Kramper i endetarmen

Tendens til krampe i endetarmen er ikke nogen sjælden lidelse. Man må udelukke, at der ligger en sygdom bag, men der gør der oftest ikke. På latin kaldes det tenesmi rectales eller proctalgia fugax. Forstoppelse kan forværre tendensen.

Betændelsesagtige tilstande i endetarmen (inflammation) spiller sikkert en rolle. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Mangel på magnesium øger risikoen for krampetilstande og er meget almindelig.Man kan forsøge at tage 600 mg magnesium citrat eller Berthelsens Naturlig Magnesium om aftenen, sammen med 50 eller 100 mg B6-vitamin, der er nødvendigt for magnesiums virkning. Læs mere om magnesium på www.radiodoktoren.dk

Kosten kan have betydning. Jeg har blandt andet fået henvendelse fra en, der er kommet frem til, at det kun er, når han spiser kød, at der kan komme kramper i endetarmen. Det kan have noget med blodtypen at gøre. Blodtype A tåler fx ikke ret godt at spise kød. Det kan derfor være værd at forsøge at spise efter sin blodtype. Læs bogen ”Spis efter din blodtype” af Dr. Peter d’Adamo.

Man har forsøgt at give forskellig medicin, men der har oftest været for mange bivirkninger, og de fleste virker alt for langsomt, så smerterne er forsvundet af sig selv, inden medicinen har nået at virke.

Et varmt sædebad, at sætte sig på et varmt omslag eller håndklæde, eller en stikpille med et lokalbedøvende stof som fx Doloproct R eller Proctosedyl R har nok været de bedste bud på behandling.

Visse astmamidler, fx stoffet salbutamol (Ventoline R, Salbuvent R), virker afslappende på sammentrukne glatte muskler, ikke kun i lungernes bronkier, men også i fx endetarmen. En tysk forskergruppe har derfor forsøgt at behandle kramper i endetarmen med salbutamol i form af en astmaspray, der virker hurtigt og sjældent har væsentlige bivirkninger. Stoffet optages omgående fra slimhinderne i luftvejene. Deltagerne i forsøget tog to pust fra en inhalator under anfald af krampe i endetarmen. Det viste sig, at salbutamol nedsatte varigheden af svære smerter fra 14 til 5 minutter, og hele anfaldets varighed fra 31 til 15 minutter. Der var ingen væsentlige bivirkninger, og salbutamol påvirkede ikke endetarmens normale tryk og funktion. Det er den første kontrollerede undersøgelse, der har vist virkning på denne lidelse (Am J Gastroenterol 1996; 91 (April): 686-689).

En lytter har fortalt mig, at hun kan standse sine smerter i endetarmen ved at stikke en finger (med gummifingertut) op i endetarmen. Det får lukkemusklen til at slappe af, og der er ingen tvivl om, at forkrampning af lukkemusklen ved endetarmen er medvirkende til smerterne.

Nitroglycerinsalve kan hjælpe til denne afslapning.

Medvirkende til irritation og smerter i endetarmen kan være en overvækst af candidasvampe i mave-tarmkanalen. De danner så gift og skader slimhinden. Læs mere om candida på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.