Antiøstrogener og aromatasehæmmere

 Omdannelsen af mandlige kønshormoner til østrogener kaldes aromatisering på grund af enzymet aromatase. Aromatisering medfører østrogen dominans, der er medvirkende til mange problemer med sundheden. Østrogen er et nedbrydende hormon, som nedbryder muskelmasse og øger kropsfedt og aromatase. Testosteron og til en vis grad naturligt progesteron (bio-identisk) er anaboliske (væsopbyggende) hormoner, som fremmer en slank kropsmasse.

Aromatase er et enzym, der findes i østrogen-producerende celler i binyrerne, æggestokkene, moderkagen, testiklerne, hjernen og fedtvæv. Er indholdet af aromatase højt, omdannes mere testosteron og progesteron til østrogen.

Et forhøjet indhold af aromatase og østrogen dominans er nogle af de almindeligste faktorer, der er forbundet med kræft i brystet, livmoderen og æggestokkene hos kvinder. Også kræft i prostata, tyktarmen og brystet hos mænd er forbundet med østrogen dominans. Andre symptomer kan omfatte PMS symptomer (”kvindens dårlige dage”), livmoderhals celleforandringer, muskelknuder i livmoderen, endometriose, nedsat seksuel lyst, træthed, godartede knuder i brystet, hovedpine, ufrugtbarhed og vægtøgning.

Der findes en lang række anti-østrogene fødevarer og urter:

Korsblomstrede grønsager som fx broccoli, blomkål, rosenkål og alle arter af kål indeholder mange stærke næringsstoffer, der afgifter de dårlige østrogene molekyler. De omfatter blandt andet Indole-3-acetate, Indole-3-Carbonyl og Diindolylmethane.  Disse grønsager indeholder svovlholdige næringsstoffer som fx sulfuraphane og fenyl isothyanat. Disse stoffer afgifter leveren og ødelægger dannelsen af kræftceller.

Fødevarer der er rige på sundt fedt med både mættet og omega-3 rigt fedt. Det inkluderer plantebaseret fedt som fx kokosolie af god kvalitet, ekstra jomfru olivenolie og avocadoer. Rå nødder (ikke peanuts) og frø indeholder antiøstrogene plantesteroler. Organisk fjerkræ, vilde laks, vildtkød og kød fra okser, der har gået på græs er sunde for en god funktion af hormonerne.

Løgfamilien, som omfatter hvidløg, løg, forårsløg, purløg, porrer m.fl. indeholder mange svovlholdige aminosyrer og det stærke antioxidant quercetin, som også hjælper med afgiftning af leveren på et højere plan og med at nedsætte produktionen af østrogen.

Flavon-rige og urter. Flavoner og flavononer i kosten har vist sig at være de stærkeste aromatasehæmmende flavonoider. De stærkeste flavoner omfatter Chrysin, der findes i passionsfrugt, og apigenin i kamille, og det er bevist, at kamille er kræfthæmmende. Man kan købe flere arter af urte-teer med både økologisk passionsfrugt og kamille. De sælges oftest som søvndyssende, men de har en kraftig anti-østrogen virkning.

Flavononer findes i citrusfrugter og især i citroner og limefrugter. De kaldes citrusflavonoider og omfatter diosmin, hesperidin, rutin, naringin, tangeritin, diosmetin, narirutin, neohesperidin, nobiletin og quercetin.

Antioxidant rige urter, som fx oregano, timian, rosmarin, salvie og curcumin (gurkemejerod)  er fyldt med flygtige organiske olier, som fremmer afgiftningen af leveren. Curcumin har en stærk evne til at ødelægge østrogen receptor positive kræftceller, som er de almindeligste celler i brystkræft, livmoderkræft, æggestoks- og prostatakræft.

Klorofyl er en af de mest kraftige og livgivende stoffer på jorden. Det er det, der giver planterne den grønne farve. Dybtgrønne fødevarer er meget fyldt med klorofyl og velegnet til udrensning af giftstoffer.

Fermenterede (gærede) fødevarer indeholder organiske syrer, antioxidanter, enzymer og probiotika (fx mælkesyrer) der fremmer tarmfunktionen og udskillelsen af affaldsstoffer. Fermenterede grønsager omfatter sauerkraut, kimchi (asiatisk surkål) og fermenterede sojaprodukter. Fermenterede drikke som fx æblecidereddike, kombucha og urter er gode til at afgifte østrogen.

Det kan anbefales at læse bogen ”Kost mod kræft” af Richard Béliveau og René Gingras.

 

Comments are closed.