Alkoholtrang og afvænning

Der er meget, man kan bruge for at nedsætte trangen til alkohol. Først og fremmest er det vigtigt med en sund og varieret kost samt tage et tilskud af vitaminer og mineraler af ordentlig kvalitet. For eksempel Spektro eller Omnimin. Vitamun er også et godt produkt, der er forsynet med ekstra urter.

Det er godt at tage ekstra tilskud af B1-vitaminet thiamin, 300 mg dagligt,  og samtidig et blandet stærkt B-vitaminpræparat (et kompleks).

Aminosyren taurine spiller en stor rolle ved afvænning fra alkohol. 1 gram 3 gange dagligt i en uge nedsætter blandt andet klart risikoen for psykotiske episoder. Et studie af mere end 3.000 mennesker med afhængighed af alkohol har vist, at de der fik tilskud af taurine havde færre tilbagefald end de, der fik snydemedicin (placebo). Taurine findes først og fremmest i kød og fisk, og man kan selv danne den ud fra  L-cystein og methionin, men ikke nok til at klare et øget behov. Et rimeligt tilskud er 500 mg 3 gange dagligt. Taurine arbejder sammen med magnesium og B-vitaminerne.

I Rusland har man i mange år anvendt B15 vitamin mod trangen til alkohol og ved alkoholisme samt mod tømmermænd. B15 er pangaminsyre og et et kontroversielt vitamin i USA. Russiske forskere har påvist, at tilskud af pangaminsyre kan nedsætte mænden af mælkesyre hos atleter ved muskelbrug og derved mindske muskeltræthed og bedre udholdenheden.

B15 vitamin hjælper også med at danne nogle aminsyrer som fx methionin. Det hjælper også med oxidationen af glukose i cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne), og er et antioxidant, som beskytter mod oxidation (forharskning) af cellerne. Det bedrer også leverens funktion og dermed dennes funktion ved afgiftning af kroppen. Det er formentlig det, der hjælper mod tømmermænd.

I stedet for B15, der er svært at få fat i, kan man bruge dimethyl glycin (DMG). DMG danner sammen med gluconsyre pangaminsyre i kroppen og er den aktive komponent i pangaminsyre. Man kan købe DMG over Internettet. Pangaminsyre findes i fuldkorn, fx i brune ris, ølgær, græskarkerner, solsikkekerner, abrikoskerner og okseblod.

Man bør have ekstra C-vitamin, for eksempel 1.000 mg 2-3 gange dagligt.

Ekstra E-vitamin, fx Cardi-E eller Natur-E, 2 kapsler dagligt. Ekstra A-vitamin vil også være godt i en periode.

Ved svær afhængighed kan man forsøge med med C-vitamin i stigende doser i løbet af ti dage op til 250 gram dagligt. Normalt vil mere end 7-8 gram medføre diaré, men ved infektioner og ved svær afhængighed kan man tåle de meget store doser, der fjerner trangen og modvirker abstinenser. Når det er sket, skal man langsomt gå ned i dosis i løbet af uger til måneder. Man skal titrere langsomt ned igen, når man vil ophøre med behandlingen. Ellers risikerer man skørbug. Man kan læse mere i ”Textbook of Natural medicine” Vol 2. C-vitamin blokerer for og nedbryder blandt andet de receptorer, som opioider sætter sig på, så misbrugere ikke får noget ”sus” eller andet ud af det.

Mineralerne selen, zink og krom er nødvendige, og man bør tage dem udover vitaminpillen. Selen i en mængde på 200 mikrogram dagligt, zink 30 eller 40 mg, og krom som kromgær, fx Bio-Chrom, 1 tablet 2-3 gange dagligt. Krom er vigtigt for at modvirke svingninger i blodsukkeret, som godt kan øge trangen til alkohol.

Magnesium er også meget vigtigt. Man skal have 600 mg magnesium om aftenen, best som citrat, sammen med 100 mg B6-vitamin. Mineraler optages bedst om natten, så det er bedst at tage dem om aftenen.

Der findes naturmidler ved navn Kutzurod, Marietidsel og Mælkebøtterod, som både dæmper trangen til alkohol og hjælper leveren med udrensning.

Det er desuden vigtigt at tage et tilskud af de sunde fedtsyrer i fx Livets Olie, Nutridan Strong citron, Udo’s Choice, 1-2 spiseskefulde dagligt, Krillolie eller Essential Needs. Kan man ikke få olien ned, så kan man blande den med Aroniasaft,  som er meget sund og stærkt antioxidant virkende.

