Diabetisk nervebetændelse – neuropati

Allerførst er det væsentligt at finde ud af, om symptomerne på nervebetændelse skyldes diabetes eller andre ting. Der kan fx være tale om mangel på B 12 vitamin, følger efter påvirkning med organiske opløsningsmidler, herunder alkohol, eller andre ting. For at få dette fuldt opklaret, vil det oftest være nødvendigt med en undersøgelse hos en neurologisk speciallæge.

Er det en diabetisk neuropati, som det hedder på lægelatin, kan der være tale om en akut neuropati, der skyldes ubalance i stofskiftet ved dårligt reguleret diabetes, eller om en kronisk tilstand på grund af i reglen langvarig diabetes, også kaldet en senkomplikation. Ved den akutte neuropati forsvinder symptomerne i reglen, når der kommer orden i blodsukkeret.

Tendensen til at udvikle diabetisk neuropati stiger med alder og varigheden af sygdommen. Et højt diastolisk (nederste) blodtryk, lavt HDL-kolesterol, forhøjede triglycerider (begge dele karakteristisk for forstyrrelser i blodfedtet hos diabetikere) øger også risikoen for neuropati.

Medvirkende til neuropati hos diabetikere er en ophobning af sukkeralkoholen sorbitol i cellerne, hvor sorbitol dannes ud fra glukose, som der ved for højt blodsukker er for meget af. Sorbitol kan ikke så let komme ud af cellerne og medfører øget dannelse af skadelige, frie iltradikaler, som skader nerver og blodkar. Det medfører en nedsættelse af et cellenæringsstof ved navn myo-inositol som delvist er ansvarligt for nerveledningen. Der opstår også mangel på aminosyren taurin. Inositol er en art B-vitamin og kan købes som lecithin. Dosis er 1-2 gram granulat dagligt.

Der er heldigvis en hel del at gøre ved neuropati, som man bedst kalder den diabetiske nervebetændelse. Der er ikke tale om betændelse med bakterier eller virus, men om en ødelæggelse af nervernes funktion på grund af forstyrrelser i nervernes stofskifte og kredsløb, hvorved nervevævet bliver irriteret og nedbrudt. Ved diabetes er årsagen bla. ophobning af nerveskadelige stoffer, der især kommer ved vedvarende forhøjet blodsukker, bla. sorbitol.

Der kan også være tale om forstyrrelser i blodforsyningen til nerverne og dårlig forsyning med fx vitaminer og essentielle fedtsyrer. Vedvarende for lavt blodsukker er også en medvirkende årsag til neuropati. Visse lægemidler, blandt andet de kolesterolsænkende statiner, kan også udløse en neuropati.

Mange diabetikere udvikler med tiden en glutenallergi -coeliaki- der også kan medføre nerveskader. Gluten findes især i hvede, men også i mange andre ting. Oplysning om coeliaki og en liste over glutenholdige ting kan fås hos Dansk Coeliakiforening. Tlf. 7010 1003.

Læs også om cøliaki på www.radiodoktoren.dk

Den grundlæggende behandling af diabetisk neuropati er derfor at forsøge at få diabeten reguleret så godt som muligt gennem kostregulering, motion og den rigtige insulinmængde eller dosis af tabletter dag for dag. Alt for mange diabetikere tager bare bevidstløst den samme mængde insulin hver dag, selvom insulinbehovet er meget vekslende og påvirkeligt af først og fremmest kosten, motionen, psykiske belastninger og hos kvinder menstruationen.

Ryger man, vil det også være bedst at holde op, da rygning forværrer tilbøjeligheden til og sværhedsgraden af diabetiske komplikationer. Det samme gælder overforbrug af alkohol.

Man kan følge sin egen succés med regulationen gennem sukkerhæmoglobinen, Hæmoglobin A1c, som bliver taget ved dine kontroller. Det er ens egen karakterbog, men er selvfølgelig også et udtryk for, om man får den rigtige undervisning og støtte til at finde ud af, hvad der er det rigtige at gøre for at styre sin diabetes og derved sætte den på plads i sit liv, så den ikke kommer i vejen for det gode liv..

