Slap hud – mormorarme

Slap hud  – mormorarme                                              20-10-2013

Brev:

Jeg har et problem med slapt væv, som har det resultat, at huden på mine arme og ben rynker, bliver slap og hænger og falder nærmest fra knogler og muskler. Når jeg sidder, skal det være i en blød stol, eller gør det ondt i min bagdel. Den rynker, og mine lår rynker, så jeg må op at stå indimellem. Jeg kan også mærke det, når jeg ligger i min seng, og det begynder at nå min hals og min nakke. Jeg synes, det er forfærdeligt at se på, så jeg bruger bluser med lange ærmer og lange nederdele. Jeg er kvinde og 58 år. Hvordan skal det gå, når jeg bliver 70 år? Min læge siger, at der ikke er noget at gøre.

Den slappe

Din slappe hud skyldes sikkert problemer med et af dine gener, der har betydning for dannelsen af stoffet elastin i huden. Det skyldes nok en mutation – at genet har ændret sig ”af sig selv”.

Tilstrækkeligt at protein i kosten er en forudsætning for dannelsen af kollagen og elastin, der opbygges af aminosyrer. Især den essentielle aminosyre lysin, som kroppen ikke selv kan danne. Der er meget lysin i oksekød, svinekød og ost . Man kan købe lysin over Internettet, fx på www.gaya-nutrition.com  samt nogle steder i Danmark. Dosis er for eksempel 2 gram lysin to gange dagligt mellem måltiderne.

En normal omsætning af lysin er afhængig af en lang række næringsstoffer. Blandt andre B-vitaminerne B2, B3 og B6, C-vitamin, glutaminsyre, jern og zink. Tager man enkelte B-vitaminer, skal man sikre sig alle de andre, for eksempel ved at tage et B-vitamin kompleks.

For dannelsen af elastin og kollagen er C-vitamin meget vigtigt, så det må anbefales at tage tilskud af C-vitamin, der bedst optages og virker sammen med bioflavonoider (farvene i frugt og grønt, der også er stærke antioxidanter). Fx som C 500 + Hyben + Citron, 2 tabl. 2-3 gange dagligt.

Mangan har kroppen også brug for til at danne rigeligt af kollagen og elastin. Ananas, fuldkorn, bladgrønt samt tang har et højt indhold af mangan. Som tilskud kan det anbefales at tage 2-5 mg mangan om aftenen.

Kobber er nødvendigt for at koble kollagen og elastin sammen til en stærk hud. Kobber findes mest i organer fra dyr, fx kalvelever, i skaldyr, nødder, mest i cashewnødder, i frø samt fuldkorn og svampe. Vi har brug for 2-3 gram kobber dagligt, men mange har nok eller for meget på grund af det store kobberindhold i gylle. Det kan derfor være godt at få undersøgt, om man mangler kobber, fx ved en håranalyse (fx hos HAIR Scan, Allerød, tlf. 4814 1167). Kobber og zink konkurrerer om optagelsen i kroppen og skal derfor helst tages hver for sig.

Hvis du kan overstrække dine led, kan der være tale om en sygdom ved navn  Ehlers-Danlos syndrom. Der findes flere typer af denne sygdom. I en af dem er det først og fremmest huden, der er meget elastisk og slap som din. En anden er det først og fremmest de ”løse led”, der er problemet, og en tredie er det begge dele på en gang. Det har også noget med generne at gøre. Det er vigtigt, hvis man har løse led, at lære at bruge dem rigtigt uden at overstrække og overbelaste dem, for ellers vil der komme smerter og slidgigt.

Der findes en forening for Ehlers-Danlos syndrom. Ehlers-Danlos Foreningen har telefon 7879 9393. Her kan du få meget mere at vide om sygdommen og om, hvordan man kan leve godt med den.

 

 

Comments are closed.