Tørre øjne

Tørre øjne skyldes nedsat dannelse af tårevæske.

Årsagen til nedsat dannelse af tårevæske kan være kronisk betændelse, dårlig funktion af øjenlåg, dårlig funktion af tårekirtlerne og medicinbivirkninger.

Har tilstanden varet over tre måneder, og er der også udtalt tørhed af munden, kan der være tale om Sjøgrens syndrom, der er en autoimmun sygdom, hvor kroppen angriber sine tåre- og spytkirtler, men hos kvinder fx også kirtlerne i skeden, med tørhed til følge.

Sjøgrens syndrom kan også ses sammen med andre autoimmune sygdomme, fx leddegigt. angriber kroppens egne væv, fx leddegigt. De fleste af disse sygdomme kaldes også bindevævssygdomme. Læs mere om autoimmune sygdomme og Sjøgrens syndrom på www.radiodoktoren.dk

Sjøgrens syndrom angriber mest midaldrende kvinder, og der er en arvelig tilbøjelighed (vævstyper). Knapt en trediedel har samtidig leddegigt. Næst efter leddegigt er Sjøgrens syndrom den hyppigste bindevævslidelse. Foruden tåre- og spytkirtler kan næsten alle organer i kroppen blive angrebet. 4o procent får problemer med nyrerne, men sjældent i sværere grad. En fjerdedel får betændelseslignende forandringer i blodårerne i perioder, med blå mærker og ømme blodårer i benene. Der kan også komme nervebetændelse og forandringer i skjoldbruskkirtlen med nedsat produktion af stofskiftehormon samt problemer med lymfekirtlerne. Læs mere om Sjøgrens syndrom på www.radiodoktoren.dk

Behandling

Behandlingen går først og fremmest ud på at modvirke de tørre slimhinder. Man kan til øjnene bruge kunstig tårevæske, til munden kunstigt spyt. Rigelig væskeindtagelse er nødvendig.

God mundhygiejne er nødvendig på grund af spytmanglen af hensyn bl.a. til tænderne.

Der skal også holdes øje med stofskiftet.

Det har vist sig, at en del har stor glæde af tilskud af gammalinolensyre = GLA, som er forstadier til en gruppe stoffer (gruppe 1 prostaglandiner) med mange gavnlige virkninger i kroppen. Denne virkning forstærkes af et tilskud af spormineralerne selen og zink samt af vitaminerne A, B6, C og E. Det er også godt at få mange naturlige antioxidanter gennem grønsager, frugt og krydderier.

Et godt produkt til tørre øjne er Tearsagain R. Luk øjet og spray på øjet. Væsken går ind via øjenspalten Kan anvendes selv med kontaktlinser i og påvirker ikke øjen-makeup. Tearsagain lindrer tørre øjne og genopretter den naturlige tårehinde. Indeholder liposomer, der danner det yderste lag af tårefilmen og forhindrer fordampning. Kig på http://www.tearsagain.dk/

Naturmidlet Membrasin, der er ekstrakt af Havtorn, er godt for blandt andet slimhinderne.

En dansk videnskabelig undersøgelse har i 1999 vist, at kosttilskuddet LongoVital bedrer spytproduktionen og reducerer hornhindebeskadigelsen hos Sjøgrenramte.

Stoffet bromhexin kan lindre en del på tørheden ved Sjøgrens syndrom. Nogen har haft god virkning af akupunktur og zoneterapi. Visse former for medicin, bl.a. vanddrivende midler, midler mod for højt blodtryk og midler mod depression kan i sig selv give tørre slimhinder, så det er bedst at undgå disse ved Sjøgrens syndrom.

Udsigterne ved Sjøgrens syndrom er ret gode, og sygdommen forkorter almindeligvis ikke livet. Hvordan sygdommen udvikler sig er dels afhængigt af behandlingen og dels af det enkelte menneskes måde at reagere på, men de fleste autoimmune sygdomme har en tendens til at ”brænde ud” med tiden. Det er dog ikke sikkert, at alle symptomerne forsvinder.

Læs mere om autoimmune sygdomme på www.radiodoktoren.dk

Er der betændelse i øjnene, kan de også føles tørre og irriterede.

Man kan i en del tilfælde klare det med øjenbade med kamillete. Ellers må man hos lægen få undersøgt, om der er tale om bakterier og så få det behandlet.

Læs mere om inflammation (betændelsesagtige forandringer) på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.