Når du er kommet igang med at forbedre din diabetesregulation, er der foruden at tage almindelige smertestillende midler,en række andre muligheder for at bedre din situation og dæmpe smerterne:

B1-vitamin i form af Thiamin. Et særlig godt præparat er MILGAMMA, der indeholder tiamin i en særligt tilgængelig form = Benfothiamin + B12 vit. Det fås i Tyskland. Håndkøb. Man skal tage 2 tabl. 4 gange dgl. i 4 uger, derefter l tabl. 4 gange dgl. Man kan også bestille det på www.biovea.co/uk/  Tag 300 mg dagligt. Når man tager et B-vitamin, bør man også få tilskud af alle de andre, fx gennem et blandet B-vitaminpræparat (stærke B-vitaminer).

Alfa-liponsyre er et vigtigt hjælpeenzym i stofskiftet og en del af antioxidant-netværket, der bl.a. modvirker ændringerne i glukose-, fedt- og proteinstofskiftet hos diabetikere. Blandt andet hæmmes nydannelsen af glukose i leveren og glukoseforbrændingen bedres. Der kan derfor forekomme for lavt blodsukker ved behandlingen, hvorfor det er nødvendigt at måle blodsukker hyppigt ved starten. Man skal tage 200 mg 3 gange dagligt, og ved bedring kan man gå ned til 1-2 tabl. dagligt. Man kan købe liponsyre på apoteket eller hos Matas, men i den rigtige mængde, 600 mg dagligt, må man købe det via Internettet fra et andet europæisk land.

C-vitamin 2-4 gram dagligt, fordelt på mindst to doser. En dansk undersøgelse har bekræftet, at diabetikere omsætter langt mere C-vitamin end andre, og derfor ofte har for lidt af det i kroppen. Virkningen af C-vitamin kan øges 20 gange ved samtidig at få bioflavonoider (farvestofferne i frugt og grønt). Der findes fx C500 + Hyben + Citron fra Natur Energi. 2 tabl. 2-3 gange dagligt. Kan købes i Helsam helsekostforretninger.

Mangel på magnesium skader både diabeten, hjertet, neervesystemet mm. så det er en god idé at tage 600 mg let optageligt magnesium om aftenen, fx magnesium citrat. Skal suppleres med 50 eller 100 mg B6-vitamin. Ved uro i benene kan magnesium og E-vitamin ofte klare problemet.

Mangel på organisk selen spiller også en rolle ved diabetisk neuropati, og de fleste danske har mangel på selen på grund af selenfattig jord i Danmark. Så tilskud af selen, der også er et kraftigt antioxxidant, må anbefales ved diabetes (og i det hele taget) og er med til at forebygge diabetisk neuropati.

D-vitamin fremmer nervers vækst og funktion af nerver og muskler. Forskning har vist, at  der er sammenhæng mellem nervesmerter ved diabetes og mangel på D3-vitamin. Behandling af 51 type 2 diabetikere med neuropati, som alle havde et lavt indhold af D3-vitamin i blodet, viste en betydelig bedring af smerterne efter tilskud af D3-vitamin, som også har en række andre positive virkninger ved diabetes af begge typer. (Archives of Internal Medicine, April 14, 2008).

Det må anbefales diabetikere og andre at tage mindst 100 mikrogram D3-vitamin dagligt. Der er ikke påvist nogen skader eller bivirkninger ved at tage op til 250 mikrogram D3-vitamin dagligt.

Diabetikere bør også tage en blanding af forskellige naturlige E-vitaminer, to kapsler dagligt.      C- og E-vitamin er begge vigtige antioxidanter, der modvirker skaderne fra de frie iltradikaler, som der dannes langt flere af, når blodsukkeret er for højt og man spiser meget sukker og stivelse.

Gammalinolensyre = GLA. (Spørg i Matas). Forbedrer mikro-blodcirkulationen i nerverne og hjælper til at genetablere ledningshastigheden i nerverne. 8-12 kapsler dgl. i beg. Senere 3-6. Kæmpenatlysolie indeholder meget gammalinolensyre. (Keen H, et al. “Treatment of diabetic neuropathy with gamma-linolenic acid.” Diabetes Care 1993; 16: 8-15.)

Den polynesiske olie Tamanu nut oil har antioxidant virkning og forhindrer dermed forharskning (oxidation) af cellerne i huden og stimulerer heling af huden og dannelse af nyt væv. Diabetikere får lettere hudskader end andre. Den virker også bakterie- og svampedræbende samt anti-inflammatorisk.

