectin (modified citrus pectin). Hvis det ikke kan skaffes i Danmark, kan man sikkert finde det via Internettet. Det er ret dyrt. En måneds forbrug koster godt 100 Euro.

Pectin i den form, der anvendes til blandt andet marmelade eller gelé, kan både beskytte mod cancer i prostata og medvirke til at få prostatacancer celler til at begå selvmord. Pectin produceres af cellevæggene i planter. Dette er en af grundene til, at det er vigtigt ved prostatacancer at spise meget grønt og frugt.

I et forsøg med fraktioneret pectinpulver fra butikkerne tilførte forskere pulveret til kulturer af prostatakræftceller. Det gav en 40 gange øgning i apoptosen (selvmordsadfærd) af kræftcellerne. (Glycobiology. 2007 Aug; 17(8): 805-19).

De essentielle fedtsyrer fra fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie har en tendens til at hæmme visse cancerformer, bla. prostatacancer. Seks kapsler dagligt eller to spiseskefulde af gode olier, fx Nutridan Strong citron eller ”Livets Olie” (hørfrøolie og kæmpenatlysolie), eller Udo’s Choice. Andet fedt, fx mættet fedt fra dyr, mælkefedt og fedt, der er gjort fast (margarine) forværrer kræften. Det må i det hele taget frarådes at drikke mælk, når man har prostatakræft. Fiskeolie og fed fisk er som nævnt OK, og hajleverolie skulle være særlig godt.

Det er vigtigt at holde sig fra alle former for mælk og mælkeprodukter samt fødevarer med tilsatte mælkeproteiner. Mælk indeholder mange hormoner, der kan fremme væksten af kræft og mange andre kemiske stoffer med hormonlignende og kræftfremmende virkninger. Jeg vil stærkt råde til at læse bogen ”Dit liv i dine hænder” af professor Jane Plant. Bogen handler om brystkræft og æggestokkræft, men også om prostatakræft og om den meget stor værdi ved at spise den rigtige kost. Desuden Jane Plants andre bøger: ”The Plant Programme” og ”Prostata Cancer: Understand, Prevent and Overcome”.

Oktober 2010 er udkommet ”din mad PLANT KUREN dit liv” af Jane Plant og Gill Tidey (forlaget Aronsen). Den omtaler kost, de rkan hjælpe dig med at forebygge og overvinde bryst- og prostatakræft. Lækker og mælkefri kost for alle, der vil leve sundt. Der er næsten 300 opskrifter på supersunde, velsmagende og nemme mælkefri måltider med masser af grønsager og andre gode ting, som hjælper til at opbygge en sund og stærk krop.

Det er også vigtigt at skære meget ned på kød, ikke at spise kød fra ældre dyr, fra køer.

især rødt kød, der også indeholder hormoner. En grund til ikke at spise ret meget kød er, at kød gør kroppen sur, pH bliver lavt. Kroppen har det bedst, når den er basisk, og kræftceller trives bedst i surt miljø. Læs mere om syre-base balancen på www.radiodoktoren.dk

Sukker gør også kroppen sur, så man skal undgå at spise hvidt, raffineret sukker. Lidt økologisk, brunt rørsukker eller sirup er OK.

Man bør i det hele taget ikke spise for meget, altså ikke så mange kalorier, da det vil forværre canceren. Årsagen er, at jo mere man spiser, jo større bliver iltomsætningen (forbrændingen) i kroppen, og jo flere skadelige frie iltradikaler dannes der. Disse iltradikaler oxiderer, forharsker, cellernes kraftværker (mitokondrierne) og fedtet i cellevægge, blodet mm., hvilket skader cellernes DNA. Det er derfor, vi udover at spise meget grønt og frugt har brug for ekstra antioxidanter, som kan forhindre oxidationen.

Lycopen fra fx tomater modvirker prostatacancer. Lycopen får PSA til at falde, og skaderne på DNA mindskes betydeligt. Cancercellerne begår også hyppigere selvmord (apoptose).

Mange med prostatacancer har for lidt D3-vitamin , som hæmmer væksten af cancercellerne og kan få dem til at begå selvmord. Mindst 60-70 mikrogram D3-vitamin er målet for den daglige indtagelse, gerne mindst 100 mikrogram.

D3-vitamin er det naturlige D-vitamin, og der er ikke set skader i doser på under 250 mikrogram (10.000 enheder) dagligt.

En undersøgelse på Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, Washington, har vist, at mænd med tidlige stadier af cancer i prostata kan nedsætte risikoen for, at kræften udvikler sig og spreder sig ved at nedsætte deres indtag af calcium (kalk). Det kan betyde, at man i hvert fald skal undgå at tage kalk som tilskud. En væsentlig kilde til calcium er grønsager, og undersøgelser har vist, at det er godt at spise mange grønsager ved prostatacancer.

