Kræft og naturlig behandling

Kræft og naturlig behandling

 

Alternative behandlingsmuligheder mod kræft

Det er en god idé at melde sig ind i den alternative kræftforening ”Tidslerne”.  Kig på www.tidslerne.dkl  Tidslerne har bl.a. udgivet en vejledning til mennesker med kræft, bl.a. om, hvad man selv kan gøre – Tidselguiden.

I Århus findes der et lille center for Alternativ Kræftbehandling. Her kan man henvende sig telefonisk eller personligt mandag 11-14, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10-14 , hvis man ønsker hjælp til at finde rundt i de alternative behandlingsmuligheder, tlf. 8620 2424.  Det hed tidligere ”Buen”” men har skiftet navn til det mere dækkende: InformationsCenter for Alternativ Kræftbehandling. Det er støttet af Region Midt og opfatter sig selv som meget uafhængige formidlere af information om komplementære/alternative behandlingsformer i forhold til kræftsygdomme. Deres nye hjemmeside: www.icak.dk

Kræftens  Bekæmpelse har i øvrigt rådgivningscentre i mange større byer og her kan man få psykologsamtaler og anden form for rådgivning .

Det er vigtigt ikke at give op, for det er altid muligt at gøre noget for at forlænge og forbedre livet med kræft, og det viser sig faktisk, at nogen bliver helt helbredt, på trods af, at de har været opgivet af lægerne. Miraklernes tid er ikke forbi. Det er altid vigtigt at søge efter årsager til sygdom og at sætte ind over for dem. Man må aldrig kun behandle symptomerne.  En hjælp kan man her få ved at konsultere en orthomolekylært tænkende og arbejdende læge.

Disse læger tilstræber, på celleniveau, at genskabe et økologisk miljø, der sikrer bedst mulig funktion af raske og syge celler til sikring af energidannelse og sygdomsbekæmpelse. Det er karakteristisk for det orthomolekylære behandlingsprincip, at det strengt overholder det første bud i den Hippokratiske lægeed: “Primun non nocere” (først og fremmest: Gør ikke skade).

Karakteristisk for orthomolekylær medicin er:

  • Sørg for, at kroppen har alt det til rådighed, som den har brug for
  • Sørg for en god fordøjelse og tarmfunktion, inkl. mikrobiom (sunde tarmbakterier)
  • Brug kroppen, hjernen og sindet. Undgå skadelige stoffer i mad, mund (amalgam) og miljø
  •  Udrens skadelige stoffer
  • Styrk kroppen og lymfeflow med moderat motion og bevægelse
  • Gå efter årsaagen, ikke kun symptomerne

Institut for Ortomolekylær Medicin, Lyngby, tlf. 4588 0900.

Læge Søren Flytlies Privatklinik, Silkeborgvej 2, 8000 Århus C. Tlf. 4055 3508

Århus Privatklinik, v. Læge Bruce Kyle, tlf. 8628 9688.

Birgit Aalborg Funch, Åløkken 36, 5250   Odense SV   Tlf. 6596 0077 (8.30-9.00)

Anna Iben Hollensberg, Vestergade 38, Silkeborg. Tlf. 6063 3338

Helge Volkmann,

Der er gode muligheder for at få hjælp fra disse eller andre ortomolekylære læger. De kan blandt andet give C-vitamin i store doser direkte i blodet, hvilket også virker kræftcelledræbende.

Cancer er en moderne sygdom, der var sjælden for mere end 100 år siden, men nu er den hyppigste dødsårsag, større end hjerte- og blodkarsygdomme. Årsagerne er i høj grad den kemiske udvikling og profit. Forskningen har også i udpræget grad været koncentreret om behandlingen med kirurgi, gifte (kemoterapi) og radiooaktiv bestråling. Der har været alt for få penge til forskning i årsager og årsagsbehandling. Danmark liger også dårligt, når det gælder antallet af kræftramte og deres behandling, selvom der har været mindre fremskridt i de senere år.

Den tyske professor Dr. Otto Warburg påviste også for næsten 100 år siden, at selvom cancer har utallige sekundære årsager, så er der kun en primær årsag, nemlig ændringen af omsætningen af ilt i normale celler til energidannelse, så cellerne overgår fra energidannelse fra primært fedtsyrer til fermentering (gæring) af sukker. Otto Warburg fik Nobelprisen i 1931 og var nomineret til flere andre, men blev overset. Især efter at fokus var på de genetiske (arvelige) årsager og DNA blev fundet.

Det centrale ved cancer er energimangel i mitokondrierne (cellernes ”kraftværker”), hvor formålet det er at danne energi til cellernes arbejde og vedligeholdelse, det vil sige opretholdelse af normal cellefunktion. Herunder reparation af.generne DNA og mDNA i cellekernen og mitokondrierne. Desuden at sikre, at hvis celler ændrer sig eller bliver skadet, så begår de selvmord – apoptose. Det betyder, at de så ikke udvikler sig til kræftceller, der bliver ved med at dele sig og spreder sig.

Mitokondrierne er små stavlignende, bakterielignende strukturer inde i cellerne, og energiproduktionen til cellernes funktion sker med oxidativ fosforylering, hvor der bliver koblet et fosformolekyle til adenosin som ADP (adenosin monofosfat), yderligere et fosformolekylæe til adenosin difosfat (ADP) og videre med et fosformolekyle til adenosintrifosfat (ATP). Hver gang, der bliver afspaltet et fosformolekyle, frigives der energi, og meget mere hvis det er fra ATP.  Svækkes cellen ved fx påvirkningen fra kemiske stoffer og for lidt ilt, overgår den til fermentering, hvor der kun dannes AMP, der er 18 gange dårligere til at afgive energi til cellen.