Forskere fra Europa har allerede i 1930’erne undersøgt virkningen af Tamanu olien ved nervebetændelse, da det viste sig at kunne hjælpe ved nervebetændelse med spedalskhed. De påviste, at olien kunne lindre smerterne ved nervebetændelse. Man kan købe olien i Danmark. Se på : http://www.chleopatra.dk/butik/tamanu-olie/

Aminosyren Acetyl-L-carnitin har vist sig ikke kun at bedre symptomerne på diabetisk neuropati, men også kan hjælpe med gendannelse af nervefibre og vibrationssansen. Carnitin bedrer transporten af fedtsyrer til cellernes “kraftværker” – mitokondrierne, hvor de sammen med Q10 er med til at danne ATP, der sikrer cellernes energi.

Dosis for at opnå dette er på 1.000 mg tre gange dagligt. De diabetikere, der fik den største gavn af behandlingen med acetyl-L-carnitin var dem med den korteste diabetesvarighed, hvilket viser, at det er vigtigt at begynde behandlingen tidligt i forløbet. Men det er aldrig for sent. (Kilde: Diabetes Care, januar 2005). Carnitin kan bl.a. købes som Bio-Carnitin.

Forsøg har vist, at carnitin også hjælper mod den type diabetisk nervebetændelse, der giver smerter. Både hos rotter og mennesker er fundet væsentlig virkning på denne nervebetændelse, der ofte er en pinefuld ledsager til underbehandlet sukkersyge. Dosis var ½-1 gram tre gange dagligt. Carnitin kan blandt andet købes som Bio-carnitin.

Reference: Salvatore Alesci et al. (Eds.). Carnitine: The science behind a conditionally essential nutrient. Annals of The New York Academy of Sciences 2005, vol. 1033.

Diabetikere kan også have gavn af tilskud af sminosyren taurin. 500 mg 3 gange dagligt. Kan købes på www.gaya-nutrition.com

Nerver, muskler og hjerte er storforbrugere af energi. Carnitin leverer energi. Når hjerne, hjerte eller muskler svækkes med alderen, er det tilsyneladende klogt at tænke på Carnitin.

Et godt middel mod inflammation, der er baggrund for smerter, er curcumin i kombination med piperine, fx som Økologisk Curcuma Black med piperine (Naturdrogeriet). 2 kapsler 2-3 gange dagligt. Curcumin modvirker også insulin resistensen (bedrer insulinfølsomheden) og bedrer glukosetolerancen. Det viser sig ved at nedsætte blodsukker niveauet og nedsætter A1c (”sladreprøven”).

Gingko biloba + folinsyre (15 mg folinsyre dgl i 14 dage. Derefter 5 mg dgl). Gingkopræparat tages i anbefalet dosis. Folinsyre i den styrke er på recept. Få målt folinsyren i blodet først (sammen med B12-vitamin i blodet og homocystein). Ved lavt B12-vitamin bør der gives tilskud af dette vitamin, der er af stor betydning for bla. nervefunktionen.

Stoffet MSM – methylsulfonylmethane – der indeholder svovl, er et udmærket og totalt ugiftigt tilskud. Det virker bla. mod kroniske smerter, gigt, allergi og tarmproblemer. Kan købes som kapsler Golden Health i Malmø, dansk tlf. 5052 4015. Eller fra England på enten www.gaya-nutrition.com eller på www.biovea.co/uk/

Imipramin eller amitriptylin, 25-5o mg om aftenen. Det plejer at hjælpe godt. Lægerecept. Det er midler mod depression, men de har god virkning på nervesmerter. Man kan også prøve med naturmedicinen prikbladet perikum, fx Calmigen, Velzina, Esbericum, Lyperin forte, Hyperiforce. Den har ikke så mange bivirkninger og virker ofte lige så godt.

Visse epilepsimidler, fx karbamazepin, kan hjælpe mod neuropatismerter, men har ofte ubehagelige bivirkninger.

Bedre er midlet Gabapentin, der også er et epilepsimiddel, men har en god virkning på en række neuropatiske tilstande, inkl. diabetisk neuropati. Bivirkninger kan dog være træthed, svimmelhed, hovedpine, kvalme og styringsbesvær af arme og ben. Det meste forsvinder ofte i løbet af de første behandlingsuger (Ugeskrift for Læger 163/4 22 januar 2001).

