Hovedpine hos ældre

Hovedpine er et symptom og ikke en sygdom i sig selv, og det er vigtigt at søge efter årsagen, blandt andet ved hjælp af sin læge.

Mangel på væske kan udmærket medføre hovedpine, for mange ældre drikker for lidt. Halvanden liter dagligt er for det meste nødvendigt for at dække behovet. Jeg kan anbefale at drikke fortyndet Aroniasaft, som man skulle kunne købe i en helsekostforretning. Denne saft af det mørke bær Aronia melanocarpa smager godt og har en kraftig antioxidativ virkning, hvilket modvirker mange af de sygdomme, der kan komme med alderen. Desuden er det en ren saft af usprøjtede bærbuske, og saften er udelukkende sødet med økologisk rørsukker. (Distributør i Danmark er Agropharm, tlf. 3262 0020).

Hovedpinen kan også skyldes spændinger i nakke og ansigt, eventuelt stammende fra tænderne, så hvis man har et skævt eller forkert sammenbid, så snak med en tandlæge, der samtidig kan se efter, om dere er betændelse i nogle af tandrødderne. Det kan også give mange ubehagelige symptomer andre steder end i tænderne.

Der kan også være tale om, at man spiser noget, man ikke kan tåle, så tænk over, hvad du har spist, før hovedpinen kommer eller tager til. Hvis du spiser for sød og for raffineret kost og ikke spiser tit nok, kan hovedpinen eventuelt skyldes for lavt blodsukker. En mere grov kost og mellemmåltider kan hjælpe på dette.

Der kan også være tale om, at man mangler visse næringsstoffer. Mangel på magnesium er for eksempel meget udbredt på grund af vores levevis og eventuel vanddrivende behandling. Man kan prøve at tage 500 milligram magnesium dagligt (ikke Magnesia, der ikke optages godt i kroppen), men let optagelig magnesium, fx magnesium citrat. Man kan også bruge magnesium olie, fx Altiderm, der smøres på huden og optages meget fint på den måde..

Kalktabletter med D3-vitamin er også gode at tage. De fleste ældre mangler D-vitamin, og både hjernen og knoglerne har brug for kalken. D3-vitamin er vigtigt for de fleste organer og funktioner og for at modvirke aldring og for tidlig død, så det må tilrådes at tage mindst 100 mikrogram (4.000 enheder) dagligt. I maj. juni og juli kan man danne nok selv ved at få sol på kroppen. Man må aldrig tage kalktabletter uden at få magnesium, D3-vitamin og K2-vitamin, der både sikrer optagelsen af kalk og sørger for, at kalken havner i knoglerne og ikke i pulsårerne og andre bløde væv.

Mangel på B-vitaminer kan også spille en rolle, især på vitaminet folinsyre, som mange ældre har for lidt af, da de spiser for få af de grønne bladgrønsager. Du bør bede din læge om at undersøge indholdet af folinsyre og B12-vitamin i dit blod sammen med blodprøven serum-homocystein, der bedre viser mangel på B12-vitamin end måling af selve vitaminet. Tag derefter stærke B-vitamin tabletter dagligt.

Fiskeolie har ofte en meget god virkning på migræne og på andre smerter, da de sunde omega-3 fedtsyrer i fiskeolie dæmper smertereaktioner i kroppen. Du kan for eksempel tage en sildemad dagligt, og får du ikke det, kan du tage fiskeolien som kapsler eller i flydende form. Kaffe med citronsaft i kan være en god hjælp mod hovedpine og migræne, men det er ikke godt at drikke mere end 2-3 kopper kaffe dagligt.

Hvis man snorker meget om natten, bør man få undersøgt, om der er tale om sygdommen søvn-apnø, hvor man i korte perioder under søvnen ikke trækker vejret og så vågner med et snork. Søvn-apnø kan ligge bag mange tilfælde af kronisk hovedpine. Behandlingen af søvn-apnø er at sove med en maske, der sørger for, at luftvejene er åbne natten igen. Man vænner sig hurtigt til masken, får en langt bedre søvn og bliver langt bedre udhvilet.

Kredsløbet kan også være skyld i hovedpinen, blandt andet på grund af iltmangel i hjernen. Lægen kan hjælpe dig med at få undersøgt dette.

Comments are closed.