Helicobacter pylori mavesårsbakterien

Helicobacter pylori er en bakterie, der lever i mavesækkens og tolvfingertarmens slimhinde. Har man refluks, med tilbageløb af mavesyre og mavesaft til spiserøret, sure opstød og halsbrand, kan der også være Helicobacter bakterier i mundhulen. Man kan så smitte ved kys. Ved dårlig køkkenhygiejne kan man blive smittet gennem mad, og manglende håndvask samt brug af andres uvaskede knive og gafler kan også medføre smitte med bakterien.

Helicobacter kaldes ”mavesårsbakterien”, da der er en stærk sammenhæng mellem bakterien og mavesår, og mavesår kan i reglen også kureres ved at udrydde bakterien, hvilket lægeligt gøres ved at give tre eller fire forskellige antibiotika som kur. Dette giver normalt en hel del bivirkninger fra maven samt skader de normale tarmbakterier, der er nødvendige for fordøjelsen, tarmfunktionen, dannelse og optagelse af vitaminer mm. Efter en sådan kur er det derfor nødvendigt at få genoprettet en sund bestand af tarmbakterier ved hjælp af probiotika, der består af forskellige gavnlige bakterier, oftest mælkesyrebakteier. De kan købes som pulver, kapsler, tabletter, tyggetabletter, fx Udo’s “Super Adult”, BioGaia, Idoform, Symbiolactis og mange andre. Der skal være milliarder af de sunde tarmbakterier i dem.

Probiotika hæmmer også i sig selv skadelige bakterier i maven og tarmene. Yoghurt er udmærket, men det skal være naturel, ikke med tilsat sukker. Men tilsæt gerne frugt i små stykker.

Effektive mikroorganismer – Vita Biosa (Matas og helsekost) er meget udmærket mod Helicobacter bakterierne og mave-tarmproblemer i det hele taget. Kig på www.biosa.dk

Der er ikke sammenhæng mellem almindelig mavekatar (sur mave) og refluks (sure opstød, halsbrand) og helicobacter, og man kan godt have helicobacter bakterier i maven uden at have symptomer.

Cirka en femtedel af befolkningen har Helicobacter pylori i maven, men kun cirka 15 procent er syge af den. Risikoen for at få Helicobacter infektion stiger med alderen, og hvis man har for lidt eller ingen mavesyre, der modvirker bakterien. Det kan være på grund af behandling med syrenedsættende eller –stoppende medicin, eller ved brug af syreneutraliserende tabletter. Mavesyren er foruden at modvirke bakterier i maden nødvendig for fordøjelsen, bringe mineraler, fx calcium, i en tilstand, så de er lette at optage, og mavesyre er nødvendig for optagelsen af B12-vitamin, som man ved langvarig behandling med disse lægemidler vil komme til at mangle. Læs mere om mavesyre, for lidt på www.radiodoktoren.dk

Helicobacter bakterierne sætter sig i det tykke slimlag, der ligger på mavesækkens inderside for at beskytte den mod syren, og slimlaget beskytter også bakterierne mod kroppens normale bakteriebekæmpende mekanismer. Bakterierne danner enzymet urease, der omdanner urinstof til ammoniak og bicarbonat, som neutraliserer mavesyren og derved beskytter bakterierne. Det er ikke selve Helicobacter bakterien, der medfører mavesår, men den inflammation, den betændelsestilstand, som opstår.

En hel del ting fremmer væksten af Helicobacter. det er bedst at undgå at drikke sodavand af alle arter, cola, kaffe, hvidt mel, hvidt brød, kager, røgede og spegede ting.

Grønsager er gode mod Helicobacter. Især broccoli og andre kåltyper som indeholder stoffet sulphorafan, der både hæmmer Helicobacter bakterierne, også resistente af slagsen og modvirker kræft, der i sjældne tilfælde kan skyldes en Helicobacter infektion. Forskere fra Johsn Hopkins University School of Medicine har påvist dette.

Det er vist, at C-vitamin hæmmer Helicobacter meget. C-vitamin virker bedst sammen med bio-flavonoider (farvestofferne i frugt og grønt), op til 20 gange bedre.

Man kan fx købe C 500 + Hyben + Bioflavonoider og tage 1-2 tabletter 3-4 gange dagligt.

Hvidløg er et naturligt antibiotikum. Kan bruges i maden, men også tages som tabletter, fx Garcin, Kwai eller Kyoloc. Almindelige løg virker også hæmmende på bakterierne.

Olivenbladsekstrakt, fx Olivir, modvirker både bakterierne, svampe og parasitter.

Olivenolie gør det også.

Aloe vera drikke gel er godt for både maven og tarmene og indeholder mange gode næringsstoffer.

Grapefrugt kerne ekstrakt (GSE) er også meget bakteriehæmmende. Blot nogle få dråber i et glas vand flere gange dagligt.

Lakrids er godt for maveslimhinden, helst som DGL-lakrids, da stoffet glycyrrhizin i større mængder kan medføre for højt blodtryk. Det er fjernet i DGL-lakrids. Man kan fx tage et gram eller halvandet gram en halv time før måltiderne i 2-4 måneder.

Lactoferrin, der findes i kolostrum, den første råmælk efter fødsel, er meget immunstimulerende, antioxidativt og meget bakteriehæmmende. Kan købes som Muno Colostrum eller TerniCol, eller over Internettet. Lactoferrin hæmmer eller dræber skadelige bakterier, blandt andet fordi lactoferrin binder jern, som bakterierne er afhængige af.

Lactoferrin modvirker også svampe samt fremmer væksten af sunde mælkesyrebakterier og øge antallet af de hvdie blodlegemer, der bekæmper infektion.

En ny undersøgelse fra universitetet i Michigan, USA, har i øvrigt vist, at mus, der er inficeret med Helicobacter, har en nedsat sværhedsgrad af betændelse i tyktarmen af typen colitis ulcerosa. I lande, hvor hyppigheden af Helicobacter infektioner er høj, fx Asien og Afrika, er der færre betændelsessygdomme, som fx Crohns sygdom og colitis ulcerosa, i tarmene. Der er ikke noget så skidt, at det ikke er godt for noget. Forskerne anbefale dog ikke, at man skal smitte mennesker med disse sygdomme

med Helicobacter pylori, men at man måske skal lade være med at behandle den, når der ikke er symptomer.

Helicobacter pylori er en bakterie.

Comments are closed.