Det ser dog ud til, at der ikke er sikre beviser for, at tilskud af calcium forværrer risikoen for prostatacancer, men tværtimod nedsætter risikoen for an række andre kræftformer. Derimod ser det, som oven for nævnt, ud til, at mælk er en væsenttlig risikofaktor, så det vil være klogt at undgå mælk. En undersøgelse fra Harvard University peget på, at mere en to gram (2.000 mg) calcium dagligt fra både mad og tilskud ikke er hensigtsmæssigt ved prostatacancer.

Mindst lige så vigtigt er det at få nok D3-vitamin, magnesium og K-vitamin, da det er vigtigt for optagelsen af calcium og indbygningen i knoglerne, ligesom både D3-vitamin og K2-vitamin modvirker cancer og spredningen af canceer.

Det naturlige gigtmiddel chondroitinsulfat, der stammer fra fiskebrusk, har ved nogle undersøgelser vist sig at kunne øge spredningen af prostatacancer, så det er bedst at undgå chondroitinsulfat, der findes sammen med andre gigtmidler i sammensatte præparater mod slidgigt. Glukosamin kan man derimod godt bruge, hvis man har slidgigt.

Er prostatacanceren kun lokal, kan man indlægge små radioaktive gryn eller piller direkte på kræftknuden, hvilket er effektivt ved mindre og velafgrænsede knuder. Det gøres ved hjælp af ultralydvejledt anbringelse af grynene gennem en kanyle. Med denne metode nedsættes risikoen for impotens og inkontinens, som man ofte kan se efter en operation med fjernelse af prostata. Man undgå også en så stor påvirkning af vævet omkring prostata, so man ser ved regulær strålebehandling udefra. Der kan forekomme hyppig vandladning, men oftest forbigående.

Har prostatacanceren spredt sig til knoglerne, vil der ofte være store smerter. Man kan modvirke knoglecanceren ved hjælp af lægemidler ved navn bisfosfonater. De kan gives direkte i blodet (fx Aredia, Bondronat eller Bonefos). Den sidste fås også som tabletter, der skal tages sammen med rigelig væske. Især lægemidlet Zometa, der indgives direkte i blodet, er godt ved spredning af kræften til knoglerne. Bisfosfonaterne kan dog have en række bivirkninger, som man skal være opmærksom på.

En anden mulighed er stoffet hormonet calcitonin, der kan gives som næsespray. Det er ret dyrt og ikke tilskudsberettiget, men man skal være opmærksom på, at alvorligt syge kan få tilskud til deres medicin ud over det, som ellers gives.

Savpalmefrugt, fx Prostasan R eller Sabalin R, kan også hæmme væksten af prostatacancer celler.

Essiac thé, som også findes under navnet Flor-Essence i butikkerne er et oprindeligt indiansk middel, som kommer fra Canada. Det styrker immunsystemet, og de er adskillige beretninger om, at det har hjulpet mennesker med prostacancer. Man kan få mere at vide om dette hos Kehlets Miljø i Risskov. Tlf. 8621 1395.

Tarmbakteriefloraen har stor betydning for immunsystemet og vores modstandskraft mod sygdomme, også cancer. Ved at tage tilskud af Vita Biosa – effektive mikroorganismer – kan man sikre sig en topfin tarmflora, der samtidig danner masser af antioxidanter. Der er flere beskrivelser af cancerramte, endda med spredning til leveren, der er sluppet af med deres cancer.

Man kan også bedre sin tarmbakterieflora ved at tage probiotika, kapsler, pulver, tabletter, tyggetabletter med mælkesyrebakterier.

En helhedsbehandling af prostatacancer kan fås på Laserklinikken v. speciallæge i almen medicin Aage Winther Nielsen, Medical, Hovedgaden 41, 1.sal, 2970 Hørsholm. Tlf. 7025 1205. Han er ortomolekylær læge, speciallæge i almen medicin, og har meget fine resultater ved behandling af prostakræft.

Ved problemer med at holde på urinen eller tendens til at dryppe, er der udviklet forskellige hjælpemidler. Se fx på www.urox.com

Læs mere om prostatacancer på www.PROPA.dk

PROPA er en forening for prostatakræftramte. >Tlf. 3312 7828. E-mail: sekretariat@propa.dk

PROPA har lavet en film om prostatakræft ved navn ”Pas på dig selv MAND”. Den kan bestilles på sekretariatet.

Comments are closed.