Lungefibrose idiopatisk

Idiopatisk lungefibrose

Idiopatisk pulmonal fibrose er en kronisk betændelsestilstand i lungeblærernes vægge.

Det ligner meget forandringerne, som man ser ved bindevævssygdomme, altså autoimmune sygdomme, og ved asbestlunger, stråleskader og ved behandling med visse former for medicin (fx nitrofurantoin). Man man kender altså ikke årsagen til idiopatisk  lungefibrose. Det er derfor man bruger udtrykket idiopatisk.

Men forandringerne ligner dem, man ser ved autoimmune lidelsser, så jeg vil anbefale, at man skal gå ud fra, at det er immunsystemet, man skal gå i gang med at få gjort normalt igen. Der kan være et eller andet i miljøet, man har indåndet, som kan have sat sygdomsprocessen i gang. Læs mere om autoimmune sygdomme og deres årsager samt om utæt tarm på www.radiodoktoren.dk

Der er tale om en betændelsesagtig reaktion i lungevævet, inflammation, så det er vigtigt at undertrykke denne reaktion generelt. Tobaksrygning kan for eksempel medføre den inflammation/betændelse, som har medført bindevævsdannelsen i lungerne. Røg fra andre kan også påvirke lungerne betydeligt. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Pinealkirtlen, hvor signalstoffet eller hormonet melatonin produceres, er med til at styre både nervesystem, hormonsystem og immunsystem og er væsentlig for, at kroppen kan genkende sine egne celler og alder være med at angribe, skade og ødelægge dem. Jeg kan der for anbefale at tage tilskud af melatonin. Læs mere om melatonin på www.radiodoktoren.dk

Det er et af de stærkeste antioxidanter, der findes i kroppen, og totalt uskadeligt. Oxidation er lig med forharskning, hvor skadelige frie iltradikaler, som dannes under iltens omsætning i cellerne, stjæler elektroner fra cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne) og derved svækker energidannelsen i cellerne. For et genoprette mitokondriernes funktion er det vigtigt med antioxidanter, der er elektrondonorer. Fx  C-vitamin, D3-vitamin, E-vitamin og K2-vitamin.

Boswellia serrata har vist sig at kunne hjælpe ved autoimmune sygdomme og modvirker inflammation, så det synes jeg også er værd at prøve, og så i en dosis på to tabletter 3 gange dagligt. Kan købes sammen med guggul, curcumin og ingefær som Reumazall, eller rent som Shallaki Boswellia fra Human Balance, tlf. 7025 5566. 400 mg 3 gange dagligt.

Nogen mennesker optager småstumper af ikke helt nedbrudt protein i blodet gennem en utæt tarm, og disse småstumper – peptider – kan virke meget forstyrrende på immunsystemet og nervesystemet. Især protein fra mælk og fra hvede (fx gluten) kan lave ravage i hele kroppen. Derfor er det en god idé at holde sig fra mælk og hvedemelsbaserede ting. Man kan få undersøgt, om proteinintolerans er involveret i ens sygdom, på Nordic Laboratories i København, evt. via en ernæringsterapeut. som det er en god idé at konsultere, da kosten har meget stor betydning. Man kan finde en ernæringsterapeut på www.detforenng.dk

Det er vigtigt at nedbryde sin føde ordentligt, og mange har problemer med, at de på grund af en sammenblanding af forskellige slags mad og ved at koge og stege alt ikke har nok fordøjelsesenzymer til at klare nedbrydningen af føden. Her kan jeg anbefale tilskud af vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert måltid. Fx Digest Aide (Golden Health. Malmø, dansk  tlf. 4052 4015) eller Super Enzymes NOW (kan købes over Internettet fra England  på www.gaya-nutrition.com )

Disse enzymer hjælper også til oprydning i blodet af immunkomplekser, der dannes, når de ikke helt nedbrudte småstumper angribes af antistoffer.

