Diabetes sukkersyge symptomer

 

Kløe ved urinrøret er det hypigste startsymptom. Den skyldes vækst af svampe i den sukkerholdige urin og forsvinder, når blodsukkeret kommer under kontrol, og urinen bliver fri for sukker. Mange får desværre creme mod svamp, fordi man ikke har tænkt på muligheden af diabetes. Svamp andre steder på kroppen, fx i hudfolder og lysken, kan også være tegn på diabetes.

Hyppig vandladning er også almindelig, også om natten, fordi sukkeret i urinen trækker vand ud af kroppen. Men mange lægger ikke mærke til, at de oftere skal af med vandet, eller tilskriver det alderen. Er der svie ved vandladningen, kan det være tegn på blærebetændelse. Vandmangel i kroppen medfører tørst, så man drikker mere væske end tidligere. Mange lider af tørhed i munden, måske især om natten

Synet kan skifte gennem dagen, da krumningen af øjets linse ændrer sig med højt og lavt blodsukker. Brillerne kan for eksempel passe før måltiderne, men ikke de første timer efter dem. Huden reagerer på både væskemangel og for højt blodsukker med at give kløe, så man kradser sig og får måske små sår, der ikke læges ret hurtigt. Væskemangel og forskydninger i blodets salte vil sammen med nervereaktioner på det høje blodsukker kunne give ubehagelige kramper i benene, overvejende om natten.

En del type 2 diabetikere oplever sultfornemmelse, typisk et par timer efter måltidet, hvor den øgede mængde insulin i blodet har medført lavt blodsukker. De får så en kraftig trang til at spise noget sødt. Højt blodsukker kan medføre en kraftig træthed, blandt andet fordi der dannes flere skadelige, frie iltradikaler, der svækker cellernes ”kraftværker” – mitochondrierne.

Andre mister lysten til at spise på grund af for højt blodsukker, især hvis de ikke er overvægtige.

Symptomer ved type 2 diabetes udvikler sig ofte så langsomt, at man ikke lægger mærke til dem. I modsætning til type 1 diabetes, hvor der er meget kraftigere symptomer, der for eksempel kan ligne en influenza. Der er typisk også vægttab, mavesmerter og opkastninger på grund af syreforgiftning af kroppen, hurtigt åndedræt og tiltagende påvirkning af bevidstheden.

Type 2 diabetes er en meget hyppig sygdom, så det kan godt betale sig at bede lægen om at tage et blodsukker.

Læs mere om type 2 diabetes og naturen på www.radiodoktoren.dk

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.