I mitokondrierne sker omdannelsen til energi via en elektrontransport kæde, der blandt andet har brug for Q10 for at kunne fungere, og brug for aminosyren carnitin til transporten af fedtsyrer, som er det mest effektive brændsel til mitokondrierne. Undervejs dannes der ROS, der er skadelige frie iltradikaler, der medfører oxidation. og dannes der for meget af dem, er der brug for antioxidanter.

Mitokondrierne har altså brug for ilt (oxygen), coenzym Q10, carnitin og en lang række vitaminer og mineraler. Ved cancer er der brug for glukose (sukker) og aminosyren glutamin, da cellerne kun kan danne energi fra dem på grund af mangel på ilt. Samtidig dannes der mælkesyre (laktat), der medfører et surt miljø. Som kræftceller elsker.

Kræft er altså en metabolisk sygdom – stofskiftesygdom, der ikke er areligt (genetisk) betinger, selvom der kan være en arvelig tendens. Der er derimod en udpræget epigenetisk påvirkning af cellerne udefra via cellemembranen, der seder signaler til cellekernen og mitokondriernes DNA og mDNA. Læs mere om dette i Dr. Bruce Liptons bog ”Intelligente Celler”. Det er blandt andet vores kost, kemiske stoffer og stråling, der påvirker cellemembranen og dermed cellen, men også vores og andres tanker påvirker  cellerne.

Årsagerne til kræft er altså mangel på eller for lidt ilt, dårlig og forarbejdet kost, sukker og dårligt fedt, kemiske belastninger (fx via maden), miljøpåvirkninger, medicin, tobaksrygning og manglende udrensning af de skadelige stoffer.

Der er mange forskellige kræftformer, men fælles for dem er, at en eller flere celler har ændret sit DNA – de styrende æggehvidestoffer i cellerne – arvemassen – så man ikke længere har styr på væksten og delingen af de ramte celler, der også i modsætning til andre celler kan dele sig uhæmmet og rive sig løs og sprede sig til andre steder i kroppen.

Årsagen til, at netop dine celler har ændret sig og -gjort sig selvstændige-, er det ikke let at finde frem til, men vi ved, at unaturlige kemiske stoffer øger angrebene fra de frie iltradikaler, der dannes under iltens omsætning i kroppen og angriber DNA, som kan blive ligesom mølædt. Normalt vil enzymer i dine celler klare at reparere DNA, godt hjulpet af antioxidanter, fx fra kosten.

Men i bund og grund er årsagen til kræft, at celler får for lidt ilt og næring og derfor ændrer deres DNA, så de kan leve af affaldsstoffer som fx mælkesyre og gæring af sukker. Læs mere om dette i bogen ”Kræft er ikke nogen sygdom. Det er en overlevelsesmekanisme” af Andreas Moritz (forlaget Hovedland).

Det er ikke noget nyt, for allerede i 1930’erne påviste nobelpristageren Otto Warburg, at kræftceller ikke tåler ilt. Sørger man for at skaffe sine celler alle de nødvendige næringsstoffer i de rigtige mængder, blandt andet gennem en sund og varieret, gerne økologisk eller biodynamisk kost, og får man kredsløbsstimulerende motion, kan man nedsætte sin risiko for at få kræft og styrke de mekanismer i kroppen, der dræber kræftceller, efterhånden som de opstår. Man kan også forhindre, at der dannes nye blodkar til kræftsvulster,´(angiogenese) så de ikke kan vokse.

Den vigtigste forebyggelse og behandling af kræft er derfor en kostændring og at lade være med at spise for meget (kalorierestriktion). Det vigtigste er at få en kost med meget få kulhydrater, fx brød, kager, slik, stivelse, kartofler, der hurtigt bliver omdannet til glukose, da denne kost ”fodrer” kræftcellerne. Kosten skal være med et lavt indhold af kulhydrat, højt indhold af sundt fedt, blandt andet smør, olivenolie, hampolie, kokosfedt og fedt fra økologiske dyr. Desuden en moderat mængde protein. Det kan være godt med korte fasteperioder (dage), men der skal være tilstrækkelig energi fra maden (kalorier) til at undgå utilsigtet vægttab.

Det er vigtigt med udrensning af skadelige stoffer fra kroppen, og at slutte med at ryge, også passiv rygning. Det er vigtigt med tilstrækkelig ilt, ,hvor åndedrætsøvelser eller fx Buteyko terapi er gavnlig, og frisk luft. Trykkammerterapi (HBOT) er også en mulighed, men svær at få. Moderat motion har flere fordele, da den giver mere ilt, fremmer lymfeflowet i kroppen og dermed udrensningen af skadelige stoffer. Der dannes også flere mitokondrier ved brug af. musklerne. Opvarmning af vævene hæmmer også kræftcellerne, og stærk opvarmning ved hyperthermi, fx radiobølger, er god kræftbehandling. Det er vigtigt generelt at modvirke inflammation – betændelsesforandringer i kroppen, der også fremmer kræft.

Hvis du er blevet udsat for alt for mange kemiske stoffer, fx fra tobaksrygning eller på arbejdspladsen, og dine ”håndværker-enzymer” har manglet hjælp fra tilstrækkelig mange antioxidanter, kan dit DNA være blevet så skadet, at en eller flere celler er løbet løbsk og blevet til kræftceller.

