Triglycerider

 

Vi optager fedtet fra kosten som triglycerider og det er derfor ikke farligt som sådan. Men spiser man for meget fedt, især mættet fedt og margarine (transfedtsyrer) samt planteolier (fx majsolie (friture), vindruekerneolie, sojaolie, solsikkekerneolie) og blandingsprodukter som fx Kærgården, og drikker man for meget alkohol, kan triglycerid blive for højt og derved øge risikoen for hjerte- og kredsløbslidelser.

Forhøjet triglycerid øger også antallet af blodplader og dermed risikoen for blodpropper. Meget højt triglycerid øger også risikoen for betændelse i bugspytkirtlenforstørret lever og milt samt fedtaflejringer i huden .

Det er imidlertid ikke så meget fedt i kosten, der er problemet,. Den vigtigste kilde til triglycerider er kulhydrater som fx brød, pasta, sukker, kager, andre kornprodukter, hvide ris, der bliver omdannet til fedt, hvis det ikke bliver brændt af ved motion. Alle

disse kulhydrater øger produktionen af insulin i bugspytkirtlen, medførende svingende blodsukker og med tiden overvægt,  nedsat insulinfølsomhed og eventuelt diabetes (sukkersyge).

Fiskeolie af god kvalitet (må ikke være hasrk) er godt til at modvirke triglycerider, og både fiskeolie og andre omega-3 olier har også den fordel, at de hæmmer trangen til sødt og til at spise for meget.

Motion og anden brug af kroppens muskler er også med til at nedsætte forhøjet triglycerid og forebygge hjerte- og kredsløbslidelser. Forbrændingen i kroppen øges, og sammen med en sund kost kan man let tabe sig til en normal vægt, Motion modvirker også den kraftige stigning af triglycerider i blodet efter fedtholdige måltider. Det må anbefales at få mindst 30 minutters motion dagligt, og det har vist sig, at tre gange 10 minutters rask gang er bedre end 30 minutter en gang dagligt.

Et gammelt latinsk ordsprog siger også: Efter et måltid skal du stå eller gå tusind skridt”..

Forskning har vist, at blandede E-vitaminer, især tocotrienoler, nedsætter triglycerid med 28%.. (J Atheroscl Thromb. 2010 Oct 27; 17(10): 1019-32).

E-vitaminer modvirker også dannelsen af nye fedtceller og betændelsesagtige forandringer i kroppen (inflammation), der er baggrund for mange sygdomme, inkl. åreforkalkning og kræft.

Triglycerider er fedtstoffer, der findes i kroppen 
Størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Hvis høj-antioxidante krydderier iblandes måltidet, kan triglyceridniveauet reduceres med helt op til 30 procent i forhold til at spise et identisk måltid uden krydderiblanding. Nævnte krydderiblanding inkluderer hvidløgspulver, hyben, oregano, kanel, nelliker, paprika, gurkemeje, ingefær, sort peber.

Nutrition Today: September/October 2014 – Volume 49 – Issue 5 – p S8-S9

Comments are closed.