Lystproblemer – kvindelig lyst

 

Jeg lever i et godt ægteskab med den mand, jeg helst vil være sammen med. Vi er 60 og 64 år og har begge gode jobs, som vi er godt tilfredse med. Mit problem er, at jeg aldrig har lyst til sex mere. Der er ikke sket noget voldsomt eller andet belastende, men ganske langsomt i løbet af de sidste år er lysten og glæden ved vores samliv helt væk. Jeg >tænder< ikke på noget, og det er ikke, fordi jeg holder af en anden. Jeg er meget glad for min mand, han er både sød og glad. Det er synd for både ham og mig, at jeg faktisk helst er fri for sex. Jeg har ikke sagt noget til ham, idet han så ville blive ked af det, men han kan selvfølgelig mærke, at jeg aldrig mere tager initiativ selv. På alle andre måder har vi det godt og sjovt.

Jeg tager ingen hormoner eller andre ting. Der er ikke noget fysisk, jeg er fx ikke tør i skeden. Findes der et vidundermiddel (det gør der selvfølgelig ikke), eller er der mange andre, der har det som mig?

                                                          Krebsen

 

Der er faktisk mange andre end dig, der har det sådan, og flere kvinder end mænd. Men de fleste har stadig et aktivt sexliv til langt op i årene. Der kan være mange grunde til, at lysten forsvinder.

 Hormonmangel spiller ikke nogen særlig stor rolle, men man kan se, at behandling med det mandlige kønshormon testosteron, fx som plastre eller gel, kan øge lysten hos kvinder betydeligt. Bivirkninger i form af øget hårvækst og dybere stemme kan dog give problemer. I stedet for testosteron kan man bruge DHEA (dihydro-epi-androsteron), men det er bedst, at man har fået sin hormonbalance undersøgt først. DHEA bliver i kroppen omdannet til forskellige hormoner, blandt andet testosteron.

 Er niveauet af østrogen dalet meget efter menopausen, kan man se god virkning af ginseng. Det virker samtidig alment styrkende. Det samme gælder for Rhodiola roseae, der også virker antidepressivt og styrkende på lysten.

 Der findes i det hele taget en del naturmidler, der både kan øge lysten og evnen. Ginseng, Muira Puama, Tribulus terrestis og Maca er gode muligheder. Maca er mad og bruges af alle i Peru, så der er ingen grund til at være bange for det. Maca stimulerer også kvindens lyst. Maca kan købes over Internettet. Se på www.eco-herbs.com

 Undgå sukker og hvidt brød, da det medfører øger dannelse af skadelige frie iltradikaler, som tapper cellernes kraftværker (mitokondrierne) for energi og øger forharskningen (oxidationen) i kroppen.

 Krydderier kan generelt øge lysten og indeholder samtidig mange gode stoffer med antioxidant virkning.

 Tilskud af zink og omega-3 fedtsyrer er også gavnligt. For eksempel som 1-2 spiseskefulde Nutridan Strong citron eller Livets Olie hver morgen. Det øger også forbrændingen i kroppen, så man lettere kan tabe sig, hvis man er overvægtig, og det modvirker trang til sukker.

Zink skal tages om aftenen.

 Motion øger sundheden og dermed også lysten til sex.

 Massage, gerne med aromatiske olier, kan være en god hjælp.

 Psykiske belastninger som fx sorg, udtalt stress, træthed, sygdom, medicin og alkohol kan nedsætte lysten til sex betydeligt. En ikke erkendt sukkersyge kan fx godt være en årsag. Så det er vigtigt at blive undersøgt ordentligt for en eventuel skjult sygdom, og får man medicin, må man nævne det for lægen, hvis man mister lysten, da det ofte kan være årsagen.

 En ferie i varme lande kan ofte styrke et forhold og øge lysten.

 Jeg vil råde dig til at læse bogen ”Kærlighed har ingen alder – om glæden ved sex senere i livet”, af Birgit Dagmar Johansen.

 Du kan evt. også have glæde af at tale med en sexolog. Du kan få tilsendt en fortegnelse over kliniske sexologer i Danmark fra Dansk Forening for Klinisk Sexologi. Tlf. 3929 2399.

 

 

 

 

Comments are closed.