Skulderen

Skulderen er et led, der ikke sjældent kan give problemer. Især ved over- og fejlbelastning, men også hvis man holder skulderleddet for meget i ro. Led skal bruges, så der kan blive dannet nok ledvæske, som smører og nærer brusken, og de skal bruges rigtigt. På den måde vil de fleste problemer med skulderen kunne undgås. Ved hjælp af gode skulderøvelser og rigtig brug af skulderen vil mange smertetilstande kunne ophøre, og skulderen bringes til at fungere godt igen.

Rotator cuff’en

Rotator cuff’en er dannet af senerne fra skulderbladet, overarmsknoglen og nøglebenet. Musklerne bevæger de knogler, de sætter sig på, ved at række i disse sener, der ofte med alderen kan blive noget slidte og eventuelt skaderamte, oftest ved ensidig og forkert brug af skulderen. Rotator cuff’en hjælper til at kunne hæve armen og rotere den. Når armen er hævet, holder rotator cuff’en overarmsknoglens kuglehoved fast i ledskålen på skulderbladet.

En anden del af skulderbladet – acromion – danner en slags tag over skulderleddet. Mellem acromion og rotator cuff senerne er der en slimsæk, som skal beskytte senerne og musklerne, når de gnider mod hinanden og tillade dem at glide frit.

Der er områder i rotator cuff senerne, hvor blodforsyningen er meget dårlig, hvilket dels kan forsinke opheling af skader og dels medvirke til degenerative aldersforandringer. Det forklarer, at der er så mange, der med alderen får problemer med skader på rotator cuff’en. Den kan også blive skadet ved pludselige ryk i skulderleddet, fx ved at forsøge at fange noget tungt, der falder, eller ved at løfte noget meget tungt.

Symptomerne ved rotator cuff skader er smerte og svaghed. I nogle tilfælde er der kun en mindre rift i rotator cuff’en, så der er smerter, men stadig fuld bevægelighed i skulderen. I andre tilfælde er der så store overrivninger, at armen ikke kan bevæges normalt. I de fleste tilfælde er smerten i skulderen nærmest vag eller murrende og kan resultere i en slags stopfornemmelse, når man bevæger skulderen, hvilket kan give ukontrollerede bevægelser.

Man kan ved store skader på rotator cuff’en let påvise det ved en almindelig undersøgelse, men i de lettere tilfælde kan man påvise skaderne ved et arthrogram, hvor der sprøjtes kontrastvæske ind i skulderleddet og tages røntgenbilleder. En MRI-scanning kan også bruges, og foretrækkes nok i dag de fleste steder, da man så ikke udsætter patienten for røntgenstråler.

Behandlingen er i første omgang ved skutte skader at give noget smertestillende og holde skulderen i ro. En stor rift i rotator cuff’en vil ikke kunne hele op af sig selv, mens mindre rifter kan bedres så meget, at tilstanden er til at holde ud. Så snart smerterne er til at holde ud, skal man begynde med fysioterapi og øvelser for at genvinde bevægeligheden i skulderleddet. Man kan her have glæde at at bruge en trisse i loftet, så man med den raske arm kan hjælpe den dårlige skulder.

En meget effektiv behandling er elektromagnetisk chokbølgebehandling med kortvarige kraftige lydimpulser ind i et afgrænset område. det bedrer blodgennemstrømningen og helingsprocessen.

I nogle tilfælde vil man, hvis smerterne vedbliver, sprøjte binyrebarkhormon ind i området, men dette hormon kan forsinke helingen og afkalke knoglerne, så det bør ikke gentages ud over nogle få gange.

Er rotator cuff’en revet helt over, skal der opereres, helst inden for tre måneder. Ved mindre rifter opererer man kun, hvis generne fra riften er større, end vedkommende er villig til at tåle. Her kan man benytte kikkert operationsteknik. Det kan være svært at operere på rotator cuff senerne ved de store rifter. Man fjerner først degenereret, dårligt væv, og forbereder så overarmsknoglen ved at bore huller i den, så senerne kan sys fast. Senen vokser så med tiden fast her. Herefter kommer genoptræning, der skal begynde hurtigt efter operationen, men man må skåne de sener, der er syet fast. Det kræver derfor hjælp fra en fysioterapeut. Det er altså en balance mellem, at skulderen ikke må blive stiv, og at man skåner operationsstedet. Man må regne med, at der går adskillige måneder, før skulderen er rimeligt i orden igen.

