Mellemørebetændelse

Ved mellemørebetændelse fyldes mellemøret med væske, fordi det lille rør, der går fra mellemøret og ned til svælgets øverste del (det Eustachiske rør), er lukket på grund af hævelse fra en forkølelse. Bliver trykket for højt, kan trommehinden revne, og så løber væsken ud, trykket bliver normalt, og smerterne forsvinder. Det er faktisk naturens egen måde at ordne problemet på. I nogle tilfælde vil man dog hjælpe børn med hyppige mellemøreproblemer ved at indsætte et lille rør i trommehinden, så væske ikke kan hobe sig op. Derved undgås betændelsen.

Udsættelse for tobaksrøg øger risikoen for mellemørebetændelse, og det samme gælder badning i klorvand.

Der er en hel del børn, som ikke tåler mælk. Får de alligevel mælk, hæver deres slimhinder, så det Eustachiske rør lukker. Derfor anbefaler jeg altid, børn med hyppig mellemørebetændelse holder en mælkepause på tre måneder. Hvis de får en sund kost i øvrigt, vil de ikke komme til at mangle kalk, men skal de fortsætte med mælkestop, er det godt at give dem et kalktilskud, især hvis de ikke spiser nok grønsager, der er den bedste kilde til kalk.

Hvis børn hyppigt bliver forkølede og får mellemørebetændelse, må man forsøge at styrke børnenes modstandskraft mod den smitte, som de hyppigt bliver udsat for, især når de er sammen med andre børn i vuggestuer og børnehaver, hvor der efterhånden er ved at være for mange børn for tæt sammen, og hvor der er blevet skåret ned på rengøringen.

En god og sund kost samt et vitamintilskud er et godt grundlag for modstandskraften.

Man kan også styrke modstandskraften ved at give tilskud af fx echinacea, fx Echinamin, eller ved hjælp af BioStrath. Andre gode muligheder for at styrke børns immunforsvar er Bidro til børn, Propolis Stå Imod, og kosttilskuddet ”Urtemixtur med vitaminer” , urtedråber til børn med indhold af kamilleblomst, lakridsrod, rød solhat (echinacea), læge-jernurt, hyldebær og anisolie. Men grundlaget for et godt immunforsvar og sundheden i det hele taget er selvfølgelig en sund og varieret kost med så lidt af kunstige kemiske stoffer som muligt.

Børn bør også hærdes ved ikke at blive pakket for meget ind i mange lag tøj. Så sveder de, kan ikke røre sig ordentligt og ender med at tage for meget tøj af. I gamle dage hærdede man børn ved at vaske dem med koldt vand og frottere dem ordentligt bagefter. Børn skal også have lov til at blive beskidte. Det styrker også deres immunforsvar. Det psykiske har også betydning. Stress og utryghed hos barnet vil uvægerligt nedsætte modstandskraften. Mange børn bliver tit syge i en periode, når de kommer i fx vuggestue eller børnehave, og her spiller både usikkerhed og smitte fra de andre børn en rolle.

Mange børn lider af jernmangel, hvilket nedsætter modstandskraften mod smitte. I et års alderen har lige ved halvdelen af alle børn jernmangel. Derfor anbefales det at give et jerntilskud til børnene i alderen fra fem måneder til ti måneder, og at lægen holder øje med børnenes blodprocent ved børneundersøgelserne. Kräuterblut er fint til både børn og voksne, og der findes også Danasan jerndråber og smagsneutrale jernmiksturer. Kan de tage tabletter, er det bedst med hæmojern, der optages bedre end almindelige jerntabletter.

Det er også vigtigt, at børnene bliver hærdet ved at være meget ude med en fornuftig

påklædning, så de både kan røre sig uhindret og holde varmen uden at svede. Specielt hoved og fødder skal holdes varme, med huen nede over ørerne.

Hjemme og i børneinstitutionen skal der luftes ud jævnligt, så luften er ren og frisk.

Man kan læse mere om mellemørebetændelse i bogen ”Sund Skepsis”, hvor ørelæge og akupunktør Per Bennicke har skrevet et afsnit om emnet. (Forlaget Hovedland 2010).

Desuden i de gode bog ”Ondt i øret” af Annelise Jensen (Borgens forlag 2005).

Den nyeste bog er ”Hjælp dit ørebarn” af ørelæge Per Bennicke og ernæringsterapeut Marianne Fjordgaard.

 

Comments are closed.