Grøn stær – glaukom

Grøn stær – glaukom – er en farlig sygdom, hvor det forhøjede øjentryk skader nethinden med tiltagende indskrænkning af sidesynet med blinde pletter og nedsættelse af synet i det hele taget. Sygdommen er lumsk, fordi man selv sjældent bemærker symptomer, før der er sket alvorlige skader på synsnervetrådene i øjnene. Det er heldigvis kun få procent af de ældre, der rammes. Det er klogt at blive undersøgt med mellemrum, hvis man har grøn stær i familien. Foruden at der er forandringer i synsfeltet, kan øjenlægen oftest se ændringer af selve synsnerven.

I enkelte, sjældne tilfælde kan grøn stær udvikle sig meget hurtigt, med hastigt indsættende smerter i og omkring øjet, med kvalme og dårlig tilpashed. Øjet er ildrødt, og pupillen er stor. Synet er dårligt eller væk. Det kræver omgående indlæggelse og akut behandling, altså ikke noget med at vente til næste dag.

Grøn stær behandles med øjendråber nogle gange dagligt, evt. flere slags og evt. suppleret med tryksænkende tabletter. Man kan også bruge forskellige former for laserbehandling for at fremme afløbet fra øjet.

Kosten har stor betydning for udviklingen af grøn stær. Den skal være sund, og skal helst suppleres med vitaminer og mineraler.

C-vitamin har ofte en god virkning ved kronisk grøn stær, så jeg vil anbefale fx et gram Ester-C to gange dagligt. Endnu bedre er det at kombinere C-vitamin med bioflavonoider, der forstærker virkningen af C-vitamin op til 20 gange. For eksempel om C 500 + Hyben + Bioflavonoider. 1-2 tabl. 2 gange dagligt.

Højdosis C-vitamin, givet direkte i blodårerne, har i et studie vist sig at give en dramatisk forbedring hos patienter med et åben-vinkel glaukom. Der var bedst virkning hos de deltagere, der havde det højeste tryk i øjet, og virkningen varede i op til 8 timer. (Eye Ear Nose Throat Monthly, 1967; 46: 1502-8). Den anbefalede daglige dosis er på tre gram, men der er ingen fare ved at give langt højere doser..

C-vitamin intravenøst kan man få hos private, ortomolekylære læger. Se liste nederst.

Det vil også være en god idé at tage et dagligt tilskud af fiskeolie, der blandt andet har vist sig at kunne forebygge grøn stær. Må ikke være harsk. Det er bedst at tage flydende fiskeolie, fx Eskimo 3, der er af god kvalitet. EPA-GLA+ kapsler eller OmniKrill kapsler er også gode og med meget lav forharskningsgrad. Disse to produkter kan godt lugte meget, især hvis man skærer dem op, men det betyder ikke, at de er harske.

Det anbefales også at tage 10.000 enheder A-vitamin og ekstra blandede E-vitaminer. E-vitamin og andre fedtopløselige antioxidanter menes at kunne forebygge øjets drænagesystems nedbrydning samt forebygge celledød (Br J Nutr, 2004; 91: 809-29). Anbefalet dosis i denne undersøgelse er 500 mg.

D3-vitamin, der også er et hormon, er vigtigt for mange af kroppens organer og funktioner, og de fleste mangler D3-vitamin, især om vinteren. Så det er godt at tage cirka 100 mikrogram D3-vitamin dagligt til et hovedmåltid

Mineralerne chrom (fx Bio-chrom 1 dgl.), organisk selen (200 mikrogram dagligt) og zink (40 eller 50 mg dgl.) samt et B-vitamin kompleks, og gerne ekstra thiamin, spiller en rolle i forebyggelsen og behandlingen af grøn stær.

Glaukomramte mangler oftest meget B1-vitamin (thiamin) (Ann Ophthalmol, 1979; 11: 1095-100). Det anbefales samtidig at tage tilskud af de andre B-vitaminer (et B-kompleks). I et andet studie fandt man, at tilskud af B12-vitamin kunne stoppe tabet af synsfeltet i op til dem år, selvom B12 ikke nedsatte trykket i øjnene (Glaucoma, 1992; 14: 167-70).