Det er ikke alle rifter i rotator cuff’en, der kan opereres, især hvis riften har været til stede i lang tid, og senerne så har trukket sig sammen og ikke kan nå ned til det sted, hvor man normalt vil sy den fast.

Impingement

Der er en anden grund til problemer med skulderen, nemlig impingement syndrom. Her er senerne, der glider under acromion, når armen løftes, kommet i klemme og gnider hårdt mod slimsækken og hinanden. Aldersbetinget og arbejdsbetinget slidgigt med dannelse af kalkudvækster kan indskrænke den spalte, som senerne glider igennem og derved forværre problemet.

Der er oftest ved impingement syndromet ømhed i hele skulderen og smerter, når armen hæves ud til siden eller foran kroppen. De fleste har problemer med at sove, især når de ligger på den skadede skulder. De har oftest som et pålideligt tegn en skarp smerte, når de skal række bagud for at tage noget i deres baglomme.

Behandlingen er nogenlunde den samme i begyndelsen som ved rotator cuff problemer. Fysioterapi, ændring af arbejdspladsen, træning og smertestillende medicin. Gerne ingefær, glukosamin og MSM.

Man kan også ved operation forsøge at skabe mere plads til skuldersenerne og evt. fjerne lidt af den yderste ende af nøglebenet. Her går der også ofte lang tid, før skulderen får det bedre. Man kan se gode billeder af, hvordan det hele ser ud, på Internetadressen http://www.sechrest.com/mmg/shoulder/cufftear.html

Kold skulder

Kold skulder – frossen skulder – er en slags betændelsesreaktion i vævet omkring et skulderled. Det er kapslen, der >klistrer< sig fast på overarmens kuglehoved i skulderleddet på grund af ændringer af æggehvidestofferne i ledhinderne, medførende en betændelsesagtig rekation. Det har ikke noget med bakterier at gøre, men kan komme efter senebetændelse eller slimsækbetændelse i skulderleddet. Ofte er der dog ingen sygdom i øvrigt i skulderleddet.

Kold eller frossen skulder kan også komme i forbindelse med en systemlidelse i kroppen, fx sukkersyge, autoimmune sygdomme, kronisk lungelidelse eller blodprop i hjertet. Holdes armen stille i længere tid, forværres symptomerne og bevægelsesindskrænkningen.

Symptomerne hos diabetikere fra led mm. har noget at gøre med kollagendannelsen i bindevævet. En grundlæggende proces er dannelse af AGE (Advanced Glycemic Endproducts). Der sker det, at der ved for højt blodsukker sker en høj grad af forbindelse mellem sukker og æggehvidestofferne (proteinerne) i ledhinderne og bindevævet, som så klistrer sammen og der opstår inflammation med smerter. Jo højere gennemsnitsblodsukker, jo flere AGE’er og jo flere smerter. Det er den sammen proces, der sker med hæmoglobinet (det røde farvestof i blodet) og som man måler som hæmoglobin A1c. Junk food (dårligt fedt og mange hurtige kulhydrater) får denne proces til at gå meget hurtigere.

B1-vitamin (thiamin) modvirker dannelse af AGE’er, især den fedtopløselige form for thiamin, som hedder benfothiamin og ikke kan købes i Danmark, men over Internettet fra England på fx www.biovea.co/uk/  Det kan anbefales at tage en daglig dosis af B1-vitamin på 300 mg. Tager men et af B-vitaminerne skal man også tage de andre, for eksempel som et B-komplex (stærke B-vitaminer).

Det er dog ikke alle med forhøjet gennemsnitsblodsukker, der får disse komplikationer, så der spiller nok også en arvelig tilbøjelighed ind, og muligvis andre ting også.

