Træthed

Vi kender alle til træthed. Det er et signal om, at vi har belastet os selv eller er blevet belastet længe nok, og nu er det tid til at hvile og slappe af. Arbejdet, problemerne, bekymringerne kræver et modspil. Vi skal, som et tømt batteri, oplades igen. Vi kan prøve at stimulere os med forskellige midler, fx kaffe eller pep-piller, men når virkningerne af stimulanserne er væk, er vi endnu dårligere stillet end før og nærmer os et større sammenbrud. Vi må derfor opfatte trætheden som en opfordring til at tænke over årsagen eller årsagerne og til at holde en pause med tidens stress og ræs. Det er ikke kun kroppen, der kan blive træt. Det kan sindet også, og trætheden kan nå helt ind i sjælen.

Kroppen

Mange vil, når de oplever længere varende træthed, opfatte det som et tegn på sygdom, og træthed ligger da også bag mange henvendelser til lægen. Men i repræsentative udsnit af befolkningen hænger træthed meget lidt sammen med sygdom. I Glostrupundersøgelserne, hvor man undersøger forskellige aldersgrupper for sygdom og symptomer, kunne træthed kun entydigt knyttes sammen med psykiske og sociale belastninger.

Træthed kan imidlertid godt i nogle tilfælde være forårsaget af sygdom. Bag den kan fx ligge en uerkendt eller dårligt passet sukkersyge eller andre systemsygdomme, der får kroppens husholdning til at fejlfungere. Kan du ikke finde en anden oplagt årsag til din træthed, er det derfor en god idé at snakke med din læge om det.

Der kan også være tale om, at din krop mangler noget. Kroppen er konstant igang med nyopbygning, reparation, genopbygning og vedligeholdelse, og mangler du blot et enkelt af de mange byggematerialer, som dine celler har brug for, vil sygdom og træthed kunne blive følgen. Vi har brug for et utal af mineraler, vitaminer, livsvigtige fede syrer, aminosyrer (fra æggehvidestoffer) foruden energien i sukker- og fedtstoffer. Det er derfor vigtigt at overveje, om du får en tilstrækkelig sund kost. Jernmangel kan for eksempel medføre stor træthed, men det kan for meget jern også, så det er vigtigt at få målt jernindholdet i kroppen (serum-ferritin).

Sammensætningen af mikrobiomet (tarmbakterierne) har vist sig at have en stor betydning for blandt andet immunsystemet og hjernen. Læs blandt andet Emeran Mayer’s bog ”Sund mave klart sind”. Eller bogen ”Hjernens nye Liv” af Dr. David Perlmutter.

Et godt samlet kosttilskud er Livsenergi Maxi fra Golden Health i Malmø. Dansk tlf. 4052 4015. Det er flydende, smager godt og indeholder naturlige vitaminer og let optagelige mineraler samt aminosyrer, bioflavonoider og Q10.

Der findes en række naturmidler, som samlet kaldes adaptogener, da de øger vores evne til at tilpasse os de belastende livsomstændigheder og samtidig styrker os både legemligt og psykisk. Ginseng og svampen Cordyceps sinensis er gode muligheder for at modvirke trætheden. Det samme gælder for Rosenrod (Rhodiola roseae), Ashwagandha, Schisandra og Sibirisk ginseng.

Motion er også med til, at hele din krop fungerer rigtigt, og det er vand og lys også. Du må også tænke på, om dit fysiske arbejdsmiljø er i orden. Er du i kontakt med giftige kemiske stoffer uden at bruge de rigtige værnemidler? Er dine arbejdsstillinger gode, og er lyset på arbejdspladsen i orden? Støjer det meget? Er der mulighed for at holde pauser?

Psyken

Vi mennesker har forskellig psykisk bærekraft, men vi har allesammen en brudgrænse. Bliver vi belastet udover den, vil vi reagere med symptomer, fx med træthed. Er tempoet og stressniveauet på arbejdspladsen for højt, og har vi ingen indflydelse på det arbejde, vi udfører, er træthed en selvfølgelig reaktion. Modsat forsvinder trætheden, når vi arbejder med noget, der er spændende og udfordrende, og vi får påskønnelse for det.