En engelsk professor. Jane Plant, har kureret sig selv for brystkræft, der havde spredt sig, ved helt at undgå mælkeprodukter. Hun peger blandt andet på, at kinesere meget sjældent får brystkræft (kun 1 ud af 10.000 i forhold til 1 ud af 12 i vestlige lande) og kræft i det hele taget, og at kinesere så godt som aldrig bruger mælk, der indeholder en række kemiske stoffer, blandt andet IGF-1 (insulin growth factor), prolaktin og østrogen. IGF-1 nedbrydes ikke ved pasteuriseringen. Mælkeproteinet kasein fremmer også vækst af kræft. På baggrund af Jane Plant’s oplysninger vil jeg råde til helt at undgå mælkeprodukter. Det gælder også for andre hormonafhængige kræftformer som fx æggestokskræft (ovariecancer) og prostatacancer. IGF-1 har vist sig at øge risikoen for kræft i prostata og spredning af denne kræfttype.

Jane Plant har skrevet bogen ”Your life in your Hands” om hvad man kan gøre mod brystkræft, æggestokkræft og prostatakræft. Virgin Books. Bogen er udkommet på dansk under titelen  ”Dit liv i dine hænder” på forlaget Aronsen. Hun anbefaler først og fremmest at undgå mælk og mælkeprodukter samt at få den helt rigtige kost. Oktober 2010 er udkommet ”din mad PLANT KUREN dit liv” af Jane Plant og Gill Tidey (forlaget Aronsen). Den omtaler kost, der kan hjælpe dig med at forebygge og overvinde bryst- og prostatakræft. Lækker og mælkefri kost for alle, der vil leve sundt. Der er næsten 300 opskrifter på supersunde, velsmagende og nemme mælkefri måltider med masser af grønsager og andre gode ting, som hjælper til at opbygge en sund og stærk krop.

Det gælder om at nedsætte belastningen fra de frie iltradikaler (ROS) ved så vidt muligt at undgå unaturlige kemiske stoffer, og om at få tilskud af så mange antioxidanter som muligt fra en sund og varieret kost samt tilskud af nødvendige vitaminer og mineraler. Vi ved, at kræftramte ofte har for lidt af forskellige mineraler og næringsstoffer samt antioxidanter i kroppen. Fx ligger Q10 ofte meget lavt. Q10 dannes i kroppen, men blokeres af forskellig medicin, blandt andet kolesterolsænkende statiner og af betablokkere.

Herhjemme har overlæge Knud Lockwood m.fl. i en omdiskuteret undersøgelse vist, at ud af 32 kvinder med brystkræft, der havde spredt sig, var der ingen, der døde i studieperioden (forventet 4), ingen viste tegn på yderligere spredning, der var forbedret livskvalitet, og seks patienter viste delvis remission (tilbagegang af kræften). Behandlingen var med store doser af en række antioxidanter, blandt andet Q10 300 mg dagligt sammen med et tilskud af zink, selen og mangan. Der er sat spørgsmålstegn ved denne undersøgelse.

Samtidig har forsøg med antioxidanter vist, at de kan hæmme kræftcellers vækst, samtidig med, at de normale celler bliver sundere og styrket i deres vækst.  Det er fx vist i forsøg med dyrkede kræftceller, hvor man ved tilsætning af ekstrakt fra kerner af røde vindruer (fx ActiVin R) med det kraftige antioxidant resveratrol har set, at 34 procent af mavekræftceller blev hæmmet i deres vækst, mens 9 procent af de normale celler havde en positiv vækst. Tilsatte man dobbelt så meget ActiVin, blev 41% af kræftcellerne hæmmet og 18 procent af de sunde maveceller styrket. ActiVin har også vist sig at kunne beskytte normale celler mod kemoterapeutiske stoffer, der virker dræbende på kræftceller.

Overdreven brug af antioxidanter er ikke nogen god idé, da de frie ilt radikaler også har en plads i cellens omsætninger, men det er som nævnt vigtigt at modvirke dem ved at få nok antioxidanter gennem en sund kost og kosttilskud.

Undersøgelser viser, at D3-vitamin ikke bare hindrer opståen af kræft, men hæmmer væksten, når den er en realitet. Det stemmer med dyreforsøg og laboratorieforsøg, hvor man navnlig har påvist, at D-vitamin fremmer unormale cellers død ved den proces, der kaldes apoptose, foruden at vitaminet har en generelt dæmpende indflydelse på cellers vækst. Det er det samme, man udnytter i en psoriasissalve, der virker ved et D-vitaminlignende stof og hæmmer den overdrevne vækst og manglende cellemodning, der er karakteristisk ved denne hudsygdom.

Den daglige anbefalede dosis af D3-vitamin er 60-70 mikrogram D3-vitamin dagligt (2.000 enheder). Man kan imidlertid roligt for at få nok tage mindst 100 mikrogram dagligt, da det naturlige D3-vitamin er uskadeligt, i hvert fald i mængder under 250 mikrogram (10.000 enheder). En af de nyeste undersøgelser har vist, at et dagligt tilskud af D3-vitamin kan nedsætte risikoen for kræft med 77 procent. Får man sol på kroppen i månederne maj, juni og juli, og ikke bruger solcreme, danner man selv nok D3-vitamin i huden.