Det er vigtigt så hurtigt som muligt at få skulderen igang igen ved skader, og ved sengeleje at lave øvelser i sengen. Her, og når man er oppe, kan man også have hjælp af en trisse, der sættes op, så man med den raske arm kan trække den ramte skulder/arm op ved hjælp af en snor, der går op over trissen og har et håndtag i begge ender.

Det er oftest kvinder over 5o, der rammes af kold skulder, men mænd kan også få det. Smerterne og stivheden udvikles i reglen gradvist i løbet af nogle måneder, skulderen bliver øm, og på røntgenbilleder kan man ofte se afkalkning af leddet, men også kalkaflejringer uden for leddet. Det er ikke umuligt, at hormonbalancen har betydning. I de fleste tilfælde forsvinder lidelsen efter 12-18 måneders forløb, men hos nogen kommer der vedvarende bevægeindskrænkning.

Almindelig lægelig behandling har som regel ikke større effekt, men fysioterapi med fx laserbehandling eller ultralyd kan lindre meget, og indsprøjtninger med binyrebarkhormon også. Da der er knoglesvind og kalksvind ved lidelsen, er det dog ikke så godt at give binyrebarkhormon. I hvert fald kun få gange.

En meget effektiv behandling er elektromagnetisk chokbølgebehandling med kortvarige kraftige lydimpulser ind i et afgrænset område. det bedrer blodgennemstrømningen og helingsprocessen.

Gurkemejerodpulver (curcumin), fx Curcumin Forte med piperine (der bedrer optagelsen meget), Gurkedol, Turmeric, Curcur, Curcuma Longa, virker godt smertestillende og kraftigt antioxidativt, hvorved den smertegivende inflammation hæmmes. Et godt nyt produkt er Økologisk Curcuma Black fra Naturdrogeriet. Det indeholder også piperine. Et andet nyt produkt er CurcuSym fra Biosym, hvor curcuminen er i små miceller, der bedrer optagelsen i kroppen meget.

Startdosis af curcumin ved smerter er 2 x 2, og kan øges til 3 x 3.

Curcumin har en række andre positive virkninger. Blandt andet på hjernen, lungerne, tyktarmen, leveren mm. Optagelsen af curcumin bliver som nævnt væsentligt bedre, hvis man kombinerer med piperine (fra sort peber). Curcumin Forte med piperine er nu i handelen, men ellers kan man fx tage 2-3 sorte peberkorn sammen med hver dosis curcumin.

Det indiske naturmiddel Boswellia serrata har også en fin virkning mod smerter og inflammatoriske forandringer ved slidgigt. Kan fx købes som Shallaki Boswellia hos Human Balance i København. Tlf. 7025 5566.

Ingefær, glukosaminsulfat, chondroitinsulfat og MSM er også gode valg.

Essentielle fedtsyrer fra fiskeolie, hørfrøolie og natlysolie virker meget dæmpende på den betændelsesagtige reaktion. Man kan også tage tilskud af sunde olieblandinger som fx Livets Olie,  eller Udo’s Choice. Original muslingeolie indeholder også meget gode fedtsyrer.

Samtidig skal man undgå omega-6 fedtsyrer, der findes i margarine og planteolier som majsolie, sojaolie, vindruekerneolie, solsikkekerneolie og tidselolie. Disse fedtsyrer øger inflammation og smerter. Det samme gælder ved for meget mælkefedt. Økologisk smør er dog OK, da det indeholder mange gode fedtsyrer.

Akupunktur eller zoneterapi har hos nogen en helt udmærket effekt på kold skulder. Det er min favoritbehandling.

Fra en lytter til min radioudsendelse fik jeg sendt et råd om brug af omslag med bukkehornsfrø. Det skal være knuste bukkehornsfrø. Lytteren lagde bukkehornsomslag på sin skulder fem gange om dagen og lod sidste omslag blive på om natten. Kun 3½ døgn senere var han fuldstændig rask. På det tidspunkt var han knap 80 år. Grøden fremstilles af 3-5 teskefulde knuste bukkehornsfrø, som tilsættes så meget vand, at det kan dampe væk på ca. to minutter under omrøring og ikke for heftig varme. Frøene anbringes så i en linnedklud og lægges på, når det ikke brænder mere. Efterfølgende dækkes med et håndklæde og evt. plastic for at undgå skader på tøjet.

