Rosacea – ansigtsrosen

Rosacea er en kronisk, aknelignende (bumselignende) sygdom i de centrale dele af ansigtet. Den er hyppigere hos kvinder, men de sværeste tilfælde ses oftest hos mænd (” portvinsnæse”).

Den egentlige årsag til rosacea er ukendt, men immunsystemet spiller sikkert en rolle, blandt andet i forsvaret mod bakterier og virus i huden. Så der er sikkert tale om en autoimmun reaktion eller lidelse.

Rosacea kan ligne bindevævssygdommen lupus erythematosus disseminatus (LED). Du kan læse mere om denne og autoimmune sygdomme på www.radiodoktoren.dk

Der er ved rosacea fedtet hud og tendens til rødt, blussende ansigt, især på og omkring næsen. Tilstanden forværres af varme, varme drikke, alkohol, krydret mad og følelsesmæssige belastninger. Den kan føre til blodkarsprængninger (der kan ligne en rød edderkop i huden), vækst af talgkirtlerne og bindevævsdannelse. Betændelse i talgkirtlerne danner småbylder i huden, der ofte på stedet er dækket af en honningfarvet skal. Der kan også komme betændelse i og omkring øjnene.

Medvirkende til rosacea eller forværring kan være meget varmt vejr, blæsevejr eller koldt vejr. Desuden stærkt krydret mad, kinesisk mad og svamp. Stress kan også være medvirkende. Kaffe og cola kan på grund af indholdet af koffein trække blodårerne sammen, hvorefter de udvides mere end normalt. Koffein øger også dannelsen af talg. Undgå også det kunstige sødemiddel aspartam, der findes i mange light-produkter.

Det er vigtigt at undgå overdreven solbadning og at passe på med alkohol. Undgå også at bruge fede cremer og kosmetik. Man bruger oftest metronidazolcreme eller -gel, fx Metrogel eller Flagyl. Svage binyrebarkhormoncremer kan hjælpe på rødmen. Det er bedst at påsmøre cremen efter nedkøling af huden med fx en kold klud. Stærke binyrebarkhormoncremer skal undgås, da de kan forværre tilstanden betydeligt, især efter at man holder op med dem igen. De kan også gøre huden tynd og sårbar.

I sværere tilfælde kan man behandle med antibiotika, ikke penicillin, men tetracyklin eller erythromycin. Evt. med metronidazol i tabletform. Man skal være opmærksom på, at antibiotika skader de naturlige tarmbakterier, så dårlige bakterier og svampe kan trives for godt og dominere tarmbakteriefloraen samt skade tarmslimhinden, der kan blive utæt, hvilket medvirker til ændring af immunsystemet, så det kan fejlreagere og angribe kroppens egne væv (autoimmune reaktioner og sygdomme. Læs mere om utæt tarm og om autoimmune sygdomme på www.radiodoktoren.dk

I de sværeste tilfælde behandles med stoffet isotretinoin (Roaccutan R), et stærkt middel, der er afledt af A-vitamin. Det er en specialistopgave, og kvinder, der er eller vil være gravide inden for det næste halve år, må ikke få det, da det kan føre til misdannelser hos barnet. Desuden kan isotretinoin medføre tørhed af slimhinderne, revner i mundvige, appetitløshed, tørst, svedtendens, hårtab, udslæt, skade leverfunktionen, øge fedt i blodet, give svære psykiske problemer (især depression) med risiko for selvmord, så stoffet er forbudt i flere lande.

Ved svær ”portvinsnæse” kan der behandles med laser og elektrokirurgi med afskrælning af yderdele af huden. Blodkarsprængninger kan også behandles med laser hos hudlægen.

En betydeligt medvirkende årsag til rosacea kan være mangel på mavesyre, som blandt andet hæmmer optagelsen af B-vitaminer i kroppen. Man kan blandt andet tage Betaine HCL (hydrochlorid) med pepsin, og supplere med stærke B-vitaminer (et kompleks). Rødbeder og rødbedesaft indeholder også stoffer, der kan styrke dannmelsen af mavesyre.

Man kan også købe Super Enzymes NOW, der foruden vegetabilske fordøjelsesenzymer indeholder betain hydroklorid. Kan fås fra England via www.gaya-mutrition.com

Hvidløg har en kraftig antibiotikalignende virkning og kan måske hjælpe Det samme gælder for ekstrakt af olivenblade i form af fx OliVir.  Man skal så tage to tabletter to gange daglig, indtil den ønskede virkning er opnået, og så gå ned til en tablet to gange daglig.

Også prikbladet perikum – hyperikum (”Den grønne lykkepille”) har antibiotisk virkning. Kan øge følsomheden for sol.  Ekstrakt af Echinacea (solhat), Matrem (Chrysanthemum parthenium, Fever few på engelsk), bukkehornsfrø (Trigonella foenum graecum) og askeblade har alle styrkende virkning på immunforsvaret og kan derfor virke mod betændelse. De er værd at forsøge.

Man kan evt. bruge disse naturmidler i form af omslag, der lægges på de ramte områder, fx bukkehornsfrø, der er knust og dampet.

Fedtsyrerne har stor betydning for betændelsesreaktioner, både med og uden bakterier eller virus. Man kalder disse reaktioner for inflammation. Mættet fedt, fx ikke økologisk dyrefedt og mælkefedt, kan få inflammationen til at blusse op, og det sammer gælder alle margariner, især bage- og stegemargariner. Transfedtsyrer fra margarine eller fra planteolier, der bliver brugt til stegning, er det rene gift for kroppen. Så undgå al margarine.

Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

De essentielle og sunde fedtsyrer fra fiskeolie, hørfrøolie, kæmpenatlysolie og olivenolie, mandler, nødder, avocado og hørfrøolie samt kæmpenatlysolie virker derimod dæmpende på inflammationen. I modsætning til rapsolie indeholder olivenolie mange vigtige sekundærstoffer, der er antioxidanter og hjælper kroppen i dens forsvar mod oxidationsskader (forharskning) fra frie iltradikaler.  Rapsolie, der er koldpresset og ikke har været varmet op, er dog udmærket til fx salater og bagning, men ikke til stegning.

Oreganoolie er også fint mod betændelse, men skal fortyndes med god olivenolie (jomfru-olie, ekstra). Læs mere på Internettet.

Det er vigtigt at spise meget grønt og frugt – mindst seks gange hundrede gram dagligt.

Der er en amerikansk læge, Dr. Mercola, der hævder, at hvis man holder op med at spise sukker og hvedemel, evt. alle kornsorter, vil halvdelen af alle med rosacea blive raske eller få det væsentligt bedre. I det hele taget spiller kosten en meget stor rolle for udviklingen af sygdomme og andre sundhedsproblemer. Så det er vigtigt at være opmærksom på, hvad man har spist, når sygdomssymptomerne forværres.

Det er bedst at undgå for megen følelsesmæssig stress, da det kan forværre sygdommen.

Til huden kan jeg anbefale Bylykke Skincreme eller Skin Lotion, der påvirker immunsystemets positivt og hjælper til genopbygning af huden.

Comments are closed.