Behandling med fibrinolytiske enzymer kan modvirke lungefibrosen og opløse arvævet. Se mere om dette på

http://www.inflammation-systemicenzymes.com/pulmonary-fibrosis.html?start=1

http://www.astenzymes.com/special-offer-08

http://www.biomediclabs.com/pulmonary_fibrosis

Disse enzymer kan ikke købes i Danmark, men på Internettet. Køber man enzymer fra lande uden for EU, er der risiko for, at de bliver konfiskeret i tolden. Det er kun fra lande inden for EU, at man må købe og importere til eget brug.

Tarmbakteriefloraen har stor betydning for nedbrydning af maden, optagelse af næringsstoffer og for immunsystemet. En sund tarmbakterieflora er meget vigtig. Også for at hæmme væksten af candidasvampe, der kan medføre utæt tarm og dermed allergi og autoimmune sygdomme. Her kan probiotika, fx Vita Biosa – effektive mikroorganismer – være meget gavnligt. Ikke alene bliver tarmbakteriefloraen virkelig gennemsund, men de effektive mikroorganismer danner masser af antioxidanter. Man kan også købe probiotika oam kapsler eller tabletter med mælkesyrebakterier, fx BioGaia.

Generelt kan det være godt at spise efter sin blodtype (Dr. Peter D’Adamo: Spis efter din blodtype). Vegetarkost kan hos nogen dæmpe de autoimmune reaktioner betydeligt.

Det er også muligt, at akupunktur kan hjælpe. Jeg kan her anbefale Center for Kinesisk Akupunktur, Ibstrupvej 1, 2820 Gentofte (lige ved Jægersborg Station), tlf. 3965 2422. Eller akupunkturlæge Billy Huang, tlf. 7550 9998. Han har konsultation i Kolding, Odense, Frederiksberg, Århus og Ålborg.

Den lægelige behandling består i det store og hele kun i at give binyrebarkhormoner (prednison) for at undertrykke immunsystemet, evt. celledræbende kemomidler, der også dæmper immunsystemets celler. Det kan måske blive nødvendigt, men jeg vil anbefale, at man prøver alt det andet først. Binyrebarkhormon nedsætter jo også modstandskraften mod infektioner. Får man binyrebarkhormon, er det vigtigt også at få tilskud af let optageligt calcium, fx calcium citrat, og magnesium samt mindst 100 mikrogram D3-vitamin og mindst 100 mikrogram K2-vitamin, da kalken ellers kan havne i de bløde væv i stedet for i knoglerne.

Det er vigtigt at tage ekstra C-vitamin, der er vores vigtigste antioxidant og svært at få nok af gennem kosten En undersøgelse har vist, at de deltagere, der spiste større mængder af C-vitamin, havde bedre lungefunktion end dem, der spiste mindre mængder. Jeg vil anbefale mindst 750-1.000 mg tre gange dagligt. Gerne sammen med bioflavonoider (farvestofferne i frugt og grønt), der forstærker virkningen af C-vitamin.

Samme studie viste, at højere indtag af C-vitamin og magnesium gav en klart bedre lungefunktion ved astma eller KOL. (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 2002; 165: 1299-1303).

E-vitamin og andre antioxidanter kan også være en idé, da de støtter virkningen af  C-vitaminet. Tag fx Cardi-E, to kapsler dagligt. Bio-Pycnogenol, de rer et ektrakt af barken fra maritime pinjetræer, er også et godt tilskud, som virker kraftigt antioxidativt og samtidig forebygger blodpropper.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Det er også vist, at D3-vitamin er vigtigt for  mange organers funktion, blandt andre hjertet. D-vitamin er ikke kun et vitamin, men et hormon.

Det er også vist, at D3-vitamin har betydning for lungefunktionen. En rapport i lægetidsskriftet Chest i december 2005 udgaven afslører, at et højt indhold af D-vitamin i blodet hænger sammen med en forbedret lungefunktion, i forhold til mennesker med et lavere indhold af D-vitamin i blodet.(Black, Peter N, Scragg, R).

En rapport i Journal of Clinical Investigation, udgaven December 8, 2005, viser at tilskud af D3-vitamin forbedrer virkningen af binyrebarkhormon ved asthma.