Men først og sidst gælder det for alle skulderlidelser om at bruge skulderleddene, og at bruge dem rigtigt. Det er en god idé at få sat en trisse op i loftet eller en dørkarm med en snor henover trissen med et håndtag i begge ender. Man kan så med den bedste arm hjælpe den dårlig med at komme op i yderstillingerne. På denne måde kan man træne meget bedre.

Transkutan nervestimulation – TNS – hjælper også nogen godt. Man kan enten bruge et TNS-apparat, hvor to ledninger sættes fast på huden med en lap, og der sendes så en svag strøm gennem en del af kroppen. Mange mennesker har et sådant apparat liggende, fx Slendofit, der blev solgt som slankehjælp. Man kan også anvende den lille håndholdte Pain Gone R. Ved at trykke i den ene ende, dannes der en spænding på 16-18.000 volt, men næsten ingen strømstyrke (ampere), så det gør ikke ondt at bruge den. Man sætter spidsen mod de ømme punkter og trykker 25 gange hvert sted, og det kan man gøre så tit og ofte, som det er nødvendigt. Flere med fibromyalgi har haft meget glæde af at bruge Pain Gone.

Behandling med blød laser (softlaser, low level laser) i akupunkturpunkter kan have en meget fin effekt. Mange alternative behandlere bruger denne behandling.

En ny mulighed er at bruge magneter og magnetfeltbehandling. Alt i universet, også vores krop, vibrerer, svinger, og sygdom er forbundet med forkerte vibrationer, som også kan være opstået på grund af skadelige elektromagnetiske påvirkninger fra for eksempel mikrobølgeovne og vores mange elektriske apparater (fjernsyn, clockradio, køkkenmaskiner, hårtørrer, stereoanlæg mm.). Det er derfor godt at holde afstand til disse apparater eller slet ikke bruge dem.

Magneter (og akupunktur mm.) kan genskabe de rigtige vibrationer og dermed modvirke sygdom og symptomer. Blandt andet virker magneter smertestillende og bedrer kredsløbet der, hvor magnetfeltet påvirker kroppen, for eksempel på en muskelknude (myose, muskelinfiltration). Dette kan også føre til, at forkalkninger med tiden forsvinder. Magneten skal blot være stærk nok. Man ved også, at knoglebrud heler hurtigere, hvis man anvender magnetfeltterapi.

Man kan bruge faste magneter, som klæbes fast med tape på det sted, der skal behandles (fx fra Nikken), og man kan købe madrasser eller topmadrasser med magneter. Man kan også købe dyner og hovedpuder med indbyggede magneter (Nikken, Vello). Der findes også bandager med indbyggede magneter, for eksempel til albuer og knæ.

Kæder af små stærke magneter, der kan bruges som armbånd, halskæde eller lagt sammen til små plader, er meget anvendelige til anbringelse de steder, hvor det gør ondt.

Man kan bruge dem enkeltvis eller nogle stykker lagt sammen til en lille plade og anbragt på huden med hudvenligt ”englehud” plaster (apoteket). Se på www.coclo.com  eller ring til 7582 9599.

Man kan også tilføre kroppen energi og de rigtige svingninger ved hjælp af PEMF, pulserende elektromagnetisk felt behandling. Man sender elektrisk strøm gennem et kabel til en applikator, som omsætter de elektriske impulser gennem en spole til magnetiske impulser, der går ind i kroppen. Man kan som applikator for eksempel bruge en måtte til at ligge på, en pude, en tromle eller en stav.

Ved eMRS systemet (elektro Magnetisk Resonnans System) måles på et apparat kroppens biorytmer fra en fingersensor. Det drejer sig om måling af variationer i hjerterytmen, som hos raske ved samme belastning stadig svinger, hvilket er udtryk for balancen mellem de to dele af det ubevidste nervesystem – det sympatiske og det parasympatiske. Derefter sendes der gennem en applikator, for eksempel en måtte, pude eller stav, pulserende magnetfelter ind i kroppen eller dele af den. Samtidig kan man bruge en farve-lysterapi ved hjælp af en brille, eventuelt også lydbehandling.