D3-vitamin omdannes i kroppen til calcitriol, der er den virksomme form for D3. Ved samtidig at tage tilskud af curcumin (se senere) øges virkningen af calcitriol, der er det egentlige hormon/vitamin.

Også K2-vitamin modvirker kræft. Vitaminet hæmmer væksten af kræftceller og øger kræftcellers selvmord ved det, der kaldes apoptose. Naturligt K2-vitamin findes især i grønne bladgrønsager, men dannes også af sunde tarmbakterier. Det vil imidlertid være klogt at supplere med K2-vitamin som kosttilskud.

Nye undersøgelser har vist, at lavt jernindhold i kroppen modvirker væksten af kræftceller. Forklaringen er den, at de hurtigtvoksende kræftceller behøver mere jern end normale celler. Ved at fjerne jern fra kroppen ved for eksempel at give det jern-fjernende afgiftningsstof Desferal eller ved at give et andet afgiftende stof, EDTA, direkte i blodet. Desferal sulter kræftcellerne for jern. Det er det, der standser deres vækst. Denne behandling kan blandt andet fås hos ortomolekylære læger. Se ovenfor.

Midlet kinesisk malurt –  Artemisia annua – er meget giftigt for kræftceller (og malaria-parasitter), med ingen eller meget milde bivirkninger. Der er endnu bedre resultater ved leukæmi (artikel i ”Liv & Sjæl” februar 2002). Forhandles af Matas og helsekostforretninger samt nogle apoteker. På kinesisk hedder artemisia annua Quing-hao.

Krydderiet gurkemeje, der blandt andet findes i karry, kan beskytte huden mod forbrænding under strålebehandling af kræft. Gurkemeje modvirker også nydannelse af blodkar i svulster, hvilket hæmmer væksten af dem. Det vigtige stof i gurkemejerod er curcumin.

Næsten alle, der får strålebehandling mod kræft, får skader på huden som ved solforbrænding. Kræftforskere ved University of Rochester, Medical Center, har vist, at stoffet curcumin, der er det, der giver gurkemeje og karry den gule farve, modvirker den betændelsesagtige reaktion, som forbrændingen af huden giver. I et studie af mus, der blev udsat for bestråling, konstaterede man, at de mus, som havde fået curcumin, havde væsentligt færre hudskader efter bestrålingen. Forskerne peger på nødvendigheden af flere undersøgelser, men anbefaler patienter, der skal have strålebehandling, at spise mad med karry under behandlingen. Man kan dog roligt tage meget mere curcumin som kosttilskud.

Svenske forskere arbejder med at undersøge den kræftcelledræbende og hæmmende virkning af organisk selen (Seleno Precise, selenomethionin) og og curcumin (gurkemejerod pulver ekstrakt) i større mængder. Det ser ud til, at selenomethionin i en dosis på 1.000 mikrogram hæmmer og dræber kræftceller, og kombineret med curcumin, for eksempel 2-3 gram to-tre gange dagligt til maden, skulle der være gode chancer for at modvirke kræften. Der er dog endnu ikke endelige videnskabelige beviser for dette, men meget tyder på det.

I et studie af behandling af blodkræften myelomatose har man på University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston kunnet vise, at tilsætning af curcumin til myelomceller har kunnet standse celledelingen, og at de tilbageværende celler døde. Der er tale om en undersøgelse af kræftceller uden for kroppen, men forskeren anbefaler, at folk med kræft spiser mere curcumin, enten som karry eller i ren form. Tidligere forskning har vist, at curcumin også kan modvirke andre former for kræft.

Det ser ud til, at curcumin har evnen til at modvirke, at kræftfremkaldende gener bliver ”slået til”. Et stort problem i den videre forskning med curcumins virkning på mennesker er, at stoffet er naturligt og ikke kan patenteres. Derfor er der ikke nogen medicinalfirmaer, der vil ofre penge på en sådan forskning. (Kilde: Blood 2003; 101: 1053-62).

Curcumin kan købes hos Matas og i helsekostforretninger som Curcumin Forte med piperine (bedre optagelse af curcumin), det flydende Curcur eller som Curcuma kapsler. Eller som Turmeric (Solaray), eller som Fortodol. Eller sammen med ingefær som Gurkedol. Der er ingen erfaringer om dosis, men man kan roligt fordoble dosis i forhold til det, der er anført på dåsen. 2-3 gram flere gange dagligt er passende.

Curcumin optages meget bedre ved kombination med piperine (fra sort peber). Man kan med fordel vælge Økologisk Curcuma Black (fra Naturdrogeriet). 2 kapsler 3-4 gange dagligt. Biosym har markedsført CurcuSym BOOST, hvor curcuminen er indkapslet i mikroskopiske ”vandelskende” kugler, der bedrer transporten ind i blodet meget, så curcuminen bliver meget bedre optageligt og virksomt..

En række undersøgelser har siden 1992 også vist, at curcumin hæmmer udviklingen af brystkræft af alle arter og slår kræftcellerne ihjel, beskytter nyrerne, modvirker kræft i tyktarmen, beskytter mod grå stær, nedsætter kolesterol og modvirker oxidation (forharskning) af fedtet i blodet, modvirker gigtsmerter og kemoterapis giftige virkning på hjertets muskler. Curcumin har også en meget positiv virkning på følgerne af diabetes, formentlig på grund af dets antioxidative virkning og den gode virkning på kolesterol.

