Barnløshed – sterilitet – ufrugtbarhed

Barnløshed – Ufrugtbarhed – sterilitet                                      

 Normalt vil de fleste kvinder blive gravide inden for det første år, hvor de har ubeskyttet samleje. Sådan var det i hvert fald tidligere, men noget tyder på, at det er begyndt ikke at gå helt så let, så man i stigende grad er nødt til at hjælpe til med inseminering eller ved at fiske æg ud og befrugte dem med mandens sæd uden for livmoderen, hvorefter de sættes op i den forberedte livmoderslimhinde.

 Barnløshed er man to om. Det kan lige så godt være mandens sæd, der ikke er i orden, og her kan ting som fx for varme bukser, tobaksrygning og kemisk belastning på arbejdspladsen og i miljøet i øvrigt spille en rolle. Man starter derfor normalt altid med at undersøge mandens sæd, før man begynder at undersøge kvinden.

 Alderen spiller en rolle, da frugtbarheden falder med alderen både for mænd og kvinder.

 Kosten spiller også en stor rolle. For meget fedt i kosten dæmper mænds testosteronniveau og sexlyst. Transfedtsyrer er skadelige og kan hæmme frugtbarheden. Det er derfor vigtigt at undgå margarine af alle arter. Det er bedst at vælge økologisk, dvs. økologisk smør, mælk og økologisk kød samt økologiske grønsager og frugt. Læs mere om det sunde fedt på www.radiodoktoren.dk 

Undgå at stege med olier ved høj temperatur. Brug kokosolie i stedet.  Eller olivenolie ved lavere temperatur.

 C-vitamin, fx et gram dagligt, kan virke betydeligt forbedrende på sædcellefunktionen og beskytter sædcellerne mod  nedbrydning på grund af frie iltradikaler, der giver iltningsskader. Især rygere behøver ekstra C-vitamin. Det samme gælder E-vitamin. Tag fx en stærk E-vitaminkapsel (hvedekimolie) på 335 mg dgl.

 Mangel på mineralet selen kan være en årsag. Der er selenmangel i dansk jord, så de fleste danskere har for lavt selen. Jeg har to gange i den tid, jeg var praktiserende læge, oplevet kvinder, der ønskede et barn, men hvor alt ikke havde hjulpet. Da de begyndte at tage vitaminpiller med selen, blev de begge gravide, men da var de oppe i fyrrerne og ønskede så ikke at få barnet. Zinkmangel kan også give nedsat sædkvalitet.

 En dansk undersøgelse af et nyt planteprodukt – Punalpin R – der er baseret på en kombination af granatæble og galangarod, har målt en gennemsnitlig stigning i bevægelige sædceller. Det er en af de vigtigste parametre for sædkvaliteten, når det gælder chancen for graviditet. I Undersøgelsen deltog 66 mænd med nedsat sædkvalitet, og de fik enten Punalpin eller placebo (fupmedicin). (Plos One 2-10-2014).

 Under alle omstændigheder er en sund levevis med sund kost og daglig motion godt, men anstrengende motion som fx idræt på højt plan kan modvirke, at kvinder bliver gravide, da det går ud over hormonbalancen. Er kvinder meget slanke eller meget overvægtige, nedsættes chancen for graviditet. Her kan hun enten søge at tage på eller at tabe sig for at forøge chancerne

 En mere sjælden årsag til ufrugtbarhed er, at kvinden har dannet antistoffer mod mandens sæd. Her kan man vaske sæden, før man inseminerer eller befrugter æg uden for livmoderen.

 Når det drejer sig om kvinder, er kaffedrikning og tobaksrygning med til at nedsætte frugtbarheden.

 Bliver kvinden ikke gravid i løbet af et til halvandet år på trods af en sund levevis, og er manden undersøgt, er det rimeligt at iværksætte en nærmere undersøgelse af kvinden. I første omgang en underlivsundersøgelse hos lægen og evt. senere hos en speciallæge i gynækologi.

 Forudsætningen for en graviditet er, at der er passage gennem æglederne, så sædcellen kan nå op til ægget og befrugte det. Tidligere underlivsbetændelse, der ikke behøver at have givet symptomer og være blevet opdaget, kan medføre, at æglederne er blevet lukket af arvæv. Ikke mindst Chlamydia bakterien spiller en rolle her. Man kan ved en røntgenundersøgelse, der altid skal foretages lige efter menstruationen for ikke at skade et eventuelt uopdaget svangerskab, se, om der er passage.

 Finder man ikke noget her, vil speciallægen kunne foretage målinger af hormonerne. Kvinder med overvægt af mandlige hormoner, ofte overvægtige med øget behåring og med mange cyster i æggestokkene, har fx svært ved at blive gravide. Vægttab og behandling  vil ofte føre til resultatet. Der kan evt. blive tale om at stimulere med hormoner, der fører til ægløsning, hvis det er problemet.

Det er under alle omstændigheder en opgave for speciallægen.

 Kyskhedstræet – Vitex agnus castus – og planten Angelica sinensis er tilskrevet særlig virkning mod barnløshed hos kvinder, og man ved, at de påvirker hormonbalancen i gunstig retning. 

 Akupunktør Steen Sandrini, Varde, har i en videnskabelig undersøgelse vist, at akupunktur samtidig med IVF-behandling (kunstig befrugtning) øger risikoen for succes med denne behandling betydeligt. Se www.sandrini.dk

Prøv evt. begge at spise efter blodtypen (Dr. Peter D’Adamo: Spis efter din blodtype) og håb på, at I ikke skal lave forskellig mad.

 Tag en god ferie, hvor I glemmer alt om frugtbarhed og bare nyder at slappe af.

 Det er vigtigt at sikre, at både manden og kvinden har alle de vigtige stoffer, der er af betydning for frugtbarheden, til rådighed i kroppen. Det er klart, at en så vigtig proces som befrugtningen kræver, at hele systemet fungerer ordentligt, især hvis der er andre forhold, der hæmmer befrugtningen, som fx alder, psykisk stress og kemisk belastning.

 Læs bogen: Livets Fremtid – om kampen mod barnløshed. Af Lena Aalling Jørgensen.

Det Schønbergske Forlag.  

 

Andre gode bøger er:

 

På vej med livskraftige børn,  af Belinda Barnes & Suzanne Gail Bradley. Klitrose.

 

Gravid i en fart,  af Karen Trewinnard.  Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck

 

Når storken svigter. Povl Sørensen. Forlaget Langeland.   Bl.a. om Fertil forte.

 

Hvornår er jeg frugtbar? Af Lena Kripa Henriksen . Borgens Forlag 1992                        

 

 

 

Comments are closed.