Interstitiel cystitis

En særlig form for kronisk blærebetændelse kaldes
interstitiel cystitis, fordi der ved denne lidelse er forandringer i blærensvæg med en masse immunsystemceller (mastceller). Det er altså ikke i slimhinden, men dybere, at årsagen sidder. Kvinder rammes oftest. Symptomerne  er hyppig og smertefuld vandladning med udpræget trang til at lade vandet, og der er ofte blod i urinen.

Forskning har vist, at mennesker med interstitiel cystitis har et giftigt stof ved navn AFP – anti proliferative factor – i deres blæreceller. Dette stof nedsætter mængden af HB-EGF, som er en vækstfaktor, der reparerer blærevæggen.

Man har ikke med sikkerhed fundet den egentlige årsag til interstitiel cystitis, men man har flere teorier. De to almindeligste er dels en defekt blæreslimhinde, så urinen kan trænge ned i de dybere liggende lag af blæren, hvor der så udløses en betændelsesagtig reaktion eller irritation, dels en immunreaktion på fremmede æggehvidestoffer, måske rester af bakterier fra tidligere blærebetændelser. De to teorier kan godt hænge sammen.

Man stiller diagnosen ved at kigge op i blæren og tage vævsprøver af blærens væg.

Der er mange, der har lagt mærke til, at deres blæreproblemer, især interstitiel cystitis, bliver værre¸ når de spiser eller drikker visse fødevarer og drikke. Især syredannende ting som fødevarer med indhold af tomater, kål, kaffe, te, sodavand (især cola), frugt, frugtjuice, øl og vin. Hver gang, symptomerne bliver værre, er det en god idé at skrive alt det ned, man har spist eller drukket de sidste døgn før. Med tiden vil det så blive klart, hvad det er, man ikke kan tåle.

En amerikansk læge, Dr. Mercola, har den erfaring, at hvis man udelukker alle former for korn samt sukker fra kosten, kommer der en hurtig og meget stor forbedring af tilstanden.

Man kan neutralisere syreholdig føde ved hjælp af stoffet calcium glycerophosfate (”Prelief”), der neutraliserer pH-værdien i det, man spiser. Urologer fra et hospital i Philadelphia i USA har undersøgt virkningen af Prelief på mere end 200 patienter med interstitiel cystitis. 61 procent af deltagerne i forsøget rapporterede om mindre tissetrang, 70 procent
havde færre smerter og ubehag, når de spiste syreholdig mad.

Et andet studie fra 1998 viste at dette kosttilskud klart nedsatte sværhedsgraden af smerter samt graden af vandladningstrang efter at have brugt tilskuddet i fire uger. Der blev ikke konstateret nogen bivirkninger.

Man kan bestille Prelief pr. post fra London. Fra The Nutri Centre, 7 Park Crescent, London W1N 3HE, Tel: 207 436 5122, www.nutricentre.com.

Når man neutraliserer maden, bliver mavesyren også neutraliseret, og det kan medføre en dårligere nedbrydning af protein i mavesækken. Det kan derfor være en god idé at tage et tilskud af vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert måltid.

Der er formentlig tale om en slags fejlkommunikation mellem cellerne på grund af et forstyrret og fejlreagerende immunsystem/immunforsvar. Kommunikationen mellem cellerne varetages i stor udstrækning af nogle sukkerstoffer, som vi i vores moderne kost for alt for lidt af. Disse sukkerstoffer kombinerer sig med protein eller fedtsyrer og findes i det ekstracellulære rum, altså mellem kropscellerne, hvor de bærer information fra celle til celle og sætter sig på modtagesteder på cellerne, der også er sukkerstoffer.

Et af disse sukkerstoffer er N-acetylglucosamin, der modvirker kræft og HIV, stimulerer immunforsvaret og styrker dets normale funktion. Glukosamin er et nedbrydningsprodukt af N-acetylglucosamin og styrker og reparerer brusk samt nedsætter smerter og betændelsesagtige reaktioner. Det er vigtigt for indlæring. Glukosamin reparerer tarmslimhinden ved fx Crohns sygdom og Colitis ulcerosa og blæreslimhinden ved interstitiel cystitis.

Et andet er D-mannose, som hos nogen kan give meget hurtig virkning på interstitiel cystitis. Det kan købes fra Vitamate via Internettet (www.care2you.dk ) som GlycoUTI. D-mannose er det aktive stof i tranebær.

Man kan læse mere om disse essentielle sukkerstoffer i hæftet ”Mirakkelsukkere” af Rita Elkins. Hæftet kan købes via e-mail: tyoko@post6.tele.dk   (på amerikansk: Miracle Sugars. The new
class of missing nutrients by Rita M H. Elkins).

Man kan købe de sunde sukkerstoffer i helsekostforretninger, eller som Ambrotose Complex fra formidlere landet over. Læs mere om de sunde sukkerstoffer på www.radiodoktoren.dk

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin og uden bivirkninger i doser på under 10.000 enheder (250 mikrogram) dagligt, er meget vigtigt for immunsystemets normale funktion. D-vitamin er faktisk mere et hormon end et vitamin. Vores daglige behov af D3-vitamin er mindst 70 mikrogram dagligt, og nogen har behov for mindst 100 mikrogram dagligt (4.000 enheder). Næsten samtlige danskere mangler D-vitamin undtagen i maj, juni og juli, hvis de får meget sol på huden uden at bruge solcreme. Ved blot en times sol på huden om sommeren dannes der i huden cirka 250 mikrogram D3-vitamin. D3-vitaminet dannes ud fra kolesterol, så kolesterolsænkende medicin kan hæmme dannelsen.