Der forskes meget i brugen af cannabinoider mod kræft. Det ser ud til, at de kan påvirke immunsystemet positivt ved cancer og være gavnlige mod bivirkninger af kemoterapi samt mod smerter. CBD påvirker ikke psyken og evnen til at føre bil, men THC er psykoaktivt. Lægen kan udskrive cannabis fra Glostrup Apotek, hvis man er med i et forsøg. Det er fuldt lovligt, og ved alvorlige sygdomme som cancer kan lægen henvise til Helsinki Deklarationen, der giver lægen lov til at behandle med midler, der kan have positiv virkning ved sygdommen.

Andre ting tyder på, at sammensatte naturmidler har en gunstig virkning ved kræftlidelser. Her kan fx nævnes Padma Plus og et naturligt middel mod kræft er Essiac, baseret på erfaringer fra Canada. Essiac kan købes på tlf. 8621 1395. Et tilsvarende produkt er Flor-Essence.

Ved at sammensætte flere ting med antioxidant effekt, opstår der en synergi, hvor de enkelte stoffer forstærker hinandens virkning. Man kan tale om et antioxidant orkester eller netværk. Det, man i øvrigt kalder ”antioxidant-netværket”, består af Liponsyre, C-vitamin, E-vitamin, Q10 og gluthation. Desuden selen og bioflavonoider (farverne i grønt og frugt). Alfa-Liponsyre kan købes i tilstrækkelig mængde via Internettet fra et andet EU-land.

Noget tyder også på, at kræftceller under særlige gunstige omstændigheder kan ændre deres DNA og blive normale igen, men det er foreløbig også kun på forsøgsplan, at man har kunnet vise dette.

Et meget kraftigt antioxidant har læge Even Marstrand fundet frem til. Det er et Titanium- kobber – C-vitaminkomplex, der kun fremstilles på Glostrup Apotek og kun mod recept fra en læge. Dosis er 2 tabletter 3 gange dagligt. Det skal kombineres med et tilskud af zink, fx 60 milligram dagligt, mangan, fx 10 milligram dagligt, og selen 200 mikrogram dagligt, fx Seleno Precise. Med tiden kan dosis nedsættes til vedligeholdelse.

De kemiske stoffer nitrolosider, også kaldet B17-vitamin, amygdalin eller Laetrile, nedbrydes i kræftceller af enzymet beta-glucosidase, der i kræftceller findes i en 3.000 gange større mængde end i normale celler. Når Laetrile nedbrydes, dannes der hydrogen cyanid, der øjeblikkeligt dræber kræftcellen. Normale celler indeholder meget af et enzym ved navn rhodanese, som afgifter cyanid og derved beskytter cellerne mod den smule cyanid, som eventuelt kan dannes fra nitrolosider i de normale celler. Dette medfører, at Laetrile er fuldstændig uskadeligt for de normale celler. Ved behandling med Laetrile er det vigtigt at få tilskud af zink, C-vitaminer, E-vitaminer,  B-vitaminer, andre antioxidanter samt af bugspytkirtelenzymer.

Nitrolosider findes i stor mængde i aprikoskerner, i rensdyrkød, lakserogn, mandler, australnødder, boghvede og hirse. Mange kerner indeholder Laetrile, for eksempel vindruekerner, ferskenkerner, pærekerner, blommekerner, nektariner, jordbær, hindbær mm. I lande, hvor kosten indeholder meget Laetrile, og i øvrigt spiser en naturlig kost, er kræft en meget sjælden lidelse, og folk har en lang levetid. Det gælder for eksempel Hunza-folket.

At B-17 vitamin, Laetrile, nitrolosider ikke anvendes i kræftbehandlingen skyldes en bevidst undertrykkelse af viden om virkningen, da det ville ødelægge hele kræftindustrien. Laetrile har også en smertestillende virkning på grund af stoffet benzaldehyd, der frigøres ved nedbrydning af Laetrile. Aprikoskerner og amygdaline-kapsler kan købes i USA, men ikke importeres lovligt. En rimelig dosis er syv abrikoskerner dagligt.

Hajbrusk er en anden, men hidtil ikke sikkert videnskabeligt bevist mulighed, men meget tyder på, at stoffer i hajbrusk modvirker nydannelse af blodkar i svulster og dermed væksten af dem. Hajbrusk indeholder også kraftige antioxidanter. Hajleverolie, fx Ecomer, indeholder blandt andet alkylglyceroler, som er stærke antioxidanter og kræfthæmmende. 1-2 kapsler 3 gange dagligt.

En anden mulighed er visualisering, hvor man for sit indre ser sine egne dræberceller angribe kræftcellerne en efter en og æde dem. Disse dræberceller har vi alle, men blot ved at fortælle kræftramte, at de har sådan nogen i sig, kan man måle, at de mere end fordobler antallet i løbet af få timer. Det siger noget om, at information er et kraftigt lægemiddel.

Moderat motion styrke også immunforsvaret mod bl.a. kræft, så det er vigtigt at holde sig i gang, men ikke at overdrive, da immunsystemet så bliver svækket.

Et forskningsprojekt på Rigshospitalet har vist, at motion kan lette livet for kræftramte. Ni timers træning om ugen hjalp sammen med afspænding og massage til at modvirke den træthed, der følger med kemo-behandlingen.

Kosten spiller i det hele taget en stor rolle for både opståen af kræft (ca en trediedel af alle kræfttilfælde skyldes kosten) og for væksten og spredningen. Spredningen kan bl.a. hæmmes af grønsager – ved mavekræft især rå grønsager – især grønsager fra korsblomstfamilien som kål, broccoli og grønkål, hvidløg, fisk, fiskeolie og skaldyr. Man kan læse mere om dette i –”Mad din Mirakelmedicin” af Jean Carper. Haases Forlag.

