Cystisk fibrose behandling

Cystisk fibrose er en genetisk betinget lidelse, der rammer celler, som producerer slim, sved, spyt og fordøjelsesenzymer. Normalt er disse sekreter tynde og letflydende, men ved cystisk fibrose bliver de på grund af defekte gener tyktflydende og klæbrige, så de kan hæmme/stoppe udførselsgange, især i bugspytkirtlen og lungerne, og derved medføre en øget risiko for betændelse mm.

Mangel på selen har stor betydning ved cystisk fibrose, både for udviklingen i svangerskabet og den tidlige barndom og i behandlingen senere i livet.

Der er en sammenhæng mellem cystisk fibrose og kvælstofoxid – NO. Er der for lidt NO, vil det give problemer. NO har betydning for pulsårernes funktion og får dem til at slappe af, så kredsløbet bedres.

Noni Juice stimulerer dannelsen af NO, så det kan jeg anbefale, også fordi Noni indeholder en række vigtige stoffer, som kroppen har brug for.

L-arginin, som blandt andet kan købes som Pro-Argi9 fra Synergy, øger også dannelsen af NO, anbefales også.

Lungerne ved cystisk fibrose indeholder en nedsat mængde antioxidanter. I lungecellernes overflade er det især for lidt glutathion, der blandt andet beskytter cellerne mod toksiner (gifte) og påvirkningen af skadelige frie iltradikaler, der oxiderer (forharsker) cellerne og deres ”kraftværker” (mitokondrierne). Glutathion beskytter dermed mod de betændelseforandringer, der er med til at øge bindevævet

i lungerne, dannelsen af slim og gøre dem stive (fibrøse). Der er også påvist en mangel på glutathion i resten af kroppen (systemisk mangel). Det konkluderes

derfor i en artikel, at selvom man ikke kender årsagen til denne mangel på glutathion, er det vigtigt at overveje behandling med glutathion ved cystisk fibrose.)J Appl Physiol. 1993 Dec; 75(6): 2419-24).

Man har blandt andet forsøgt behandling med inhalation af glutathion, men det er en besværlig måde at behandle på.

Dannelsen af glutathion i leveren stimuleres klart af E-vitamin.

Tilskud af NAC – N-acetyl-cystein, øger produktionen af glutathion

Forstadier til glutathion findes i kød og friske grønsager og frugter. Desuden i valleprotein, der fx kan tilsættes i smoothies.

En helt ny teknologi er Life Wawe plastre, der kan programmere kroppens celler via lysfrekvenser fra Y-age plastret til blandt andet at øge dannelsen af glutathion i kroppen op til at blive tre gange så høj. Plastrene anbringes på akupunktur punkter.

Man kan kalde plastrene for software til kroppen. Der er flere danske forhandlere.

Se fx på www.lw-global.com/dk?688836

Der er ved cystisk fibrose også mangel på stoffet SAM (S-adenosylmethionin).

SAMe dannes ud fra den livsvigtige aminosyre methionin. Det er medvirkende i flere biokemiske processer i kroppen og dannes normalt i hele kroppen ud fra methionin. Det har en række funktioner, blandt andet i methylering under dannelsen af nukleinsyrer (DNA og RNA) og i dannelsen af svovlholdige aminosyrer som cystein, glutathion og taurin.

Glutathion er som nævnt et kraftigt antioxidant og vigtigt for afgiftningen og beskyttelsen af leveren, for sunde cellemembraner og til beskyttelse af nerveceller.

Det er ugiftigt. et eneste, man skal passe på med, er at kombinere SAMe med medicin mod depression (lægemidler).

SAMe findes ikke i den mad, vi spiser, men methionin, som det dannes ud fra, findes i protein af høj kvalitet (kød, æg mm), men for at kunne udnytte det, har man behov for B6-vitamin, folinsyre og B12-vitamin. Mangler man disse vitaminer, vil methionin omdannes til homocystein, som er skadeligt for kroppen, men ved hjælp af de nævnte vitaminer hurtigt omdannes til den værdifulde aminosyre cystein. Methionin kan dog også direkte omdannes til SAM. Tilskud af lecithin og cholin hjælper også.

Magnesium er også nødvendigt som samvirkende faktor for methionin og for lungefunktionen mm. For virkningen af magnesium er B6-vitamin nødvendigt.

Enzymer kan medvirke til at nedbryde slim og affaldsstoffer i lungerne. Blandt andet Pulmozyme R (dornase alfa), der blev lanceret i 1994 af Genentec, der har medlt ud, at Pulmozyme nedsætter risikoen for lungeinfektioner og bedrer lungefunktionen.

