Mavesækken – kost efter fjernelse

Det er først og fremmest vigtigt at tygge sin mad grundigt, før man synker den, for fordøjelsen starter i munden. For yderligere at sikre en god fordøjelse kan det være en fordel at tage tilskud af vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert måltid, fx Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend, eller Super Enzymes, der kan købes via www.gaya-nutrition.com   Rå grønsager indeholder også mange gode enzymer. Man kan få mere af dem ved at blende dem og blande dem i smoothies.

Desuden skal man vænne dig til at spise mindst 6 gange dagligt og ikke for meget ad gangen, da maden så kan gå for hurtigt ned i tyndtarmen, hvilket kan føles ubehageligt. Det er heller ikke godt, at nærmest ufordøjet føde kommer derned.

Mavesyren er vigtig for fordøjelsen og for, at fx mineraler fra føden bliver let optagelige. Mavesyren er også vigtig for bevaringen og optagelsen af B12-vitamin, så det er vigtigt at holde øje med indholdet af B12-vitamin i blodet (måling af B12 + methylmalonsyre), og at få tilskud i form af indsprøjtning af B12-vitaminer eller B12 i form af resoribletter, hvor B12 optages gennem mundslimhinden.

Ved utæt tarm, der oftest skyldes en for raffineret og sød kost, medførende overvækst af candidasvampe i mave-tarmkanalen, kan man optage småstunmper af ikke helt nedbrudt føde, og det får immunsystemet til at over- og fejlreagere, med allergi og autoimmune reaktioner til følge. Læs mere om dette på www.radiodoktoren.dk eller i min bog “Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund” (Gads forlag).

Da man ikke kan spise så meget ad gangen, skal maden være energitæt, sund og af god kvalitet. Man skal især sørge for at få nok af de sunde fedtsyrer, der er vigtigere end vitaminer. Start om morgenen med to spiseskefulde af en god olie, fx  Udo’s Choice eller Livets Olie.

Køb en bog om smoothies, hvor man kan blande mange gode ting med olie og saft. Smoothies smager godt og er lette at få ned, så de ikke klemmer opadtil i maven. Mads Bo har skrevet flere gode bøger om smoothies og juicer.

Man bør også tage gode kosttilskud i tilstrækkelig mængder. Det skal være naturlige vitaminer og let optagelige mineraler.. Fx som Livskilde Komplet fra Golden Health i Malmø. Dansk tlf. 4052 4015. Den indeholder alt det, man har brug for, undtagen de livsvigtige fede syrer, som man bl.a. får med sin morgenolie, olivenolie, avocado, mandler, nødder, fed fisk mm.

Man kan også med fordel tage Vita Biosa, der er effektive mikroorganismer, mest mælkesyrebakterier, som er med til at gøre tarmbakteriefloraen sund og stærk, så den dannner vitaminer og holder tarmslimhinden sund. samt modvirker både candidasvampe, diare og forstoppelse. Se www.biosa.dk

Det kan også anbefales at tage MSM (Methylsulfonylmethane), der er et ugiftigt svovlprodukt, der virker betændelseshæmmede, antiallergisk og gør tarmslimhinden normal. Start med et gram to gange dagligt. Man kan købe det som teknisk pulver hos Matas og i helsekostforretninger. Det er lige så rent som i kapsler og tabletter, så man kan roligt indtage med en eller anden væske. MSM i kapsler købes over Internettet på fx www.gaya-nutrition.com

Noni-Juice indeholder også stoffer, der kan styrke sundheden og hæmme væksten af cancerceller.

Svenske forskere arbejder med at undersøge den kræftcelledræbende og hæmmende virkning af organisk selen (Seleno Precise) og og curcumin (gurkemejerod pulver) i større mængder. Det ser ud til, at selenomethionin i en dosis på 500-1.000 mikrogram hæmmer og dræber kræftceller, og kombineret med curcumin, for eksempel 2-3 gram to-tre gange dagligt til maden, skulle der være gode chancer for at modvirke kræften.

En række undersøgelser har siden 1992 også vist, at curcumin hæmmer udviklingen af brystkræft af alle arter og slår kræftcellerne ihjel, beskytter nyrerne, modvirker kræft i tyktarmen, beskytter mod grå stær, nedsætter kolesterol og modvirker oxidation (forharskning) af fedtet i blodet, modvirker gigtsmerter og kemoterapis giftige virkning på hjertets muskler.

Curcumin findes i blandt andet gurkemejepulver, og i karry. Man kan købe det som kapsler, fx. Curcumin Forte, Curcuma longa kapsler, det flydende Curcur (sammen med ingefær) og i Solarays ”Turmeric” samt i Fortodol og Gurkedol. Curcumin optages meget bedre sammen med piperine (fra peber), fx som Økologisk Curcuma Black fra Naturdrogeriet. Biosym har markedsført CurcuSym, hvor curcumin er i miceller, der sikrer en bedre optagelse.

Dosis skal være mindst dobbelt så stor som anført på pakningen.

Det er godt at tage et ekstra tilskud af syrestabilt C-vitamin, fx i form af pulver eller brusetabletter. Gerne mindst 1 gram 3 gange dagligt.

Jeg vil råde til at konsultere en ernæringsterapeut eller kostvejleder for at få det hele på plads, så man får en tilstrækkelig og sund kost på en måde, så man kan lide den og bevare sin sundhed.

Comments are closed.