Undersøgelser har vist, at tilskud af B12-vitamin kan stoppe tabet af synsfeltet i op til fem år, selvom B12 ikke nedsatte trykket i øjnene (Glaucoma 1992; 14: 167-70). B12-vitamin forebygger blandt andet skaderne fra grøn stær og modvirker synstab. Mange ældre mangler B12-vitamin, blandt andet på grund af mangel på mavesyre, der er nødvendigt for optagelsen af B12-vitamin. Når man undersøger indholdet i blodet af B12-vitamin, skal der samtidig undersøges for MMA og homocystein, da det bedre afspejler vævstilgængeligheden af B12-vitamin.

B12 optages bedst fra indsprøjtninger eller gennem mundslimhinden fra sugetabletter (resoribletter). Man kan ikke regne med virkning af B12 i tabletform. Man kan købe resoribletter til at lægge under tungen (sublingual tablets, 500 mcg) på www.biovea.com.uk Dosis er mindst  2 tabl. under tungen dagligt.

A-vitamin og karotenoider som betakaroten, lutein og zeaxanthin har i dyreforsøg vist sig at kunne nedsætte skader på synsnerven og nethindecellerne (oftalmologia, 2003; 59; 70-5). Det anbefales  at tage 10.000 enheder A-vitamin dagligt. Gravide må ikke tage ekstra A-vitamin.

Det kraftige antioxidant alfa-liponsyre øget indholdet af antioxidanten glutathion i de røde blodlegemer hos glaukompatienter (af betydning for energien i cellerne og immunsystemet) (Vestn Oftalmol, 1992; 108: 13-5).

Et russisk forsøg har vist, at alfa-liponsyre kan forbedre synet og udløbet af væske hos glaukomramte i tidlige stadier. Jo mere, jo bedre virkning (Vestn Oftalmol, 1995; 111:6-8). Alfa-liponsyre Kan nu købes i Danmark uden recept, fx på apoteket.

Mangel på magnesium, zink og jern har sammenhæng med glaukom (Vestn Oftalmol, 1994; 110: 24-6).

I et studie viste et tilskud af magnesium på kun 121,5 mg sig at forbedre synet hos glaukomramte (Ophtalmologica, 1995; 209: 11-13). De fleste danskere mangler magnesium, så det er under alle omstændigheder en god idé at tage mindst 300 mg magnesium om aftenen, sammen med 50 mg B6-vitamin.

En undersøgelse har vist, at 40 milligram ekstrakt af Gingko biloba kunne forbedre synsfeltet hos nogen af de 27 deltagere med ukompliceret grøn stær, generelt med 24%. Der fandtes ikke øget tryk i øjnene under behandlingen, og der blev ikke konstateret nogen bivirkninger (Ophtalmology 2003; 119: 359-64). En anden undersøgelse har vist, at Gingko endda kan forbedre synsfeltet (Ophtalmology, 2003; 110: 359-62).

En kombination af ekstrakt af barken fra franske maritime pinjetræer og ekstrakt af blåbær har vist sig i løbet af 16 uger at kunne nedsætte trykket i øjnene med 24%. Både barkekstrakten og blåbær indeholder proanthocyanidiner, der er kraftige antioxidanter, som modvirker de skadelige frie iltradikaler, der dannes under iltens omsætning i cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne) og skader energidannelsen i cellerne. (Clin Ophtalmol. 2010 May 14;4: 471-76).

Barkekstrakten kan købes som Pycnogenol og har en række andre gode virkninger. Blandt andet modvirker pycnogenol blodpropper og sænker for højt blodtryk.  Kombinationen med blåbær kan købes på www.lifeextension.com som Eye Pressure Support with Mirtogenol R.

Det kinesiske naturmiddel Dan shen har i dyreforsøg vist sig at kunne bedre mikrocirkulationen i nervecellerne i nethinden og synsnerven. Det er vist hos dyr med for højt tryk i øjnene (Chin Med J (Engl), 1993; 106: 922-7; Zhonghua Yan Ke Za Zhi, 1991; 27: 174-8).

Et studie har vist, at forskohlin (Coleus forskohlii) er involveret i produktionen af det energigivende stof cyclic adenosine monophosphate (cyklisk AMP) som nedsætter trykket i øjet ved at nedsætte vædskedannelsen. Flere studier har vist, at øjendråber med forskohlin klart kan nedsætte øjentrykket i mindst fem timer. I et studie nedsattes vædskeflowet 34 procent hos raske forsøgsdeltagere (Lancet, 1983; i: 958-60. Exp Eye Res, 1984; 39: 745-9).

Det er vigtigt at undgå tobaksrøg, der kan irritere øjet, også andres rygning..

Behandling med binyrebarkhormon bør undgås, da det ødelægger kollagen strukturen i øjet.