På denne måde genopbygges kroppens normale svingninger, funktion, magnetfelt og de selvhelbredende kræfter. Der kommer en bedre blodgennemstrømning og dermed tilførsel af næringsstoffer til cellerne, nervesystemet afbalanceres, og psyken stabiliseres. Smerter lindres, og muskler afslappes. Søvnen bliver bedre og dybere.

Behandling med dette system, som man har mulighed for at leje eller købe, kan man få hos Vita-Life behandlere, typisk på en energimedicinsk klinik. Se www.vita-life.dk Oplysninger om systemet kan fås på tlf. 4118 0402 eller tlf. 5117 1838.

Behandlingerne kan også være et værdifuldt supplement til anden behandling, eksempel øvelser og motion. Behandlingen vil typisk bestå i 8 minutter på en eMRS måtte 4 gange dagligt til en start.

Earthing – jordforbindelse

 Går vi i sko med gummi- eller plasticsåler, eller går vi på trægulve, har vi ikke adgang til de frie elektroner på jorden og modtager så ikke jordens energi. Vi mennesker er elektromagnetiske, og under iltens omsætning i cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne) dannes der skadelige frie iltradikaler, som stjæler elektroner fra mitokondrierne, hvilket svækker energidannelsen. Der sker en oxidation (forharskning), som skal modvirkes af antioxidanter, der er elektrondonorer, først og fremmest fra en sund kost og kosttilskud, fx C-vitamin og E-vitamin samt fra frie elektroner fra jorden, der neutraliserer de frie iltradikaler. Sker det ikke, vil det blandt andet gå ud over immunsystemets normale funktion.

 Går vi med bare fødder på jorden, får vi masser af energi, og da vores krop for det meste består af vand og mineraler, kan elektronstrømmen let bevæge sig rundt i kroppen og tilføre livsenergi. Kineserne kalder det for jordens Qi. Den retter op på elektronisk ustabilitet og mangel på elektroner i kroppen og giver energi og velvære. Det modvirker blandt andet de betændelsesagrige forandringer i kroppen – inflammation – der er baggrunden for de fleste sygdomme, blandt andet åreforkalkning, blodpropper og kræft. Kroppens biologiske rytmer bliver normaliseret, der kommer ro i både kroppen og sindet, bedrer søvnen og styrker vores selvhelbredende kræfter. Vi skal selvfølgelig også sørge for, at kroppen får alt det, den har brug for i form af ren luft, rent vand og en sund kost med alle næringsstoffer og nødvendige kosttilskud. En vigtig elektrondonor foruden vand er C-vitamin.

 Det kan derfor anbefales at gå eller sidde med bare fødder direkte på jorden nogle gange hver dag. det kaldes earthing (jording), og man kan læse mere om dette og den videnskabelige baggrund i bogen ”Earthing” af Clinton Ober, Stephen  T. Sinatra, M.D, and Martin Zucker. Man kan bogen på dansk samt købe lagner mm., der kobles til en jordledning. Man sover væsentligt bedre, hvis man har jordforbindelse. Inflammation er forbundet med smerter, og earthing modvirker begge dele. Se på www.barfodet.dk

 Er man i behandling med medicin mod inflammatoriske sygdomme, fx autoimmune sygdomme som fx Hashimotos sygdom (autoimmun betændelse i skjoldbruskkirtlen), skal man være opmærksom på, at når inflammationen modvirkes ved hjælp af earthing, kan det være nødvendigt at reducere dosis af medicinen.

Elektronstrømmene i kroppen kan speedes op ved hjælp af magnetfeltteknologi. Alle de normale processer i kroppen øges. Ilt og næringsstoffer transporteres hurtigere ind og affaldsstoffer ud. Skadet væv bliver hurtigere opbygget. Magnetfeltteknologi har vist sig at hjælpe ved en lang række sygdomme. Læs mere óm magnetfeltbehandling på www.radiodoktoren.dk

Magnetfeltbehandling øger virkningen af anden behandling, medfører en bedre blodgennemstrømning samt dæmper både smerter og inflammation.

 

Comments are closed.