Der er i 2004 fremkommet et lignende middel, pregabalin (Lyrica R), mod nervesmerter. Det kan også have en række bivirkninger, men i reglen mindre end ved Gabapentin, så det bør nok foretrækkes.

Både gabapentin og pregabalin udskilles gennem nyrerne, så det er nødvendigt at justere dosis ved dårlig nyrefunktion.

Man skal være opmærksom på, at mange af de lægemidler, der anvendes mod neuropatismerter hos diabetikere, kan påvirke andre lægemidlers virkning i kroppen, da de omsættes og nedbrydes via de samme enzymsystemer i leveren. Diabetikere får generelt mange forskellige lægemidler, og der er rige muligheder for, at de kan påvirke hinanden, så virkningerne enten forstærkes med forværring af bivirkningerne eller svækkes. (Pain Practice, Vol 8 number 4, July/August 2008: p253-262. Mugda Gore, Alesia Sadosky, Douglas Leslie, Amy Hech Sheehan: Selecting an Appropriate Medication for Treating Neuropathic Pain in Patients with Diabetes).

Indgnidning af den overfølsomme hud med salver, der varmer eller irriterer huden (fx capsaicinholdige salver eller lotioner (fås endnu ikke i DK), pebermynteolie eller tigerbalsam) kan lindre. Må ikke bruges i mere end 6-8 uger, da de små nerveender ellers kan blive beskadiget. Børstning af benene med en tør børste kan også hjælpe godt ved at stimulere nervefibre.

I den alternative ende af behandling kan du forsøge:

Homøopati med det homøopatiske lægemiddel Lymphomyosot. To tyske undersøgelser har vist en klar virkning af Lymphomyosot, især i kombination med alfa-liponsyre (hvor alfa-liponsyre alene ikke havde nogen særlig virkning).

Akupunktur, evt el-akupunktur, som flere og flere læger og speciallæger behersker. Zoneterapi, der har det samme grundlag som akupunktur, kan også hjælpe.

TNS = Transkutan Nerve-Stimulation. Man leder her en svag strøm gennem en del af kroppen fra et lille apparat med et batteri. Det stimulerer kroppens egne smertestillende systemer. Et lille, håndholdt apparat – Pain Gone R – kan det samme. Det koster knapt 300 kroner (Matas).

Magnetfeltbehandling med fx MME – Magnetic Molecular Energizer eller andet kan have en god virkning på nervesmerterne. Læs mere om magnetfeltbehandling på www.radiodoktoren.dk

Musikbehandling. Musik har vist sig at dæmpe smerter betydeligt. Brug en walkman med rolig, glidende musik, fx New Age-musik (FØNIX Musik, Århus).

Visualisering, hvor du bevidst kun tænker på din smerte, hvad farve den har, hvordan den ser ud. Det kaldes også fokusering og virker smertedæmpende.

Distraktion, hvor du negligerer din smerte og beskæftiger dig fuldt og helt med noget andet.

Ultralyd kan hjælpe nogen, især hvis smerterne sidder ret lokalt, fx i hofte og lår.

Hypnose kan være en god hjælp. Man kan lære selvhypnose som et middel mod smerterne.

Ved neuropati i hænderne kan der være god virkning på smerter og ubehagelige føleforstyrrelser ved at bruge handsker. Gummihandsker ved vådt arbejde og bomuldshandsker resten af tiden.

Man kan også se komplikationer fra det ubevidste nervesystem, autonom neuropati), fx i form af svedtendens, især efter måltider, tendens til at blive svimmel, hvis man skal stå længe (blodtryksfald), problemer med blæretømningen samt seksuelle problemer, hos kvinder bl.a. problemer med smøringen og hos manden med erektionen.

Mod tendens til blodtryksfald og svimmelhed efter måltider samt ved længere tids stående stilling kan:

Koffein være en god hjælp, fx som kaffe. Man skal dog ikke overdrive indtagelsen af kaffe, men holde sig til 2-3 kopper kaffe dagligt.

