Skinnebenssår opstår, når kredsløbet i huden er blevet dårligt, og når huden ikke får de næringsstoffer, den har brug for. Desuden når betændelse forhindrer, at såret gror sammen.
Det vigtigste er derfor at sikre et godt kredsløb i huden, hvilket kan være svært, da blodforsyningen til skinnebenet er konstrueret, så den både kommer ovenfra og nedefra, hvilket let kan give problemer, hvis der er noget galt med kredsløbet i området. Der kan for eksempel være tale om følger efter en årebetændelse, der har ødelagt klapperne i returårerne (venerne). Det kan blive nødvendigt med operation af åreknuder.
Nogle muligheder er behandling med naturmedicinen Padma 28, der forbedrer kredsløbet (vist bla. på Frederiksberg Hospital), bandagering af benene med elastikbind eller elastiske strømper, evt. en zinklimbandage. Magnetfeltbehandling kan også bedre kredsløbet og modvirker desuden de smerter, der næsten altid følger med skinnebenssår.
Magnetfeltbehandling kan ske med magnetskiver anbragt uden på bandagen over såret, men det er langt mere effektivt med pulserende magnetfeltbehandling, fx som Vita-Life eMRS. Læs mere om dette på www.Vita-Life.dk og www.Vita-Life.com samt i artiklen på www.radiodoktoren.dk
Ved urene sår med betændelse og dødt væv er en meget god behandling at anbringe sterile spyfluelarver i såret, der så skal skiftes og skylles hver dag i tre dage. I løbet af dette tidsrum har larverne fjernet alt død væv og betændelse, og de udskiller stoffer, der er bakteriedræbende og samtidig stimulerende på sårrandenes vækst. De fleste har nok en vis afsky mod denne behandling, der også kan gøre lidt ondt, men den virker fremragende godt.
Padma Plus har også en bakteriedræbende virkning.
Honning, især Manuka honning fra New Zealand, er meget fint til behandling af skinnebenssår, da honning indeholder naturlige antibiotika og stimulerer væksten af huden omkring såret.
Jeg har selv set god effekt af behandling med blødt laserlys (soft-laser, low level laser) på sårene, og der er viden om, at dette kan stimulere dannelsen af nye blodkar i sårkanten og dermed helingen. Der er dog andre undersøgelser, der ikke viser nogen særlig virkning af denne behandling.
Skulle diverse tiltag ikke hjælpe, findes der et Videncenter for Sårbehandling på Odense Universitetssygehus, der kan konsulteres af ens læge.
Motion bedrer kredsløbet, især gangtræning og cykling, for eksempel på en motionscykel (så man får det gjort), for eksempel 10 minutter 4-5 gange dagligt.
Kan man ikke sidde på en motionscykel, findes der en fodcykel, der er en plade med pedaler på og kan stå på gulvet foran en spisestuestol. Man skal så bruge den 5 minutter ad gangen, gerne mange gange dagligt. Man kan købe en sådan fodcykel hos:
Henry Christensen
Forbindelsesvejen 11
9400 Nørresundby
Tlf. 9817 2937
Prisen er cirka 300 kroner plus forsendelse. Han laver også en forlængerarm til fodcyklen, hvorpå der er monteret håndtag, så man kan bruge begge arme samtidig og derved styrke skuldrene og skuldermusklerne. Det vil blandt andet lette et vægttab, der også vil bedre kredsløbet. Cyklen koster så 500 kroner plus forsendelse på omkring 100 kroner.
Hvis man er ryger, er det meget vigtigt at holde op, da tobaksrygning giver dårligt kredsløb og dermed dårlig sårheling.
Man skal sørge for at spise en sund og varieret kost, så man får alle de nødvendige vitaminer, mineraler, livsvigtige fede syrer og aminosyrer, som er grundlaget for de selvhelbredende kræfter. Især zink, E-vitamin, C-vitamin, B2-vitamin og folinsyre er vigtige.
D3-vitamin er også meget vigtigt, så det må anbefales at tage cirka 100 mikrogram D3-vitamin dagligt til et fedtholdigt hovedmåltid. Næsten alle danskere mangler D3-vitamin, måske undtagen i sommermånederne, hvis de får sol på huden hver dag uden at bruge solcreme.
Blandt mineralerne er magnesium særlig vigtigt, og de fleste mangler det på grund af livsstilen med brug af hvidt sukker, hvidt mel, anden raffineret kost, kogning og stegning, sodavand og vanddrivende lægemidler mm. Så det må anbefales at tage 600 mg magnesium citrat dagligt (ikke Magnesia, der er magnesium oxid, som ikke optages i kroppen). Det er bedst at tage mineraler om aftenen, og magnesium skal suppleres med B6-vitamin, fx 50 mg, og de andre B-vitaminer i form af et B-kompleks (stærke B-vitaminer) der også er vigtige for hudens sundhed.
Det er også vigtigt at sikre, at man får alle de nødvendige aminosyrer, der er byggestenene til æggehvidestofferne, der er vigtige for sårhelingen. Man kan for eksempel tage et tilskud af Pro-Tabs, 2 tabl. 3 gange dagligt. de indeholder alle de livsvigtige aminosyrer, vi ikke selv kan danne. Men spiser man kød, fisk og surmælksprodukter som for eksempel kvark og youhurt, kan man få sine aminosyrer herfra. Valleprotein er også et værdifuldt tilskud.
Hvis ikke blodets indhold af æggehvidestoffet albumin er stort nok, vil man have svært ved at holde blodvæsken inde i blodårerne, hvilket stor væskeudsivning fra såret kunne tyde på. Her spiller en tilstrækkelig mængde protein også en stor rolle. Man kan gøre sine blodkar tættere ved at tage tilskud af naturmedicinen hestekastanie, for eksempel Aesculaforce eller Venokan.
Man kan som nævnt forbedre sit kredsløb med naturmedicinen Padma Plus, der har vist sig at kunne hjælpe på inflammation. Det samme gælder for Gingko biloba præparater.
Der er oftest brug for specialisthjælp, både til at få kredsløbet til at blive bedre og til at få såret til at hele. Der kan være brug for både en karkirurg og en hudlæge, der kan samarbejde om opgaven. Bliver kredsløbet forbedret, kan der også blive brug for en plastikkirurg, der kan transplantere hud til såret, men denne hud kan kun vokse fast, hvis kredsløbet er i orden.
Et nyt sårpræparat Microdacyn, gør bekæmpelsen af bakterier meget hurtigere og rammer også bakterier, der beskytter sig med biofilm, fx trichomonas. Se under microdacyn på Internettet.