PUPP og PEP graviditetskløe

 

PUPP  og PEP  kløe og udslæt under svangerskab

Er der hududslæt kan der være tale om en sygdom, der på engelsk PUPPP – Pruritic Urticated Papules and Plaques of Pregnancy. Kløende, nældefeberagtige hævelser i huden og større plamager under svangerskab. Det er vist det nærmeste, jeg kan oversætte det til på dansk. Man mener, det skyldes udstrækning af huden på maven, og de fleste tilfælde begynder i de sidste tre måneder af graviditeten.

Sygdommen er almindeligst under den første graviditet, hvor maveskindet er mest stramt. Udslættet starter mest omkring navlen, hvor er der mest stræk på.  I almindelighed tager gravide med PUPPP mest på i vægt, får større børn og oftere tvillinger. Fra navlen spreder udslættet sig til baller og lår, og sommetider til arme og ben. Udslæt over brysterne er sjældent, og ansigtet bliver aldrig ramt. Barnet kan blive født med et mildt udslæt, men det forsvinder hurtigt, og barnet tager ikke skade. Moderens udslæt forsvinder få dage efter fødslen. Der er ingen kur mod PUPP, men man bruger ofte binyrebarkhormoncremer og fugtighedscreme samt antihistaminer, der er sikre at bruge sidst  i  graviditeten. Aloe vera er også et godt bud. Melissas Citronmelissecreme er rigtig god.

Der er en mulighed for, at urten Marietidsel, der kan købes som kapsler, ved hjælp af indholdsstoffet silymarin kan udrense leveren og dæmpe kløen. Marietidsel bekæmper levergiftige stoffer og hjælper leveren med at genopbygge sunde leverceller. Marietidsel er vidtgående ugiftig og et godt antioxidant. Er blevet brugt med god virkning på graviditetsbetinget kløe.

Det er ikke så almindeligt, at PUPP kommer igen ved senere svangerskaber.

PEP

En anden graviditetskløe er den der hedder Pruritic Eruption of pregnancy også kaldet PEP.

Man må ikke forveksle denne kløe med den alm. graviditetskløe, da den er mange gange værre og næsten ulidelig at have. Den starter som regel fra maven med små kløende knopper og bevæger sig ud af til den dækker hele kroppen.

Den forsvinder ikke når man har født og hvis den ikke bliver behandlet vil den på ca. 2-3 uger, fra den startede, kunne dække hele kroppen.

Fiskeolien og C-vitamin er gode tilskud, som kan hjælpe på huden og underhuden. De livsvigtige fede syrer i fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie er vigtige for barnets udvikling og går også over i barnet med mælken og sikrer bl.a. hjernen en god udvikling under opvæksten. Man kan evt. tage et tilskud af en færdigblandet olie af god kvalitet, fx Livets Olie, Udo’s Choice  eller Nutridan Strong citron. Eller Essential Needs fra Golden Health, tlf. 4052 4015.  Zink er også vigtigt for huden, gerne sammen med organisk selen og A-vitamin. For eksempel som Bio-selen + zink, 2 tabletter om aftenen.

Det er også godt at tage et kalktilskud, fx som Calcium forte, og magnesium, 300 mg samt 50 mg B6-vitamin om aftenen. Man må aldrig tage calcium uden magnesium, og magnesium er også vigtigt for svangerskabet. Heller ikke uden tilskud af D3-vitamin og K2-vitamin.

Mange gravide mangler D3-vitamin (det naturlige D-vitamin), så det er bedst at tage mindst 60-70 mikrogram dagligt, undtagen i juni og juli, hvis man får sol på kroppen uden at bruge solcreme. Der er ingen risiko ved at tage mindre end 250 mikrogram (10.000 enheder)  D3-vitamin dagligt.

K2-vitamin skal man have mindst 90 mikrogram af dagligt. Både D3-vitamin og K2-vitamin skal tages til et hovedmåltid for at blive optaget effektivt. Begge er fedtopløselige.

Marietidsel er (Silybum marianum) er et godt middel for leveren og kan modvirke både PUPP og PEP.

Sol eller solarielys hos en hudlæge kan være med til at slå kløen ned. Når den første behandling er færdig, kan man være uheldig at det kommer igen efter et stykke tid og man skal have en behandling mere.

Comments are closed.