Lebers syndrom – Leber amaurosus

Årsagen til Leber’s syndrom er punktmutationer i de styrende æggehvidestoffer – DNA – i mitokondrierne – cellernes “kraftværker”. De er arvelige. Det er mindst otte gener, der er ramt.

Der kommer typisk et smertefrit dobbeltsidigt synstab med problemer med at fokusere i pletter (scotomer) og unormalt farvesyn. Gennemsnitsalderen for starten af sygdommen er 23 år, og der er 3-4 gange så mange mænd som kvinder, uden at man er klar over årsagen til dette. Der synes dog også at være faktorer, der kan ”tænde” for generne, nemlig alkohol og tobaksrygning.

Et mindre antal med sygdommen har også degeneration i basalganglierne med dystoni. Basalganglierne sidder i storhjernen og består af nucleus caudatus, putamen og corpus striatum. Ganglier er nervecelleansamlinger. Dystoni er ufrivillige, overdrevne, langsomme og vridende bevægelser. Dystonierne kan ledsages af kramper og smerter. Læs mere om dystoni på www.radiodoktoren.dk

Sygdommen kommer ofte i episoder, altså med forbigående forværringer.

Man kan forsøge at behandle med midler, der kan bedre aktiviteten af enzymer, der transportere elektroner.

Coenzym 10, også kaldet Q10, er en væsentlig del af elektron-transportkæden, som kan forbedre produktionen af ATP, der er energi-akkumulatoren i cellerne og samtidig en stærk antioxidant, er blevet brugt i tilfælde af Leber, men der er begrænset bevis for virkningen. I en del af tilfældene har behandling med Q10 dog vist sig at nedsætte dannelsen af mælkesyre og at forbedre synsfunktionen. Så jeg synes bestemt, at man skal forsøge med store mængder Q10, fx 100 milligram x 2-3 til at begynde med.

Ubiquinol, der også er Q10 men i en lettere optagelig form, er også en mulighed. Det er PPQ, der beskytter mitokondrierne mod nedbrydning og er med til at skabe friske mitokondrier. Kig på http://www.lef.org/magazine/mag2011/feb2011_Generate-Fresh-Mitochondria-with-PQQ_01.htm  

Andre ting, der er brugt i behandlingen, er vitamin K2, nikotinamid, tiamin, riboflavin og carnitin. Tiamin er B1-vitamin og har stor betydning for normal nerve- og hjernefunktion. Man kan købe det på apoteket. Riboflavin er B2 og har betydning for celleåndingen og for energi­produktionen i alle kroppens celler. Man skal foruden disse to B-vitaminer have tabletter med alle B-vitaminer, fx stærke B-vitamintabletter.

Et andet stof, der kan give hjerneceller og muskelceller mere energi, er acetyl-L-carnitin, der sætter energiproduktionen i cellernes ”kraftværker” – mitochondrierne – i vejret. Dosis er 250 og op til 1.000 milligram dagligt. Man kan få livlige drømme af acetyl-L-carnitin, og mennésker med epilepsi eller manio-depressiv sygdom må ikke tage det som tilskud. 

C-vitamin medvirker i dannelsen af carnitin og modvirker samtidig alle degenerative sygdomme som fx hjerne- og nervesvækkelse. Så tag fx 500 milligram C-vitamin, fx Ester-C, tre gange dagligt. Acetyl-L-Carnitin kan formelt ikke købes frit i Danmark, men fx i Tyskland eller Holland, fx over www.gaya-nutrition.com eller www.vitaviva.com eller www.biovea.com.uk

Andre ting, der er brugt i behandlingen, er vitamin K2, nikotinamid, tiamin, riboflavin og carnitin. Tiamin er B1-vitamin og har stor betydning for normal nerve- og hjernefunktion. 300 mg dagligt. Riboflavin er B2 og har betydning for celleåndingen og for energiproduktionen i alle kroppens celler. Man skal foruden disse to B-vitaminer have tabletter med alle B-vitaminer, fx stærke B-vitamintabletter.

Et andet stof, der kan give hjerneceller og muskelceller mere energi, er acetyl-L-carnitin, der sætter energiproduktionen i cellernes ”kraftværker” – mitochondrierne – i vejret. Dosis er 250 og op til 1.000 milligram dagligt. Man kan få livlige drømme af acetyl-L-carnitin, og mennésker med epilepsi eller manio-depressiv sygdom må ikke tage det som tilskud. L-carnitin kan købes i helseksotforretninger.

C-vitamin medvirker i dannelsen af carnitin og modvirker samtidig alle degenerative sygdomme som fx hjerne- og nervesvækkelse. Så tag fx 500 milligram C-vitamin, fx Ester-C, tre gange dagligt.

Essentielle (livsvigtige) fede syrer har også stor betydning. De arbejder sammen med proteiner i overførslen af elektroner og energi i biologiske systemer og er af stor betydning for cellernes vægge (cellemembranen) og isoleringen af nervecellerne mm. Man får disse fede syrer fra først og fremmest fiskeolie af god kvalitet, sælolie (fx Terra Nova, Omega Plus), hørfrøolie og kæmpenatlysolie, men man kan vælge at få en idéel sammensætning af livsvigtige fede syrer i fx UDO’s Choice eller Livets Olie (Matas og helsekostforr.), Nutridan Strong citron eller Essential Needs (Golden Health, tlf. 4052 4015).