Glykoernæring, otte sammensatte sukkerstoffer, som er vigtige for cellernes kommunikation i kroppen og dermed for kroppens funktioner, blandt andet immunforsvaret, kan også nedsætte trang. Det otte vigtige sukkerstoffer kan blandt andet købes som Ambrotose Complex, der formidles via private, Glyconutrient-8 Complex og Glykoernæring , der sælges via Helsam i helsekostbutikker og hos Matas, og Elephanta glyco-nutrients, der fx fås hos Drogisten, Finsensvej 6, Frederiksberg, tlf. 3833 9633.

Man kan læse mere om de sunde sukkerstoffer på www.radiodoktoren.dk

Man skal have genoprettet en normal tarmbakterieflora og tarmfunktion med en godt fungerende tarmslimhinde. (Det kan man læse om i min bog “Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund”. Gads forlag). Jeg kan anbefale tilskud af probiotika (mælkesyrebakterier) som pulver, kapsler eller tabletter.

Fordøjelsen kan have taget skade af langvarig indtagelse af for meget alkohol. Her kan det være gavnligt med et tilskud af ´vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert måltid. For eksempel Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend eller Super Enzymes fra NOW (bestilles fra England på www.gaya-nutrition.com

For at styrke og afgifte sin lever kan jeg anbefale Marietidsel eller Elixir.

Da mange har problemer med at sove, kan det anbefales at tage melatonin 3 mg ved sengetid. Kan evt. bestilles over Internettet fra andre EU-lande, hvilket er lovligt. For eksempel på www.biovea.co/uk/  Man kan her købe 3 eller 5 mg melatonin eller melatonin time release der frigives i nattens løb.

Melatoninen optages bedst gennem mundslimhinden, hvilket er mere effektivt.  Time release er tabletter til indtagelse.

Alkoholikere, der går på afvænning, vil oftest mangle kalium og magnesium samt B-vitaminer. De bør derfor spise meget frugt og eventuelt ekstra kalium, foruden som oven for nævnt magnesium citrat sammen med B6-vitamin. Om morgenen en stærk B-vitamintabl. (kompleks).

Ved afvænning er der også problemer med syre-basebalancen, så kroppen er sur.

Det er derfor godt at tage tilskud af natrium bicarbonat (Natron), fx en teskefuld 3 gange dagligt, undgå sukker og for meget kød. Det skal tages mellem måltiderne, da det ellers nedsætter mavesyren, der er nødvendig for fordøjelsen, modvirker bakteerier i maden, påvirker mineraler så de let optages, og sikrer optagelsen af B12-vitamin.

Undgå cola og sodavand, da de syrer kroppen til. Drik ordentlig saft, fx Aronia saft, vand og grøn te, der også virker beroligende.

Læs mere om syre-basebalancen på www.radiodoktoren.dk

Lægemidlet naltrexon (Revia R), som normalt bruges ved afvænning af stofmisbrugere og til vedligeholdelse af stoffriheden (modvirker effekten af opioider og andre misbrugsstoffer, nedsætter lysten til at drikke store mængder alkohol, det der kaldes ”craving”. Et svensk ekspertudvalg har konkluderet, at virkningen af behandling med naltrexon i kombination med kognitiv psykosocial terapi er lige så god, som når naltrexon gives samtidig med medicinsk rådgivning og støtte.

En stor skandinavisk undersøgelse har vist, at patienter, som fik naltrexon, havde mindre trang til alkohol, og storforbruget blev reduceret. I denne undersøgelse var behandling naltrexon kombineret med psykosocial terapi ikke bedre end behandling med naltrexon alene. Naltrexon mere end fordoblede chancen for ”et godt klinisk resultat” i forhold til placebo (fupmedicin).

Man skal være forsigtig med at tage naltrexon ved nedsat lever- og nyrefunktion, og leverfunktionen skal følges ved måling af leverenzymerne. Bivirkninger kan være mave-tarmbesvær, søvnbesvær, nervøsitet, depression, kulderystelser og nedsat potens. Naltrexon fås kun på recept.

Det har vist sig, at man kun behøver meget små mængder af naltrexon for at få en god virkning, hvilket også nedsætter forekomsten af bivirkninger. Det er i reglen nok med 4,5 mg naltrexon om aftenen (start med en halv og stig efter 1-2 uger til en hel (4,5 mg). Naltrexon 4,5 mg fremstilles kun på Glostrup apotek og kun på recept fra lægen.

 Kig på hjemmesiden www.bionordic.dk

Et godt afvænningssted, hvor kosten spiller en stor rolle, er Behandlingscenter Tjele. Se www.tjele.com

Det kan anbefales at læse Jørgen F. Nissens bøger om alkohol. For eksempel ”Den usynlige elefant”.

Læs også Krølle-Eriks livsfortælling på:
http://www.hope.dk/alkohol/fortaellinger/lavegen/gaaigang/story_20120411104632/

Comments are closed.