Rifter i endetarmen

Jeg kan anbefale en længere varende behandling med midlet Proctosedyl i form af både stikpiller og salve. Stikpillerne kan gives som en 3-2-1 behandling, d.v.s. en stikpille tre gange dagligt den første uge, to dagligt den næste uge og en dagligt den sidste uge. Så vidt muligt lige efter afføring, dog ikke flere på en gang. Samtidig skal salven bruges udvendigt og lige i selve udgangen fra endetarmen. Den samme behandling kan bruges ved langvarige hæmorider. Proctosedyl indeholder 5 mg hydrokortison (binyrebarkhormon). Bruges ikke så ofte i Danmark.

Hvis ikke afføringen er let at komme af med, anbefaler jeg at bruge Microlax eller et lignende, smørende mini-lavement. Den, der smører godt, kører godt.

For at lette afføringen og afslapningen af lukkemusklen er det godt at sætte en skammel foran WC-et, så man bliver let bøjet sammen og efterligner stillingen, når man sidder i hug på jorden. Man kan også lette afføringen ved at massere på et punkt tre fingersbredder neden for navlen i flere minutter.

Lukkemusklen kan også afslappes ved at trykke en våd, varm vaskeklud mod endetarmsåbningen i nogle minutter.

Der kan være tale om en forskydning i balancen mellem de forskellige tarmbakterier. Det kan derfor gavne at få tilført mælkesyrebakterier, som man kan få gennem surmælksprodukter (almindelig mælk bør man holde sig fra) eller ved  at tage probiotika, fx Bio Gaia tyggetabletter 2 eller 3 gange dagligt i en periode. En anden mulighed er at tage Vita Biosa (Matas eller helsekostforretning). Eller andre probiotika, som fx Udos Super Adult . Der skal under alle omstændigheder være milliarder af sunde tarmbakterier i dem.

Det er bedst spise de seks gange hundrede gram grønt og frugt hver dag, som alle bør have, bl.a. for at få nok kostfibre, der er med til at holde tarmfunktionen i orden. Man kan evt. tage et ekstra fibertilskud. Det er også vigtigt at drikke rigeligt, mindst to liter vand dagligt, gerne lunkent, og at få daglig motion.

Mod rift ved endetarmen kan kan også med held bruge nitroglycerin salve, men der kan i tilslutning til, at man smører det på riften, komme hovedpine hos nogen.

En undersøgelse har vist, at en creme med lægemidlet nifedipin giver en bedre opheling end cremen med nitroglycerin og har færre bivirkninger. der kan dog med begge behandlinger komme tilbagefald. (Diseases of the Colon and Rectum 2003; 46: 805-8).

Hvis apoteket ikke har disse midler, kan lægen skrive en recept, og man kan så på Glostrup eller Skanderborg Apotek få fremstillet cremen.

Man kan evt. smøre i endetarmsåbningen og lige indenfor med fx Mellisas Babysalve (ved hjælp af en plastic fingertut).

Det kan blive nødvendigt med kirurgisk behandling, hvor man udspiler endetarmen med dlilatatorer. Det er meget smertefuldt, så der behøves bedøvelse.

Comments are closed.