Man bør undgå ting, som man er allergisk over for, også fødevarer.

Motion er vigtig og kan ved daglig træning nedsætte trykket i øjet. Et studie har vist, at trykket efter tre måneder ved hjælp af daglig motion faldt gennemsnitligt 20%, men holdt deltagerne op med at træne, steg tgrykket igen efter tre ugers forløb.

Der er meget, der tyder på, at pulserende magnetfeltbehandling (fx VitaLife) kan hjælpe ved grøn stær. Blandt andet russiske forsøg. Magnetfelter nedsætter trykket i øjnene og bedrer overfladesammensætningen af hornhinden (modvirker exfoliering), giver bedre blodgennemstrømning i øjet og virker smertestillende.  Man kan selv læse mere ved at gå på www.google.com ved at skrive  glaucoma pulsating electromagnetic therapy i søgefeltet.

Grøn stær og kefir:

En lytter har skrevet, at han for godt et års tid siden hos øjenlægen fik konstateret for højt tryk i begge øjne, der var i grænseområdet for behandling for grøn stær – glaukom. Trykket var på omkring 25. Der blev lavet en løbende kontrol af trykket. Men ret hurtigt efter, at det for høje tryk blev konstateret, hørte lytteren om et godt råd mod glaukom: kefir!

Efter dagligt at have drukket ca. en halv liter kefir i tre måneder, var lytteren til ny konsultation hos øjenlægen. Trykket var nu faldet til ca. 21-22, og efter yderligere tre måneder med en halv liter kefir dagligt var trykket nede på hhv 17 og 19. Der er for lytteren ingen tvivl om, at det er kefiren, der har hjulpet.

Rådet fik han af en meget dygtig zoneterapeut, som havde sin viden fra en ældre dame, hvis øjentryk var faldet drastisk efter indtagelse af kefir. Damens øjenlæge var stærkt interesseret i kuren og vill udforske sagen. Lytteren håber, at vi vil viderebringe rådet.

Kefir

Kefir er en nærende mælkedrik, der er meget populær i fx Kaukasus. Den indeholder i hvert fald tre slags mælkesyrerebakterier og gærsvampe, som gærer mælkesukker. Bakterierne og gærsvampene lever i en slags symbiose ‑ de har tilpasset sig hinanden ‑ og er tilsammen med til at berige og gære mælken. Om muligt skal der i den oprindelige kefir bruges kamelmælk.

Man begynder med kefirgryn, som sies fra drikken, inden den er færdig. Grynene er som en slags ostemasse, sammenløbet mælk, der indeholder bakterierne og gærsvampene, og man kan spise dem i fx salat, og de kan fryses ned. De kan holde sig aktive i længere end et år. De skal lugte lidt surt. Normalt vil man bruge en del kefirgryn til fire dele mælk, men bruger man mere mælk, vil der blot gå længere tid, før kefir’en er færdig. Man kan vælge at lægge låg på, og så vil kefir’en blive mousserende, eller man kan lægge et stykke klæde over, og så er der ikke brus i den.

På internettet, hvor jeg har hentet mine oplysninger, anbefales det kefir’en ikke kommer i

kontakt med metal, og at man en gang om ugen lader den >faste< ved at lægge grynene i vand i 24 timer. Grynene fremkommer ved, at når drikken er færdig efter normalt 12‑24 timer, sies den gennem en si (ikke metal), og grynene ligger tilbage og kan bruges til næste omgang. Man skal vaske dem i sien under rindende vand. Drikken kan holde sig længe i køleskabet. Det er også oplyst, at mår man begynder at bruge kefirgrynene, kan det kan være nødvendigt at lave drikken et par gange, før den bliver helt rigtig, og at kefir’en indtil da ikke lugter helt rigtigt.

Grunden til, at kefir i modsætning til youghurt er flydende er, at den ikke løber sammen så let, da den gærede kefir kun har en lille overfladespænding, og den skulle af samme grund også være lettere fordøjelig.Veganere, der jo ikke spiser produkter fra dyr, kan bruge sojamælk i stedet.

Kefir har den samme næringsværdi som den mælk, hvorfra den er lavet. Den er en god kilde til bla. kalk, riboflavin (B2‑vitamin) og protein. Dertil kommer en række fordele ved alle former for gæret mælk, først og fremmest den nævnte lettere fordøjelighed. Mælkesukkeret bliver omdannet til mælkesyre, og det medfører, at mennesker, der ikke kan tåle laktose, bedre kan tåle drikken. Mælkesyren og mælkesyrebakterierne gør livet surt for skadelige bakterier.