Der er mange fødevarer med et stort indhold af anti-kræftmolekyler, først og fremmest grønsager og frugt. Foruden de forskellige kåltyper, løg og hvidløg, er de at finde i krydderier, grøn te, bær, omega-3 fedtsyrer, tomater, citrusfrugter, rødvin, chokolade med højt indhold af kakao (mørk chokolade).

Læs mere om dette i bogen ”Kost mod kræft” af Richard Beliveau og René Gingras (forlaget Peoples Press), hvor der er videnskabelig dokumentation.

Spis mindst seks portioner grønt og frugt hver dag – eller ”se(x)ks om dagen” –  mindst seks gange 100 gram grønt og frugt dagligt, mest grønt. Rå grønsager er bedst, da nogle af de        kræfthæmmen­de stoffer ødelægges af opvarmning. Kan man ikke spise frugt og grønt, fx fordi man er svækket i en periode, kan man få de samme stoffer som Juice Plus kapsler. Nærmeste forhandler af disse kan man få oplyst hos NSA Scandinavia, tlf. 4582 9501. Man kan også købe frugt- og grøntkapsler fra Golden Health. Tlf. 4052 4015.

Kål, fx hvidkål og broccoli indeholder stoffet glucobrassin, som i mavesækken bliver omdannet til indol-3-carbinol (I3C) og videre til diindolylmetan (DIM). DIM undertrykker væksten af prostatakræftceller og brystkræftceller og øger kræftcellernes evne til at dø (apoptosen). DIM hæmmer også østrogens kræftfremmende virkning.

Forskere fra Ohio State University har vist, at kamillete indeholder meget af stoffet apigenin, der minder kræftceller om at dø. Det er karakteristisk for kræftceller, at de ikke som alle andre celler vil dø for at give plads til nye celler, men bliver ved med at vokse, dele sig og sprede sig. Det er gennem påvirkning af cellernes gener, at celler ikke ændrer sig til at blive og opføre sig som kræftceller. (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Apigenin findes også i persille og bladselleri, i mange grønsager og frugter, typisk af de arter, der indgå i middelhavskost. Apigenin modvirker også inflammation, der er baggrunden for mange andre sygdomme og smerter. Kamille er beroligende og søvndyssende, modvirker angst og depression, modvirker virus, bakterier og svampe, modvirker for meget mavesyre og kramper i tarmene og blæren.

Kroppens surhedsgrad er af meget stor betydning for kræftvæksten. Kræftcellerne trives bedst, når kroppen er sur (lavt pH), og hæmmes betydeligt eller dør ved basisk reaktion (højt pH). Der skal ikke nogen medicin til at gøre kroppen basisk, kun masser af grønsager og frugt. Æblecidereddike gør også kroppen basisk, og det er godt at tage en teskeskefuld natrium bicarbonat 1-2 gange dagligt eller Basica fra BioVita. Samtidig skal man spise så lidt brød som muligt og kun grovbrød. Krydderurter er også gode basedannere. Kød giver syredannelse, og det gør sukker også. Sukker er kræftcellerne som nævnt meget glade for og trives godt med. Undgå det.

En god måde er at kombinere natrium bicarbonat med ahornsirup. Man tilbereder det ved at tage 5 dele ren ahornsirup og 1 del natrium bicarbonat. Blandes i en kasserolle og opvarmes ved middel varme i fem minutter under omrøring. Blandingen bruser op og skummer. Opbevares koldt. Man tager en teskefuld 2 gange dagligt. I alvorlige tilfælde 3 gange dagligt. Tages mindst 8 dage i træk. Der kan komme en kraftig reaktion, når kræftcellerne dør, så der kan komme diaré. Stammer fra bogen ”Kræft er ikke nogen sygdom. Det er en overlevelsesmekanisme” af Andreas Moritz (forlaget Hovedland). Natrium bicarbonat skal altid tages mellem måltiderne, da mavesyren er nødvendig for fordøjelsen.

Man kan på apoteket eller hos Matas købe en rulle indikatorpapir (lakmuspapir) med en farveskala fra 1-11. Man tager cirka 3 cm fra rullen og sætter det i enden af en tøjklemme, hvorefter indikatorpapiret holdes kort ind i urinstrålen. Man skal bruge papiret ved første vandladning om morgenen, før man spiser noget. pH skal helst op på 8. Man kan også kontrollere urinen en times tid efter måltiderne. Læs mere om syre-basebalancen på www.radiodoktoren.dk

For at fordøje maden ordentligt er tilførsel af vegetabilske fordøjelsesenzymer vigtige til hvert måltid. Her kan jeg anbefale enten Super Enzymes fra NOW www.gaya-nutrition.com Digest Aide fra Golden Health (tlf. 4052 4015), eller Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend.

Tyske forskere fik allerede mistanke om, at patienter med kræft manglede et stof i blodet. De begyndte at sprøjte et ekstrakt fra ananas ind i kræftknuder hos forsøgsdyr. Forskerne observerede at nogle kræftknuder forsvandt og andre skrumpede betydeligt ind. Først senere fandt man ud af at de i realiteten havde startet behandling med enzymer. Ananas indeholder det proteinnedbrydende enzym bromelain.