Gigtmidler af typen NSAID kan hjælpe (fx ibuprofen). (Ved tabletbehandling kan de forstærke den blodsukkersænkende virkning og forårsage for lavt blodsukker). De kan også give mave- og tarmsår samt lever- hjerte- og nyreskader og bør derfor helst undgås. Det er langt bedre at bruge de naturlige midler curcumin med piperine og Boswellia serrata, fx Shallaki Boswellia, der kan købes fra Human Balance på telefon 7025 5566.

Kaliumtilskud er en god idé. Grønt og frugt indeholder meget kalium. Mangel på magnesium kan som nævnt også give problemer.

Kompressionsstrømper kan være en god hjælp, da de forhindrer blodet i at hobe sig op i benene.

Det er godt at sove med højt hovedgærde i sengen.

Man kan undersøge, om hjertet og kredsløbet er påvirket ved at måle blodtrykket siddende eller liggende og derefter stående. Ved autonom neuropati falder det øverste blodtryk over 3o mm, og pulsen stiger samtidig mindre end 14 slag i minuttet, når man rejser sig hurtigt fra liggende stilling. Normalt vil blodtrykket ellers falde mindre end 10 mm og pulsen stige mere end 15 slag i minuttet.

Der kan også være problemer med at tømme mavesækken, der kan blive slap. Det kan give trykken i maven, opstød, opkastninger og problemer med at få maden ned i tarmene og ind i blodet på den sædvanlige tid. Det kan give betydelige svingninger i blodsukkeret og problemer med for lavt blodsukker. Her kan lægemidlet metoklopramid ofte hjælpe. Det stimulerer tømningen af mavesækken og tarmfunktionen. Virkningen kan af metoklopramid kan dog holde op, så det er godt med pauser.

Bitterstoffer kan hjælpe med mavetømningen. Man kan for eksempel spise 4-5 mandler med den brune skal på hver dag. Kräuterbitteren ”Bitterstern” er god at tage før måltiderne. For eksempel nogle dråber på tungen før måltiderne, eller hvis man har en fornemmelse af fyldt mavesæk. Rucolasalat og julesalat indeholder også bitterstoffer. Det samme gælder mælkebøtteblade, som er gode at bruge i salater.

I svære tilfælde kan man operere med fjernelse af en del af mavesækken (partial gastrectomy with a low set Roux-en-Y loop).

Nogle diabetikere har symptomer fra det ubevidste nervesystem i form af tendens til diaré, især om natten. Her kan man se god virkning af en kur med den antibiotiske medicin erythromycin eller tetracyklin. Da disse antibiotika ødelægger den normale tarmbakterieflora, med overvækst af svampe og skadelige bakterier, bør man genoprette en god sammensætning af tarmbakterierne ved at tage tilskud af mælkesyrebakterier eller Vita Biosa på et andet tidspunkt af døgnet i forhold til hvornår man tager sine antibiotika.

Eller kan man forsøge Clonidin 25 mikrogram, op til 3 tabl. 2 gange dgl. (lægerecept)

Tendens til forstoppelse kan også være forårsaget af neuropati, men skyldes oftere kosten og vandmangel. En del diabetikere udvikler som nævnt allergi overfor gluten (coeliaki), der også kan medføre neuropati.

Ved problemer med blæren er der oftest manglende fornemmelse af blærefyldning, blæretømningsvanskeligheder og øget risiko for blærebetændelse og nyrebækkenbetændelse. Her kan det hjælpe med et:

Vandladningsskema, for at huske regelmæssig vandladning.

Evt selvkateterisation (der ikke er så svært, som nogen tror).

For mænd:

Ved impotens er det væsentligt med en god diabetesregulation, og en ordentlig undersøgelse af forholdene omkring blod-og nerveforsyningen til penis. Der kan godt være iltmangel i hjertet (iskæmi) uden særlige symptomer, noget som ikke sjældent findes hos type 2 diabetikere. Der er en klar sammenhæng mellem denne tilstand og erektil dysfunktion, manglende evne til at få penis til at blive stiv ved seksuel stimulation, der ofte fejlagtigt kaldes impotens. Er der erektil dysfunktion, må man tænke på, om der kan være iskæmi. Omvendt vil det også være godt at blive undersøgt med hjertekardiogram under belastning (arbejds-ekg), før man starter behandling af erektil dysfunktion (Circulation 2004; 110: 22-26).