Det er vigtigt at afsløre, om der er tale om allergi mod hvede, komælk eller soja. Er det tilfældet, vil der komme problemer med optagelsen af næringstoffer fra tarmene, især organisk selen og kolloide mineraler, og behandlingen som helhed bliver mindre effektiv. .

Det er godt at supplere med fiskeolie, da de sunde fedtsyrer i fiskeolien modvirker symptomerne ved cystisk fibrose. Det er omega-3 fedtsyrerne i olien, som har den gode virkning. De sunde fedtsyrer skal udgøre 3 procent af den daglige kalorieindtagelse. Det vil ofte være nødvendigt at tage tilskud af enzymer for at sikre optagelsen af fedt. Man kan også supplere med omega-3 fedtsyrer fra gode olier som fx Nutridan Strong citron, Livets Olie eller Udo’s Choice.

Mineralet selen har stor betydning ved cystisk fibrose, både for udviklingen i svangerskabet og den tidlige barndom og i behandlingen senere i livet. Den daglige mængde selen skal for voksne være 200 mikrogram. Børn fra 0 til 10 år skal have 50 mikrogram selen dagligt. Det skal være organisk selen, fx Seleno Precise.

Sammen med selen må det anbefales at tage tilskud af E-vitamin, fx som Cardi-E eller Natur-E, 2 kapsler dagligt. Børn kan man give hvedekimolie, fx indholdet af en kapsel med 335 mg E-vitamin.

Da fordøjelsen ved cystisk fibrose er nedsat på grund af påvirkningen af bugspyt-kirtlen, vil jeg anbefale tilskud af vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert eneste måltid. Kan fås via Internettet, evt. som Super Enzymes NOW, fra Silent Herbs i England (e-mail: Gaya-nutrition@gmail.com). Mangel på enzymer kan især medføre mangel på de fedtopløselige vitaminer, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, A-vitamin.

Det er vigtigt at sikre, at kroppen får alle de øvrige nødvendige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. For eksempel ved at tage et vitamin-mineraltilskud af god kvalitet (naturlige vitaminer og let optagelige mineraler) hver dag. For eksempel Spektro eller Omnimin.

Det kan anbefales at tage mindst 100 mikrogram D3-vitamin (små børn 50 mikrogram) dagligt, da det også er vigtigt for lungerne og er meget vigtigt for immunforsvaret. Der er ofte for lavt D3-vitamin ved cystisk fibrose. I månederne (april), maj, juni og juli kan man danne nok D3-vitamin ved at få sol på huden uden at bruge solcreme.

Jeg vil også anbefale tilskud af curcumin, som findes i gurkemejerodpulver og er en del af karry. Curcumin findes i blandt andet gurkemejepulver, karry, Curcumin Forte, Curcuma longa kapsler, det flydende Curcur (sammen med ingefær) og i Solarays ”Turmeric”.

Timian, fx som timian te (t teskefuld til 1 kop vand. Skal trække i 5-10 minutter og evt. smages til med honning) er slimløsende og modvirker betændelse. Man kan også bruge æterisk timian olie, 1-2 dråber på en sukkerknald eller i et kvart glas juice. Til børn må det anbefales at bruge timante.

Cystisk fibrose skyldes oftest en fejl i et enkelt gen, som er slået til, ligesom man tænder for en lyskontakt. Curcumin har vist sig at modvirke, at genet bliver slået til.

En anden mulighed for at slukke for det sygdomsfremkaldende gen er at tage tilskud af nogle sammensatte, sunde sukkerstoffer, kaldet glykoernæring. Det oprindelige og bedst undersøgte produkt hedder Ambrotose og kan fås fra fx England via Internettet samt hos formidlere i Danmark.. Se i øvrigt på www.radiodoktoren.dk under ”det sunde sukker”.

Voksne med cystisk fibrose har en særlig stor risiko for at få diabetes (sukkersyge) på grund af ødelæggelsen af bugspytkirtlens insulinproducerende betaceller.

Der er også en øget risiko for knogleskørhed. Læs om osteoporose på www.radiodoktoren.dk

K2-vitamin er vigtigt for optagelsen af calcium og indbygning i knoglerne og er et kraftigt antioxidant.

Utæt tarm (leaky gut) kan også være medvirkende til udviklingen og de fortsatte symptomer ved cystisk fibrose. Se mere om utæt tarm på www.radiodoktoren.dk eller i min (Carsten Vagn-Hansens) bog ”Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund” (Gads forlag).

 

 

 

Comments are closed.