Diaré – tynd mave

En del af tyktarmens funktion er at være vandreservoir for kroppen, og når det flydende tyndtarmsindhold kommer ned i tyktarmen, suges det meste af vandet ind i kroppen igen.

Der en række ting, der også kan give tynd mave, fx for stort indtag af sødemidlet sorbitol, for stort forbrug af syrebindende tabletter, for stort forbrug af C-vitamin (over 3-4 gram dagligt) samt manglende evne til at tåle laktose (mælkesukker). 10-15% af alle nordeuropæere mangler enzymet laktase, der er nødvendigt for at kunne spalte og udnytte laktose. I disse tilfælde kan selv små mængder laktose give diaré og meget luft i maven. Det kan være en god idé at undgå mælk og mælkeholdige produkter i nogle måneder og se, hvordan maven reagerer.

Danner man ikke nok galde, eller fungerer bugspytkirtelen ikke ordentligt, kan man få fedtdiaré, hvor afføringen er fedtet og svømmer oven på vandet. Man kan tage tilskud af vegetabilske fordøjelses-enzymer til hvert måltid for at kompensere for dette. Fx Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend eller Super Enzymes NOW, der kan købes via Internettet på www.gaya-nutrition.com ,

Efter galdeoperationer kan der komme for mange galdesyrer ned i tarmene, hvilket også kan medføre diaré. Her anvendes normalt lægemidlet Questran, der binder galdesyrerne i tarmen. Questran hæmmer optagelsen af en række lægemidler fra tarmene og bør derfor tages på et andet tidspunkt af dagen end lægemidlerne.

Der kan også være en ubalance i tarmbakteriefloraen med overvækst af dårlige bakterier eller svampe, for eksempel candidasvampe. Her kan man bruge probiotika, fx Vita Biosa, der er en flydende samling effektive mælkesyrebakterier, der rydder fint op i en dårlig tarmbakterieflora. En anden mulighed er kapsler eller tabletter med frysetørrede, sunde mælkesyrebakterier, for eksempel Ido-Form eller Paraghurt, men der findes en række gode probiotika i kapsler. Dr skal være milliarder af sunde tarmbakterier i dem, fx mælkesyrebakterier. De hjælper oftest godt både mod forstoppelse og diaré. Man skal lægge ud med to kapsler tre gange daglig og kan så sætte dosis ned, når afføringen bliver normal.

En kost med for meget sukker, gær, bagværk af fint hvidt mel, kager mm. kan give problemer med overvægt af gærsvampen candida i tarmene. De skal sultes ud med en sund kost uden sukker, gær og raffineret kost. Man kan læse mere om dette i Ellen Møllers bog ”Svampeproblemer OG” (Klitrose). Eller under candida på www.radiodoktoren.dk

Der kan også være tale om, at der er noget andet i den daglige kost, som man ikke kan tåle. Foruden mælk er gluten i hvedemel og meget andet en mulighed. En hjælp til at finde ud af det kan man få ved at læse Trine Holm Jensens bog ”Mad under mistanke”, eller Eva Lydeking-Olsens bog ”Er du følsom”. I begge bøger der er anvisninger på at forsøge sig frem, indtil man finder ”synderen”. Kronisk diaré er et af de hyppigste symptomer på allergi over for fødemidler.

En hel del lægemidler kan gå ud over tarmfunktionen og medføre maveproblemer og diaré.

En meget fiberholdig kost kan hjælpe mod både forstoppelse og diaré. Især pektin og loppefrøskaller (fx Visiblin) eller Husk kan være en stor hjælp. Man skal huske at drikke rigeligt, når man tager tilskud af fibre.

Elmebark, der kan købes i pulver eller kapselform som ”Slippery Elm” (Solaray). er ofte meget effektiv mod diaré. Pulveret skal røres op i vand.

Andre gode midler er usødet blåbærsaft og Tormentildråber (Vogel).

Man kan selvfølgelig også få medicin, der kan modvirke diaré, men ofte påvirkes man så meget af den, at det går ud over livskvaliteten på grund af bivirkninger. Det er vigtigt at finde årsagen og behandle den. Diaré er kun et symptom.

En undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Nutrition, har vist, at mørk chokolade har en god virkning på diaré. Chokoladen skal være med mindst 70% kakao, gerne 80% eller mere.

Det er en tysk-amerikansk forskergruppe, der har undersøgt kakaos virkning i tarmene, hvor den hæmmer et æggehvidestof, som regulerer udskillelsen af væske.

Det er flavonoiderne – farvestoffer med antioxidativ virkning – i kakao’en der binder og hæmmer æggehvidestoffet CFTR. Flavonoiderne nedsætter også risikoen for hjertesygdom og åreforkalkning.

Mørk chokolade modvirker også meget effektivt hoste og depressioner.

Comments are closed.