Glukosamin og MSM

Glukosamin sulfat er et naturligt stof, der findes i brusk i forvejen, men ofte i for lille mængde, især hos slidgigtramte. Stoffet dæmper den betændelsesagtige reaktion i bruskkanterne, der er årsag til smerterne. (Inflammation. Læs mere om det på www.radiodoktoren.dk ) Det er med til at reparere dårlig brusk og til at få den til at vokse ud igen. Det er et naturligt, sammensat sukkerstof, der blandt andet også har betydning for slimhinder og for iummunsystemet samt for hukommelsen.

Men brusken kan kun genopbygges og repareres, hvis man samtidig bevæger sine led meget og bruger dem rigtigt, det vil sige undgår skæve og ensidige belastninger. Når man bevæger led, dannes der mere ledvæske, og det er via ledvæsken, at glukosamin kommer ud til og ind i brusken, hvor den skal hjælpe. Væksten af brusken sker langsomt, men den kommer.

Bruger man sine led meget, træner man også muskler og ledbånd, der er med til at stabilisere leddene og til, at man lettere kan holde balancen. Det kan være udmærket at lære at træne sine led og muskler hos fx en fysioterapeut eller en Mensendieck lærer.

MSM – methylsulfonylmethane – er også et naturligt stof, der stammer fra plankton i havene, hvorfra det stiger op i atmosfæren, når plankton rådner, kommer ned med regnen og bliver optaget i planter og træer. Det findes naturligt i vores krop i mindre mængder. Det er som glukosamin utrolig ugiftigt, nærmest i styrke med vand. Et voksent menneske skal tage et helt kilo på en gang for at have 50% risiko for at dø af det. MSM og glukosamin sulfat indeholder begge svovl og styrker hinandens virkning. Der kan altså opnås en bedre virkning ved at tage begge stoffer som tilskud.

MSM virker smertestillende ved ryg- led og muskelsmerter i doser på op til 5 gram to gange dagligt. Større mængder hjælper ikke, og normalt er to gram to gange dagligt tilstrækkeligt.

MSM er også med til at gøre tarmslimhinden tæt ved utæt tarm og modvirker derfor allergi. Det er også godt mod ardannelse efter operationer og opheling af skader, fx idrætsskader, da det gavner bindevævet og modvirker inflammation. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Dosis af glukosamin sulfat er et halvt gram 3 gange dagligt, bedst mellem måltiderne. Man kan dog godt tage de halvandet gram på én gang. Dosis af MSM er fra to til fem gram to gange dagligt. Glukosamin alene er ikke særlig effektivt. Det skal suppleres med MSM og chondroitinsulfat eller kyllingebrusk. C-vitamin, fiskeolie, ingefær og hyben er det også godt at supplere med.

Glukosamin kan fås håndkøbs lægemiddel. Det skal være glukosamin sulfat, da glukosamin klorid ikke er så effektivt.

MSM kan købes som kapsler hos Golden Health i Malmø på tlf. 4052 4015, eller fra England via e-mailen                                   Gaya-nutrition@gmail.com eller www.gaya-nutrition.com

Stoffet chondroitinsulfat er yderligere et naturligt, svovlholdigt stof, der er virksomt mod slidgigt. Man kan købe et kombinationspræparat med chondroitin, MSM og glukosamin (Elphanta) fra England på www.gaya-nutrition.com

Gør leddene ondt om natten, kan man fx smøre dem med Aloe Vera Heat Lotion eller Tigerbalsam eller et andet gigtmiddel. Hav også gerne nogle bløde puder i sengen, som du kan støtte leddene med.

Læs mere om slidgigt på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.