Forskning har vist, at enzymer reducerer bivirkninger fra kemo- og strålebehandling og forbedrer livskvaliteten, at de i dyreforsøg bremser væksten af svulsten og spredningen af kræften. Enzymer forbedrer 5 års overlevelse hos brystkræftpatienter i stadium I med 91 %, stadium II med 75 % og stadium III med 50 %. Bromelain (enzym fra ananas) i cellekulturer med blodkræftceller fra mennesker er i stand til at omdanne kræftceller til normale celler.

Desuden reducerer enzymer komplikationerne til kræft som fx vægttab, smerter og depression og nedsætter den øgede risiko for infektioner efter kemobehandling.

Et af de store problemer for immunsystemets evne til at bekæmpe kræft, er at nogle kræftknuder er i stand til at gemme sig. De hylder sig ind i en hinde af bl.a. fibrin, så de ikke bliver opdaget af kroppens dræberceller. Enzymer (specielt de proteolytiske (proteinopløsende)) kan bryde igennem denne hinde og vække immunsystemet til kamp. Se fx på Internettet om enzymer Gonzalez.

Desuden er en god fordøjelse og sundhed afhængig af en sund tarmbakterieflora. Det betyder mælkesyrebakterier, og man kan få en særlig god bakterieflora i tarmene ved at tage tilskud af probiotika, sunde mælkesyrebakterier der danner K2-vitamin og masser af antioxidanter, som er kræfthæmmende, evt. kræftcelledræbende.

Det kan også være svært som svækket kræftpatient at spise nok protein (æggehvidestof), og her kan man så supplere med proteindrik, som man kan købe på apoteket. De skal indeholde alle de livsvigtige aminosyrer. En god kilde til aminosyrer er også Quinoa, der er en ældgammel form for korn, som blandt andet aztekerne allerede for 6.000 år siden.

Sojaprotein er også godt, og soja indeholder stoffer, der hæmmer kræftvæksten og modvirker spredningen af kræft. Det er bedst med gæret soja, tofu, miso og tempeh, men man skal undgå sojaprodukter fra gensplejset soja. Man må ikke overdrive med soja, især ikke ved hormonafhængige kræftformer som brystkræft og æggestokkræft. Soja har også en tendens til at nedsætte stofskiftet. Undgå GMO-soja.

Man skal dog ikke overdrive med protein, fx kød, da det surgør kroppen, og kræftceller trives med en sur krop. Ikke med en basisk.

Mange cancerramte er plaget af træthed. Mangel på aminosyren L-carnitin er almindelig blandt cancerramte, og et studie af 27 cancerramte i fremskredent stadium har klart vist, at en høj dosis L-carnitin klart nedsatte trætheden, gav en bedre søvn og mindre depression. (Dr. Ricardo A. Cruciano in Journal of Pain and Symptom Management, 2006). Man kan fx tage Bio-carnitin á 250 mg, 3 kapsler 4 gange dagligt. Der er ingen bivirkninger.

Også de livsvigtige fede syrer skal man have nok af for at modvirke kræft, fx fra fiskeolie, hørfrøolie eller kæmpenatlysolie, der indeholder gammalinolensyre (GLA). Især omega-3 fedtsyren eicosapentaensyre (EPA) har en kræfthæmmende virkning.

Man kan få en balanceret blanding af de gode fedtsyrer ved at tage et tilskud af fx Udo’s Choice, hampolie eller Livets Olie. I kapsler kan man få dem som Essential Needs fra Golden Health, tlf. 4052 4015. De sunde og livsvigtige fede syrer omdannes i kroppen til hormonlignende stoffer ved navn prostaglandiner. De modvirker smerter samt styrker og styrer kroppens normale funktioner. Gode fedtsyrer bør være en vigtig del af ernæringen ved kræft.

Fiskeolie og muslingeolie fra den grønlæbede musling er også gode at tage, hvis man har cancer eller bare for sundhedens skyld. Fiskeolie må ikke være harsk og skal opbevares køligt.

Nigella sativa (sortkommen) olie har en i mange år kendt virkning mod kræft og mange andre sygdomme. Stofferne i olien er kræftcelledræbende og styrker immunforsvaret mod kræft. Den har antioxidant virkning og modvirker inflammation. Den modvirker bakterier, histamin og for højt blodtryk. Øger dannelsen af interferon, der beskytter cellerne mod virusangreb.

The Cancer Research Laboratory og Hilton Head Island, South Carolina, USA, har fundet, at olien fra Nigella sativa har en stor succes i behandling af kræft uden negative bivirkninger. Dosis er en teskefuld af olien 3 gange dagligt. Kan blandes med friskpresset appelsinjuice og honning. Kuren kan forstærkes ved hjælp af olivenbladsekstrakt, der også modvirker kræft (og candidasvampe, virus og bakterier mm.).

På Aabybro Mejeri fremstilles en energitæt flødeis med ekstra proteiner. Den er velsmagende og meget egnet til syge mennesker med lille appetit. Tlf. 9824 1004. Hjemmesiden er www.ryaais.dk Man skal dog være opmærksom på, at mælkeproteinet kasein øger risikoen for kræftvækst og spredning.

Hørfrøolie har med sine omega-3 fedtsyrer en særlig kræfthæmmende virkning. Dr. Johanna Budwig fra Tyskland har siden 60-erne behandlet alvorligt syge kræftramte med store doser hørfrøolie (omega 3) blandet med proteiner i form af hytteost eller kvark, og har opnået fine resultater med dette. Det skal helst være økologisk, koldpresset hørfrøolie (på engelsk flax-oil). Man kan også købe Livets Olie, der er en kvalitetsolie med hørfrøolie og natlysolie. Der findes et produkt ved navn Celltramax, der indeholder bestanddelene af Budwig kuren. Se på http://www.celltramax.com/

En god måde at tage Livets Olie på er at blande den med Noni-juice (se nedenfor).