Forebyggelse af sygdommen foreligger der ikke megen videnskabelig dokumentation om, men vi ved, at gener først skal ”slås til” eller ”tændes for”, før de gør skade.

For ikke så slå sine sygdomsfremkaldende gener til er det først og fremmest vigtigt at leve sundt, med en sund kost af god kvalitet, kosttilskud og ved at lade være med at ryge. Alkohol ud over en moderat mængde må også frarådes.

Signalstoffet melatonin, der dannes i koglekirtlen (pinealkirtlen) kan også modvirke skadelige gener. Det kan ikke købes lovligt i Danmark, men kan lovligt købes i andre EU-lande. Fx fra England via www.biovea.com.uk

Zink og selen er vigtige for melatoninens funktion. Tag et tilskud af selen på 200 mikrogram dagligt, og zink fx 40 mg dgl. Har man fået nok zink, vil tabletten smage rædselsfuldt, hvis den lægges på tungen. Zink må ikke tages på samme tid af dagen som den almindelige vitamin-mineral tablet, da zink blokerer for bl.a. optagelsen af kobber.

Melatonin dannes ud fra serotonin. Serotonin bliver i kroppen fortrinsvis produceret ud fra den livsvigtige aminosyre tryptofan, der findes i æggehvidestoffer, fx kød, og ved dårlig appetit kan man fx tage tilskud af Protabs, der indeholder alle de livsvigtige aminosyrer. Serotonin findes også i fødemidler som ananas, avocado, bananer, skimmelost, kiwifrugter, blommer, tomater og valnødder. Noni-juice indeholder også serotonin og dets forstadier.

De naturlige fødevarer, der indeholder flest antioxidanter, er blommer, rosiner, blåbær,

solbær, hvidløg, grønkål, tranebær, jordbær, spinat, hindbær – generelt grønsager og frugter med de dybeste farver, samt te og rødvin. Blandt krydderierne er oregano det kraftigste antioxidant (det er det, de er det centrale i Andante, ligesom ActiVin er fra røde druer). Gingko biloba (tempeltræ) virker også kraftigt antioxidativt.

Endnu bedre er det at tage en kombination af mange urter og mineraler, fx Padma Plus eller Life Spice Vital. Det kaldes synergi, for de forskellige gavnlige urter forstærker hinandens virkning, og man kan give mindre mængder af den enkelte del af naturmedicinen, og på den måde undgå bivirkninger. Men grundlaget er en kost med 600 gram forskellige grønsager og frugt dagligt.

Vi har alle sygdomsfremkaldende gener, men vi har også et beredskab af enzymer mm. der kan forhindre de sygdomsfremkaldende gener i at blive aktive, tændt for som man tænder en kontakt. Det er vigtigt at få dette beredskab til at fungere optimalt gennem en sund levevis, hvor man opfylder organismen behov på alle områder, og ved at forhindre forgiftning af kroppen med fx fremmede kemikalier og tungmetaller, eller at afgifte den.

Det har også noget med kommunikationen mellem cellerne at gøre, når immunsystemet afspores og angriber egne væv, hvilket er baggrunden for en række sygdomme, som kaldes autoimmune. Sygdomme som leddegigt, type 1 diabetes, dissemineret sclerose lupus og mange andre. Meget vigtigt for cellernes evne til at kommunikere ordentligt med hinanden er, at vi har tilstrækkeligt af de otte essentielle sukkerstoffer til rådighed inde i os. Det er nemlig dem, der koblet til proteiner og fedtstoffer sørger for en god cellekommunikation og et sundt og normalt fungerende immunsystem. Der er allerede mange med disse sygdomme, fx sclerose, der har oplevet betydelig bedring ved at sikre sig at få nok af disse sukkerstoffer.

Vi får kun af disse sukkerstoffer nok (for meget) af glukose og galaktose. De øvrige seks får vi alt for lidt af med den mad, vi normalt spiser, og på grund af den dårlige kvalitet med for lidt indhold af sukkerstofferne. Disse seks stoffer hedder Fucose, Mannose, Xylose, N-acetyl-neuraminsyre, N-acetylglucosamin og N-acetyl-galactosamin.

De essentielle sukkerstoffer findes især i: Brystmælk, spiselige svampe (Reishi, Cordyceps sinensis, Shiitake, Maitake, Coriolus versicolor,, m.fl.), i visse frugter (for eksempel Noni juice), bær og grønsager, ubearbejdet fuldkorn, rødder og planter som fx Aloe vera. de findes også i muggent brød og i kitin fra skaldyr (glukosamin).

Det kan være svært at sikre sig, at man virkelig får alle de otte sukkerstoffer i en tilstrækkelig mængde, især hvis man ikke spiser meget sundt og varieret, hvilket man ved, at langt de fleste ikke gør. Det er muligt at købe sukkerstofferne som kosttilskud. Det kaldes glyko-ernæring.

Se på www.radiodoktoren.dk under Det sunde sukker.

Comments are closed.