Også mineralet selen mangler de fleste danskere, og det har også stor betydning for immunsystemets funktion. Behovet er 200 mikrogram dagligt i form af selenomethionin (organisk selen), fx Seleno Precise. Evt. i kombination med zink som fx Bio-selen + Zink. 2 tabl. om aftenen.

Melatonin, der dannes i koglekirtlen – pinealkirtlen – i hjernen, når det er mørkt (om natten), har en stor indflydelse på immunsystemet. Melatonin er også vores stærkeste selvlavede antioxidant og modvirker i høj fra de autoimmune reaktioner i immunsystemet og dermed immunsystemets fejlagtige angreb på væv i kroppen.

Pinealkirtlen er tæt forbundet med det neuro-hormonale system, melatonin, zink, selen, de hormonproducerende kirtler og immuniteten. Det hele hænger sammen. Den livsvigtige aminosyre tryptofan fra kosten bliver omdannet til serotonin, og derfra til melatonin, der er et signalstof og nødvendigt for en god søvnkvalitet.

Den natlige produktion af melatonin genskaber ungdommelige niveauer af det overordnede kønshormon LH hos kvinder i overgangsalderen. Det genskaber også en ungdommelig funktion af skjoldbruskkirtlen hos kvinder i alderen 42-62 år, inden for seks måneder. Bedst er virkningen hos kvinder med lav natlig produktion af melatonin.

Der er god baggrund for at sammenkæde lav produktion af melatonin med autoimmune sygdomme som fx Hashimotos sygdom (skjoldbruskkirtlen), SLE (systemisk lupus erythematosus), colitis ulcerosa og dissemineret sclerose. Også med osteoporose, højt blodtryk, diabetes, leukæmi, kvindelig og mandlig overgangsalder (menopause og andropause).

Det er muligt at genskabe vitalitet og et godt immunforsvar, også hos ældre.

Det er ikke sandt, at autoimmune sygdomme ikke kan kureres. Man kan se   auto-antistoffer forsvinde langsomt ved hjælp af melatonin. Man genskaber  selv-identiteten.

Begynder man at tage melatonin som tilskud, må man vente på virkningen. Det tager tid at få ”uret” i orden og komme til at reagere rigtigt. Der er ikke registreret nogen bivirkninger af melatonin, selv i store doser. Studier har klart vist, at melatonin ikke er giftigt. Man kan i Danmark få en slags melatonin med forlænget virkning på recept.

Der er imidlertid gode muligheder for at styrke sin egen dannelse af melatonin og skaffe sig et naturligt tilskud. Der er en hel del melatonin i havre, majs, ris, ingefær, tomater og bananer. Aminosyren tryptofan, der via serotonin omdannes til melatonin, kan man få mere af ved at spise fx spirulina, soja, hytteost, kyllingelever, tofu, kalkun og kylling, mandler og peanuts. B6-vitamin kan stimulere produktionen af melatonin, da det omdanner tryptofan til serotonin, der er forstadiet til melatonin. Noni juice kan øge effekten af serotonin og dermed stimulere pinealkirtlen og indeholder også disse stoffer.

Calcium og magnesium er meget vigtige for produktionen af melatonin, så det er en god idé at tage tilskud af disse to mineraler om aftenen. Meditation og andre ting, der kan nedsætte stress, kan klart øge produktionen. Dertil kommer ovennævnte lysbehandling.

Visse lægemidler nedsætter mængden af melatonin. Det drejer sig fx om acetylsalicylsyre, ibuprofen og lignende gigtmidler, blodtrykssænkende midler af typen betablokkere og calciumblokkere, sovepiller og beroligende midler. Det gør kaffe, tobak og alkohol også.

Man kan købe melatonin  over Internettet på adressen www.PharmaViva.com, eller www.vitaviva.com eller fra England på www.biovea/co/uk  ,  via www.gaya-nutrition.com  Melatonin optages bedst gennem mundslimhinden, fra sugetabl. (Fx Elphanta Melatonin 3 mg).

Den lægelige behandling er en specialistopgave. Man plejer at give blæreskylninger med stoffer, der modvirker betændelsesforandringerne (DMSO, binyrebarkhormon). Man kan også behandle med stoffer, der klistrer sig til blæreoverfladen (heparin, Cytistat). Medicin, der påvirker mastcellerne i blærevæggen, kan også være til gavn, fx depressionsmidlerne amitriptylin eller doxepin og antihistaminer, der er kendt fra behandling af allergi og søsyge.

Mavesårsmidlet cimetidin, der også er et antihistamin, har vist sig at hjælpe mange med interstitiel cystitis (Brit J. Urol  Int 2001; 88: 183-6). En anden
mulighed er lægemiddelstoffet nifedipin, der er en såkaldt calciumblokker og normalt bruges mod hjertekrampe, for højt blodtryk og Raynauds fænomen (se under hvide fingre).

Hjælper anden behandling ikke, kan man med gentagne blæreskylninger med BCG-bakterier, også kaldet Calmette-Guerin behandling, med ugers mellemrum hos de fleste opnå en betydelig forbedring.

Der er erfaringer med det homøopatiske middel SensiStop, der skal dryppes i munden tre gange dagligt. Kig på www.sensistop.dk  Kan købes på telefon 2511 9090.

Det har også vist sig, at psykologisk adfærdsbehandling, hvor man lærer at slappe af og negligere sine symptomer, kan være til betydelig gavn. Sindet har en betydelig magt over kroppen. Nogle tilfælde af interstitiel cystitis går i ro efter kortere eller længere tids behandling af forskellig art.

Der findes en hjemmeside, hvor IC-ramte kan komme
i forbindelse med hinanden. Den hedder www.icforeningen.dk

Comments are closed.