Sexologisk hjælp vil også være meget gavnlig,da man godt kan have et godt sexliv, uden at manden kan få fuld erektion. Lysten påvirkes ikke, udover, at man ved dårligt reguleret diabetes bliver træt og slap. Det nye middel Viagra R kan i mange tilfælde hjælpe diabetikere, men må ikke bruges ved samtidig brug af nitroglycerin og andre lignende midler mod hjertekrampe, ved lavt blodtryk eller efter blodpropper. Et lignende middel er Cialis R. Der er også kommet en lille pille, der kan anbringes i urinrørets yderste del (Muse R), og man kan lære at bruge en sprøjte til indsprøjtning af alprostadil direkte i penisskaftet.

Man kan i stedet forsøge med naturlig medicin i form af naturmidlet Maca og Muira puama, der begge stammer fra Sydamerika. Maca virker særlig godt på kvinder. Yohimbin (Virigen R) er et gammelt middel mod impotens, der virker hos nogen.

Hos kvinder kan neuropati også vise sig ved dårlig smøring af skedeindgang og skede, medførende besvær ved samleje og smerter. Brug fx mandelolie.

Et problem ved neuropati i det ubevidste nervesystem (autonom neuropati) kan være, at symptomerne på for lavt blodsukker, fx rysten, hjertebanken eller sved, kan forsvinde. Man må så være opmærksom på andre signaler om for lavt blodsukker og passe på ikke at regulere blodsukkeret for langt ned.

Neuropatismerter har en tendens til at forsvinde med tiden. Årsagen til dette kan være en bedre regulation med delvis genopbyggelse af nervevæv og -funktion. Det kan også være en ødelæggelse af de smerteførende nervebaner. Man bør hvert halve år holde en pause med eventuel medicin (ikke med insulin) for at se, om der stadig er brug for den.

Med den dårlige nervefunktion kan der komme svækkelse af musklerne og problemer med at styre dem. Det kan til en vis grad modvirkes af motion, der jo også er med til at forbedre diabetesregulationen. Motion er i sig selv også smertestillende, da det aktiverer hjernens dannelse af et morfinlignende stof.

Når følelse i fødderne forsvinder, kan det også gå ud over balancen, der styres fra lillehjernen, som modtager information fra balanceorganet i det indre øre, synet samt signaler fra trykpunkter i huden, hvor den bliver påvirket, for eksempel fra fodsålerne, når man står op, og fra hænderne, hvis man bruger stok eller holder fast i noget.

En anden mulighed for at styrke musklerne, balancen, bedre blodcirkulationen og balanceevnen samt modvirke knogleskørhed er vibrationstræning. Se på www.flabelos.dk

Man kan træne sin balance ved at bruge vippebræt, ved at motionere og bruge sin balance i det hele taget. Her kan man med fordel også bruge MBT-sko (Masai Barefoot Technology).

En meget god løsning på problemer med fødderne i det hele taget, blandt andet hælspore, plantar fasciitis, forfodssænkning, akillesseneproblemer og lidt forskel i benlængden er at bruge disse MBT sko.

MBT er en type sko fra Masai Barefoot Technology, som nu er kommet til Danmark. Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen.

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Diabetikere har i forvejen en øget tilbøjelighed til dette. Foden afvikles med MBT-sko fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne.

Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden smerter der, hvor senerne under foden sætter sig fast på hælbenet. Det kaldes plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt. Se også på www.mbt-danmark.dk

En videnskabelig undersøgelse har vist, at skoindlægssåler med magneter, for eksempel fra firmaet Nikken, har en positiv virkning ved neuropati i fødder og ved dårligt kredsløb i fødderne. De sælges via en kæde af forhandlere landet over, men ikke i butikkerne.

Fremtidens medicin bliver energimedicin, hvor magnetfeltbehandling vil indgå som en vigtig del. Alt levende er bio-elektromagnetisk og svinger – vibrerer – og det gælder om at få vævene til at vibrere eller svinge rigtigt. Man kan bruge pulserende magnetfeltbehandling eller blot anbringe magneter de steder, hvor der for eksempel er smerter, eller rulle/gnide med magneterne på området. Mange mennesker har også glæde af at bruge magneter i en topmadras til sengen, for eksempel en Vello topmadras eller eventuelt i selve madrassen, dynen og hovedpuden (sengemiljø).