Salmonella typhi, en skrap art af salmonella, der dør, sygdomsfremkaldende coli‑bakterier kan ikke udvikle sig, og paratyfusbakterier og difteribakterier mister deres evne til at fremkalde sygdom. Det er derfor, at man anbefaler folk, der skal på ferie i udlandet, at spise mælkesyrebakterier dagligt. Bakterierne stimulerer også immunsystemet og kan være gavnlige ved dårlig ånde, der skyldes lidelser i fordøjelsessystemet. Kefir anbefales også ved en lang række andre sygdomme.

Gærede mælkeprodukter kan fx hjælpe ved manglende mavesyre, ved tilbøjelighed til

mavesår, galdeblærebetændelse, mavekatar, tyktarmskatar, diaré og dysenteri, hudsygdomme, blærebetændelse etc. etc. Men oveni er de et godt tilskud til en sund og varieret kost. Det siges at være en af grundene til, at man i Kaukasus opnår en meget høj alder. Jeg har engang hørt en historie om en mand i Kaukasus, der var blevet 144 år gammel. Han fortalte journalisterne, at han mente, at der var tre grunde til, at han var blevet så gammel. Den første var, at han var blevet ved med at arbejde, det han kunne. Den anden var hans sunde kost med den gærede mælk og mange grønsager, og den tredie var, at han blev ved med at gifte sig, efterhånden som konerne døde. Hans daværende kone var 109 år, og manden oplyste, at hun var meget sprælsk.

I København kan kefir bl.a. købes hos Solsikke Helsekost, Blågårdsgade 33, 2200 København N. Tlf. 3539 5311. Det produceres i små bøtter á 250 gram fra Demeter.

På hjemmesiden: www.hjemmeproduktion.dk kan kefirkultur og pris ses ved at gå ind under produkter – og igen under yoghurtapparat. Dansk Hjemmeproduktion. Kirsten Iversen. Telefon: (+45) 62671447. Fax: : (+45) 62671497. e-mail : info@hjemmeproduktion.dk. Hjemmeside: www.hjemmeproduktion.dk

Et stramt slips kan øge risikoen for at få et øget tryk inde i øjet og dermed grøn stær, også kaldet glaukom. Trykket i øjet kan stige så meget, at man hos øjenlægen fejlagtigt kan få stillet diagnosen grøn stær.

Forskere har undersøgt trykket inde i øjet hos 20 raske mænd og 20, der har grøn stær. Trykket blev målt både med åben skjorte, før mændene tog et slips på, så det sad stramt, og tre minutter efter at slipset var blevet løsnet. Det viste sig, at 60% af mændene med grøn stær og 70% af de sunde mænd havde et øget tryk inde i øjet, efter at de havde haft et stramt siddende slips på.

Forskerne mener, at et stramt slips kan presse returårerne på halsen sammen, hvilket vilk øge blodtrykket oven for slipset og dermed trykket inde i øjet. De har også mistanke om, at risikoen for grøn stær kan øges, og at man fejlagtigt kan tro, at der er tale om grøn stær, hvis en mand har et stramt slips på ved undersøgelsen hos øjenlægen. (Kilde: Br J Ophthalmol 2003; 87: 946-8).

Ortomolekylære læger:

Knut Flytlie. Gludsmindevej 39, 7100 Vejle. Tlf. 7572 6090

Claus Hancke m.fl. Institut for Ortomolekylær Medicin Lyngby Hovedgade 37, 2800 Kgs. Lyngby Tlf 4588 0900

Helge Volkmann,  Kongelundsvej 434,  2770 Kastrup Tlf. 3253 0998

Aage Winther Nielsen, Puggårdsgade 7, 1573 København V   Tlf. 7025 1205

Bruce Phillip Kyle, Stautrupvej 7 A,   8260 Viby J Tlf. 8628 9688

Villy Lade, Græsvangen 16 B, st.,  9800 Hjørring  Tlf. 9892 8464

Birgit Aalborg Funch, Åløkken 36, 5250 Odense SV  Tlf. 6596 0077 (8.30-9.00)

Søren Flytlie

Skolebakken 7

8000 Århus C         Tfl. 4055 3508

 

Anna Iben Hollensberg

Klinik 360 o

Vejlefjord, Vesthuset

Sanatorievej 28 B

7140  Stouby        klinik@hollensberg.dk

 

Comments are closed.