Luft i maven

Luft i maven har næsten altid noget med kosten at gøre. Kommer det, uden at man har ændret sin kost, og er det i længere tid skal man snakke med sin læge om det og eventuelt får tarmen undersøgt. Der kan være passageproblemer. Forstoppelse giver dog også luft i maven.

Det kan også hænge sammen med en dårlig fordøjelse af kosten. For eksempel hvis man ikke tygger sin mad længe og ordentligt, ikke har nok mavesyre, eller bugspytkirtlen ikke producerer nok fordøjelsesenzymer.

Visse fødevarer giver særlig megen luft. Det gælder mange grønsager, især bønner, broccoli, kål, ærter, sojabønner og kålroer.

Også mælk og mælkeprodukter kan være slemme, fordi nogen mennesker som nævnt ikke kan nedbryde og optage mælkesukker (laktose). Man kan på apoteket købe laktosenedbrydende enzymer, fx som Lactrase.

Pas på fødemidler, der indeholder sødemidlet sorbitol.

Æbler, bananer, brød og brødprodukter, gulerødder og selleri er moderate gasdannere, mens der ikke dannes så meget gas fra æg, fisk, fjerkræ, kød, olier og ris.

Bivirkninger som forstoppelse og luft i maven kan modvirkes på naturlig måde. Det er vigtigt at drikke nok væske, helst mindst halvanden liter dagligt, gerne vand eller saftevand. Et stort glas lunkent vand om morgenen (koldt vand, der er opvarmet), før man spiser, er rigtig godt mod forstoppelse. Koldt vand er derimod med til at nedsætte tarmfunktionen, og det er svært at drikke meget af. Drik også et glas vand før hvert måltid og mellem hvert måltid. Hav en kande stående, så du kan følge med i, hvor meget du har drukket.

Motion er også med til at holde maven i gang. Et gammelt råd lyder: Når du har spist, skal du stå eller gå tusind skridt. Helst det sidste. Gå en tur eller lav lidt gymnastik, så fordøjelsen og tarmfunktionen fremmes. Man kan også banke med fingrene ovenpå fingrene af den anden hånd, der lægges på den oppustede mave. Det fremmer både luft- og tarmpassagen. Sørg for at have regelmæssig afføring, helst på tidspunkter, hvor du har tid til den.

Kosten skal være grov, med rugbrød, grønsager og frugt, der indeholder gode fibre eller slagger, der er med til at holde tarmene i gang. Der skal være nok af gode og sunde tarmbakterier, og her kommer mælkesyrebakterierne fra fx upasteuriseret youghurt eller Cultura ind. Man kan også bruge Vita Biosa, som er rigtig godt til at fremme den gode tarmbakterieflora og ikke indeholder laktose. Eller man kan købe kapsler med mælkesyrebakterier. De kaldes probiotika. De modvirker både forstoppelse og diaré.

Det bedste, man kan gøre, er at skrive alt ned om, hvad man har spist på de dage, hvor man synes, at der er meget mere luft end sædvanligt. På denne måde kan du finde ud af, hvad du helst skal undgå at spise for at holde luften væk. Det er først 3-5 timer efter, du har spist, at gasdannelsen er på sit højeste, og efter syv timer skulle den være ovre. Man må ikke holde op med at spise grønsager, for man har brug for de vigtige næringsstoffer, som de giver dig.

Hvis man har for store problemer med fordøjelsen af grønsager, eller har problemer med at få dem, kan du i stedet vælge at spise Juice Plus kapsler som kosttilskud eller andre kapsler med pulver af grønsager og frugt. Her er meget af det gode i grønsager og frugt bevaret, men det er en dyr løsning.

Med alderen kan der opstå problemer med at fordøje maden ordentligt på grund af for lidt mavesyre og overbelastning af bugspytkirtlen med især for sød og alt for fed mad. Her kan man med fordel tage en kapsel med vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert måltid. For eksempel Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend, der kan købes fra Panacea Helse, tlf. 4827 7110. Eller Super Enzymes NOW, Kan købes på www.gaya-nutrition.com

Et godt råd mod luft i maven er at tilsætte lidt hvidløg, ingefær eller kommen til den mad, du spiser. Anis, kamille, salvie, dild og pebermynte er også gode midler mod gas. Pebermynte kan også fås i form af kapsler, og en dansk undersøgelse har vist, at det kan modvirke luftdannelse i maven.

Et godt middel mod fordøjelsesproblemer og luft i maven er Trifalla (ved forstoppelse Trifalla special).

Meget luft i maven i forbindelse med forstoppelse kan med tiden medføre udposninger på tyktarmen, som kan blive betændte. Hvis der kommer slim eller blod ud af endetarmen, bør man få sin læge til at undersøge den for at udelukke alvorligere lidelser.

Medicin kan også give luft i maven, og principielt er det en meget dårlig idé at behandle bivirkninger af medicin med anden medicin. Man skal først og fremmest overveje, om det virkelig er nødvendigt med al den medicin. Det er lægen, man skal spørge om det. Man kan også snakke med apoteket om indholdet af de tabletter, man får. Der kan fx være laktose – mælkesukker – som bærestof i tabletterne, og mange kan ikke tåle selv den mindste smule laktose uden at få meget luft i maven. Man kan så forsøge at finde en anden tablet med samme lægemiddel, men uden laktose. Eller bruge Lactrase.

Comments are closed.