Næsten alle danskere har, undtagen måske i de tre sommermåneder maj, juni og juli, hvor man får mere sol på huden, mangel på D3-vitamin. Det anbefalede daglige tilskud på 10 mikrogram er i dag anset for at være alt for lavt. Vores reelle behov er på mindst 60-70 mikrogram D3-vitamin dagligt, gerne 100 mikrogram, da nogen har brug for så meget for at få et godt indhold af D3 i blodet. Kan købes som fx D-pearls på 38 mikrogram, eller D3-vitamin a 35 mikrogram.  Der er ikke set skader ved brug af det naturlige D3-vitamin i dagsdoser på under 250-500 mikrogram (10.000-20.000 enheder).

Ved sarkoidose (Boecks sygdom) skal man undgå at tage ekstra D-vitamin.

A-vitamin er vigtigt for slimhinderne, er et godt våben mod akutte og kroniske virusinfektioner og kan hele slimhinderne, når man giver en dosis på 8.000 til 12.000 enheder A-vitamin dagligt eller 5.000 enheder betakaroten tre gange dagligt (naturligt betakaroten).

Mange mennesker mangler magnesium på grund af en dårlig kost og usund livsstil. det må derfor anbefales at tage 400 mg eller 600 magnesium citrat eller Berthelsens Naturlig Magnesium om aftenen sammen med 50 eller 100 mg B6-vitamin. Man må aldrig tage tilkud af calcium uden samtidig at tage magnesium. desfordi magnesium er vigtigt for optagelsen af calcium, og dels fordi magnesium er vigtigt for indbygningen af kalk i knoglerne, så kalken ikke havner i de bløde væv, fx pulsårerne.

De fleste mangler også selen og zink, så det må anbefales at tage 200 mikrogram organisk selen og 30 eller 40 mg zink om aftenen. Kan fx købes som Bio-selen + Zink.

De gode fedtsyrer af omega-3 typer er vigtige for at give kroppen energi og for at modvirke inflammation.  De findes blandt andet i økologisk smør, avocado, mandler, nødder, fiskeolie, fed fisk og hørfrøolie. Olivenolie modvirker også inflammation.

I modsætning til omge-3 fedtsyrerne, som vi alle får for lidt af, virker fedtsyrer fra planteolier som fx majsolie, sojaolie, vindruekerneolie, solsikkekerneolie m.fl. fremmede på inflammation, så man bør ikke få for meget af disse fedtsyrer, ikke bruge dem til stegning og helt undgå margarine. Transfedtsyrer er giftige for kroppen.

Aminosyren N-Acetylcystein (NAC) i en dosis på 600 mg to gange dagligt i 3-6 måneder har vist sig at gavne betydeligt (Eur Respir J, 2000; 16: 253-62). NAC stimuelrer produktionen af glutathion, der er et naturligt antioxidant som ofte mangler eller er nedsat ved KOL. NAC fortynder også slimen og angriber skadelige bakterier i slimen.

En undersøgelse har vist, at NAC reducerer de værste symptomer ved KOL med mindst 25 procent (Clin Ther, 2000; 22: 209-21).

Læger i Schweiz har ved at ordinere 400 mg NAC om dagen til patienter med kronisk bronkitis halveret antallet af patienter, der måtte indlægges på sygehus (Pharmacol Res, 2000; 42: 39-50).

Mucolysin R er acetylcystein og er slimløsende.

Resveratrol, et antioxidant (polyfenol) fra skallen af røde druer, virker antiinflammatorisk (modvirker forandringerne i vævene ved betændelse) og kan hjælpe ved KOL (Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol, 2004; 287: 774-83) og modvirke åreforkalkning og blodpropper mm. Findes også i rødvin.

Motion er vigtigt for at vedligeholde muskelstyrken. Hvis det bliver svært at motionere, kan man med fordel tage ilt under motionen, fx på en motionscykel.

Man kan finde gode oplysninger om IPF og andre typer af lungefibrose. på Internettet, fx på www.google.com  Søgeord pulmonary fibrosis

Comments are closed.