TENS – transkutan nervestimulering af nerver og muskler kan være en god hjælp for nogen og for kredsløbet i benene. Der findes blandt andet et apparat ved navn Circulation Booster v3, der forhandles af Living in Time A/S, Peteer BangsVej 105, 2000 Frederiksberg. Tlf. 3112 4343. www.livingintime.dk
Ved neuropati skal man i det hele taget passe særlig godt på sine fødder. Årsagen er, at der hyppigt kommer ophævet smertesans i fødderne, så der hurtigt ved overbelastning eller forkerte sko kan komme neuropatiske tryksår på fødderne. Reflekser svækkes og forsvinder, hvorved der kommer muskelsvind og lammelser, og på grund af lammelse af fodmusklerne kommer der tit fejlstillinger, som kan give øget tryk lokalt i fodsålerne, med dannelse af hård hud og sår. Det er derfor meget vigtigt at gå regelmæssigt til statsautoriseret fodterapeut, som foruden at behandle hjælper diabetikeren til at kunne passe godt på sine fødder og bruge de rigtige sko.

Samtidig har mange diabetikere tendens til dårligt kredsløb i fødderne, hvilket også hæmmer opheling af eventuelle sår. Det dårlige kredsløb går også ud over nerverne, som også har brug for en god blodgennemstrømning.

En anden måde at få afslappet sine små pulsårer og modvirker for højt blodtryk er at lære at trække vejret langsommere, så man ikke udånder for meget kuldioxid gennem lungerne. Det vil nemlig føre til en sammentrækning af pulsårerne og glatte muskler i for eksempel bronkierne, hvilket vil kunne medføre for højt blodtryk og astma. Læs mere om dette på www.buteyko.dk  eller på www.radiodoktoren.dk Eller i bogen ”Luk din mund. Buteyko Åndedræts Metoden” af Patrick McKeown og Lise Windfeld Bornerup.

Diabetikere har en øget tendens til forkalkning i pulsårevæggene. Her kan behandling med stoffet EDTA direkte i blodet være med til at fjerne kalken. Stoffet afgifter også ved ophobning af tungmetaller, blandt andet kviksølv, der øger dannelsen af skadelige frie iltradikaler, som dannes ved iltens omsætning i kroppen og skader cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne). EDTA giver en bedre blodgennemstrømning i de små pulsårer og dermed mere ilt og næring til cellerne, blandt andet i hjertet og fødderne. Læs mee om åreforkalkning på www.radiodoktoren.dk

EDTA-behandling kan kun fås hos ortomolekylære læger. Læs mere på www.radiodoktoren.dk  under EDTA behandling.

Psykiske eller andre problemer kan forstærke tendensen til smerter, og hvis man får taget fat om problemerne, vil man få det psykisk bedre, og også det vil bedre smertesituationen. Der er selvfølgelig nogen ting, man er nødt til at lære at leve med, men man kan leve bedre eller dårligere med dem, og lindre kan man altid.

Har man smerter, kan det knibe med appetitten, men en sund og varieret diabeteskost er en forudsætning for, at vi kan reparere og selv og vores nervesystem. Diabetikere har brug for ekstra antioxidanter, som først og fremmest kommer gennem kosten, især fra grønsager, frugt og krydderier. Derudover anbefales det som nævnt diabetikere at tage 1000 milligram C-vitamin to-tre gange dagligt samt blandede E-vitaminer. Et kraftigt virkende, naturligt antioxidant er også kosttilskuddene Andante (oregano), Noni juice eller Padma Plus (tidl. Padma 28). Padma Plus har en videnskabeligt positiv virkning på kredsløbet.

Byggestenene til æggehvidestofferne, kaldet aminosyrer, er også vigtige. Nogle af dem er livsvigtige, da vi ikke selv kan danne dem. Er kosten ikke helt i top vedrørende æggehvidestoffer (proteiner), kan man tale med en ernæringsterapeut eller apoteket.

Især aminosyren L-Carnitin kan som nævnt være et godt tilskud, der også kan styrke kræfterne i musklerne. Det kan købes som Bio-carnitin.

Aminosyren taurin kan købes fra England på www.gaya-nutrition.com Er også vigtig ved diabetes. 500 mg x 3.

I september 2004 har Carsten Vagn-Hansen udgivet bogen ”Type 2 diabetes og naturen” på forlaget Klitrose. Kan købes i boghandlen.

Comments are closed.