Udbrændthedssyndromet er en moderne lidelse, der netop kommer af for stor belastning på arbejdet, manglende opbakning fra kolleger og ledelse og manglende mulighed for at udføre vores arbejde på en måde, så vi selv kan stå inde for det. Et af de første symptomer på udbrændthed er netop træthed. Flere og flere har et psykisk dårligt arbejdsmiljø på deres arbejdsplads, hvilket klart kan registreres af Arbejdstilsynet. Flere og flere mennesker bryder sammen, når de er blevet midaldrende, og reagerer med sygdom, hvor træthed er et fremherskende moment. Det er ikke spændende at være i den situation, at man ikke længere kan klare sig på arbejdsmarkedet, og det er nedværdigende at skulle producere sygdom, der kan måles objektivt, før man kan opnå en pension.

Trætheden går også ud over familielivet og den sociale trivsel iøvrigt. Når man kommer træt hjem fra arbejdet, kniber det med lysten til at snakke med familien, lege med børnene og at deltage i det lokale liv, gå til foredrag, sport etc. Det kan hurtigt komme så vidt, at alle i familien bliver trætte, også af hinanden. Lysten til sex forsvinder måske også, og det hele kan ende med opløsning af familien. Så det er ikke kun på arbejdet, man kan blive træt.

Medicin

En væsentlig grund til træthed hos mange er den medicin, de indtager. Det kan dreje sig om medicin mod legemlige symptomer som allergi eller smerter, men hyppigst drejer det sig om nerve- og sovemedicin. Især de meget brugte “tørspritstabletter”, som bruges mod angst og uro, er ofte årsag til stor træthed. De hjælper kun nogle uger, hvorefter man skal have flere, og til sidst kan man ikke undvære dem. Man sidder træt i saksen.

Det samme gælder sovemedicin. Selv ved korttidsvirkende sovemedicin kan man registrere, at det først er langt ud på den følgende dag, at sovepillebrugere kan reagere hurtigt og udføre kompliceret arbejde. De hyppigst brugte sovepiller, nitrazepam, er først ude af kroppen tre dage efter. Både sovepillerne og de beroligende piller ødelægger søvnen ved at skade drømmesøvnen. Ca hver halvanden time under søvnen drømmer vi i 5-10 minutter, hvor underbevidstheden arbejder med og sorterer vores oplevelser om dagen, finder frem til løsninger og muligheder. Forsvinder denne drømmesøvn med pillerne, vågner vi lige så uafklaret og rundt på gulvet, som vi gik i seng, og træthed vil følge os dagen igennem.

Træt af livet

Nogle mennesker med kronisk træthed ender med at blive trætte af selve livet. Ved udbrændthed er det fx almindeligt med selvmord. Er du træt, har du ikke lyst til noget, og er livslysten forsvundet, dør du, hvad enten det er for egen hånd eller på grund af, at du opgiver overfor en sygdom. Konstant træthed hos ældre er, hvis der ikke ligger sygdom som fx en depression bag, et varsel om, at den ældre snart vil dø, ikke så meget mæt af dage som træt af dage.

Modsat ser vi tydeligt, at aktive ældre oftest får et meget langt og godt liv, og de klager ikke over træthed. De sørger for en middagslur og har hele tiden noget at stå op til, se frem til og glæde sig til. Det er også en god idé for yngre mennesker, ikke blot for de trætte. Kan du se en mening med dit liv, har du livsglæden i dig, er der ikke plads til træthed. Men det er fortsat nødvendigt med investeringer i dig selv og din måde at leve på. Både kroppen, sindet og sjælen skal der sørges for, og ikke kun hos dig selv, men også hos dine medmennesker. Et af de bedste midler mod træthed er at have det sjovt sammen med andre.

Comments are closed.