Sammenvoksninger i maven

Sammenvoksninger i maven efter operationer
Nogen mennesker er desværre tilbøjelige til at danne arvæv efter operationer i maven og til, at tarmene klistrer eller vokser sammen. I nogle tilfælde skyldes det måske blødning i bughulen under operationen, i andre tilfælde har man set, at pudder fra operationshandsker har været medvirkende.

Nye operationer, hvor man forsøger at lappe på det, plejer kun at forværre tilstanden, så man vil oftest kun operere igen, hvis der kommer symptomer på tarmslyng, så tarmindholdet ikke kan komme videre i tarmen. Symptomerne på tarmslyng er stop i afføringen, oppustet mave, smerter og opkastninger.

Sammenvoksninger af tarmene medfører også ofte smerter, når maden og tarmindholdet passerer igennem tarmene, problemer med ophobning af luft og egentlige koliksmerter.

Sørg for daglig afføring, helst på samme tid, da det så bliver lettere at modvirke forstoppelse. Man kan stimulere sine tarmbevægelser ved at massere i større og større cirkler omkring navlen med uret, eller ved at massere på et punkt tre fingersbredder nedenfor navlen.

Får man koliksmerter og opkastninger, så gælder det om at få tarmene til at slappe af. Her kan det hjælpe med varme omslag på maven og at massere på et punkt tre fingersbredder oven for navlen. Man skal prøve at lægge mærke til, hvad man har spist i timerne før, anfaldet kommer. Med tiden kan man så lære at undgå ting, der udløser anfald.

Det er vigtigt at drikke rigeligt, bedst varmt eller lunkent vand, der stimulerer tarmfunktionen. Kamillethé modvirker koliksmerter.

Undgå at spise en for grov kost, da kostfibrene kan danne klumper, der forværrer problemerne med tarmpassagen.

Man må forsøge at finde ud af, hvad man bedst kan tåle at spise, og det er bedre med flere små måltider end med få og store. Jeg vil også anbefale at lade være med at blande maden for meget, især ikke at blande kød med stivelse som fx kartofler, pasta, brød eller ris. Her skal man bruge salat, der skal tygges ordentligt, og de grønsager, man kan tåle.

Det kan være en god hjælp at tage en kapsel med vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert måltid. For eksempel Super Enzymes NOW, der kan købes over Internettet på www.gaya-nutrition.com

Det naturlige, svovlholdige stof methylsulfonylmethane (MSM) modvirker arvæv og virker dæmpende på smerterne, så jeg vil anbefale at tage fx to gram to gange dagligt. Kan købes som pulver i helsekostforretninger eller som kapsler fra enten Golden Health i Malmø, dansk mobiltlf. 4052 4015, eller England via www.gaya-nutrition.com

I sværere tilfælde af forstoppelse kan indhældninger af olie med et tarmudskylningsapparat gøre underværker, og lavementer med saltvand eller olie kan også være en stor hjælp, hvis tarmen er fyldt med tør afføring. Tarmskylningsapparatet Clysmatic eller et tilsvarende kan være en god investering.  Man kan også købe et rejsesæt, som kan være meget gavnligt, da mange oplever et få forstoppelse, når de er på rejse.

Man kan også på Colon Hydroklinikker, som efterhånden findes flere steder i Danmark, så en professionel tarmskylning, hvilket kan være med til at genskabe en god tarmfunktion

Det er også vigtigt at have en ordentlig tarmbakterieflora, der både har betydning for tarmfunktionen, immunforsvaret og danner gode antioxidanter. Jeg kan her anbefale Vita Biosa eller kapsler, pulver, tabletter eller kapsler med milliarder af mælkesyrebakterier.

Er tarmen meget irriteret, kan jeg anbefale det ayur-vediske middel Trifalla. Er der tendens til forstoppelse, så er Trifalla Special eller Padma Digestin muligheder.

Comments are closed.