Sorg og børn

Sorg og børn

Det er normalt først, når børn bliver 8-10 år gamle, at de begynder at forstå, hvad døden er, men mister de en af forældrene, kan de føle sig forladt og forstår ikke hvorfor. Det er meget belastende for et barn, som oven i købet kan føle, at det er dets egen skyld, at det er blevet forladt.

Man kan også se, at børn trækker sig ind i sig selv og lukker af for sine følelser. Nogen børn tackler situationen ved at fortsætte livet, som om der intet er hændt, for på den måde at holde sorgen på afstand og benægte det, der er sket. Man skal ikke lade sig snyde af det og tro, at barnet ”klarer det fint” og ikke er særlig berørt. Der kommer en reaktion som en del af den livskrise, tab giver. Barnet har brug for fysisk nærhed, berøring, for eksempel som massage. Alle børn har brug for hjælp til at komme igennem sorgen.

Man skal ikke skjule sin egen sorg for barnet. At man selv græder, kan hjælpe barnet til også at få udløsning for sine følelser ved gråd. Det er en del af sorgarbejdet. Børn skal i det hele taget tage del i sorgen, og i den forbindelse er det også gavnligt for et barn at tage del i begravelsen.

I forbindelse med dødsfald og sorg har barnet brug for et netværk. Først og fremmest for familie og nære bekendte, der vil snakke med barnet og ind imellem aflede dets opmærksomhed fra tabet og sorgen ved at tage det med i byen, i biografen, teateret mm. Det er vigtigt at være klar over, at et barn, der for eksempel har mistet en far eller mor, er angst for at miste andre af sine nære familiemedlemmer.

Barnet har også brug for beskyttelse mod mobning fra eller afvisning fra kammeraterne, hvilket desværre er ret almindeligt. Her kan det være gavnligt at samarbejde med klasselæreren, som for eksempel i en ”klassens time”  kan tage emnet tab, død og sorg op.

De er også godt for børn at deltage i en sorggruppe, hvor de kan dele deres følelser med andre, der har oplevet det samme.

En meget god hjælp er det at læse nogen af de mange gode bøger, der er skrevet for børn om død og sorg. Der findes også meget fine film om emnet. Det er fint, hvis børn og voksne kan læse og se dem sammen.

 

Bøger:

”Bare jeg kunne holde dig i hånden”. af Pat Palmer. Ørnens Forlag 2000

”Børn om mors og fars død” af Peter Olesen. Kroghs Forlag 2003

”Brødrene Løvehjerte”, af Astrid Lindgren

”Til minde om” af Rikke Høgsted. Aschehoug 2005.

”Hvor går man hen, når man går bort” af Aage Brandt. Danske Bedemænd 2001.

 

Film:

”Når livet går sin vej” Karsten Kiilerich, 1995 (varer 10 min).

”Tro, håb og batman”, Linda Krogsøe Holmgren, 2000. (varer 16 min.).

”Drengen der gik baglæns” Thomas Vinterberg.

”Karla’s Kabale”. Charlotte Sachs Bostrup. 2007-11-17“Når det syge hersker“, Jens Arntzen, 2007.

 

Internetsider:

www.sorggrupperne.dk Sorggrupperne i Vartov’s hjemmeside

 

 

 

Comments are closed.