Visse kræfttyper kan trives ved at få tilført omega-6 fedtsyrer, som vi i forvejen får alt for meget af, fortrinsvis gennem margarine. Der er derfor grund til at undgå omega-6 fedtsyrer, undtagen som kæmpenatlysolie. Det er majsolie, solsikkeolie, sojaolie, vindruekerneolie og de deraf udviklede margariner, man skal undgå.

Te, især grøn te, samt sort thé eller oolong-thé hæmmer udviklingen af kræft hos dyr og derfor  også hos mennesker. Grøn te virker bedst. Te indeholder mange katekiner, der er kraftige antioxidanter og. anti-kræft molekyler.

Det er også godt dagligt at tage en ordentlig dosis C-vitamin, der bla. hjælper med udrensning af kroppen. Man går op i dosis, indtil der kommer diaré, og går så lidt ned i dosis. Dosis skal fordeles på mindst 3 gange dagligt. I så store mængder virker C-vitamin som pro-oxidanter, der er med til at dræbe kræftceller. Endnu mere effektivt er at give C-vitamin direkte i blodet i stor mængder (40-50 gram), hvilket er aldeles uskadeligt (grise producerer 10 gram C-vitamin dagligt. Mennesker kan ikke danne det selv). Man kan få disse behandlinger med C-vitamin hos ortomolekylære læger (biologisk medicin). Se på www.radiodoktoren.dk under EDTA-behandling.

Lad være med at tage mindre end 2-3 gram C-vitamin dagligt, da små mængder C-vitamin kan stimulere kræftcellevækst.

Et andet naturligt middel, der stammer fra regnskovstræet Graviola, har vist sig at have en virkning på mange forskellige slags kræft. Det virker 10.000 gange stærkere end det giftige kemomiddel Adriamycin, men rammer kun få af de raske celler og er så godt som fri for bivirkninger. Der forskes i stoffet på Purdue University i USA, hvor man har bekræftet denne viden, men der er lang vej, før godkendelse til medicinsk brug. I mellemtiden kan man skaffe sig graviola via Internettet og læse om det, fx på www.graviola.org Man kan købe det som flydende eller som tabletter, som kan bestille flere steder fra over Internettet. Dosis er normalt 5-7 gram dagligt som kapsler, fordelt på fire doser. Eller som thé en kop 2-3 gange dgl. Eller som standard tinktur (4:1) 2-4 ml 3 gange dagligt. En ml. er 20 dråber. Bedre end Graviola kan være Paw Paw, der er i familie med Graviola (Annonaceae) og andre naturmidler fra Sydamerika.

Noni-juice, der stammer fra frugterne af Morinda citrifolia, har en meget styrkende virkning på vores egne naturlige kræftbekæmpende systemer i kroppen. Blandt andet stimuleres de hvide blodlegemer, der kaldes ”dræberceller”, da de angriber kræftceller og slår dem ihjel, og der findes en række andre kræfthæmmende stoffer i Noni-juice. Noni Juice kan købes i  helsekostforretning og hos Matas samt hos private forhandlere landet over. Både Noni-juice og Aloe vera juice indeholder en række naturlige, komplekse sukkerstoffer, der har en betydeligt styrkende effekt på immunforsvaret og modvirker kræftceller.

Læs mere om de sunde sukkerstoffer på www.radiodoktoren.dk –  Det sunde sukker.

Granatæblejuice har også evnen til at hæmme/stoppe kræftcellevækst.

Flere svampe indeholder vigtige kræfthæmmende stoffer, blandt andre essentielle sukkerstoffer. Det er blandt andet beta-glukaner i svampenes cellevægge, der er aktive her. AHCC – active hexose correlated compound – fra Shiitake svampe har bl.a. vist sig at være god til at behandle levercancer, som er opstået efter hepatitis C.

Særlig potent virkende er et beta-glukan – Maitake D-fraction, der kommer fra Maitake svampen. Forskere har vist, at denne fraktion modvirker bivirkninger ved kemoterapi, bl.a. kvalme, diaré, opkast, hårtab, smerter og for få hvide blodlegemer. Samtidig viser studier, at den hæmmer cancer og spredningen af cancer.

Polysaccharid K og P fra svampen Coriolus versicolor kan også bruges mod cancer. Ling Zhi-8, der stammer fra Reishi svampen, kan måske virke mod leukæmi.

Cordyceps sinensis svampen fra Tibet indeholder også vigtige sukkerstoffer og bruges i Kina til at styrke immunforsvaret, som så finder cancercellerne og ødelægger dem. Man kan købe Cordyceps ekstrakt fra dyrkede svampe. Man kan næsten altid på Internettet (fx via søgemaskinen www.google.com) finde frem til de produkter, der indeholder de stoffer, der er omtalt her. Visse af svampene kan man også købe i butikkerne, evt. som tørrede.

Naturligt modnet frugt, økologiske eller biodynamiske grønsager, medicinske svampe og blandt andet Aloe vera og Noni juice indeholder disse stoffer. Man kan også købe sukkerstofferne samlet som for eksempel Glykoernæring i helsekostforretninger eller som Ambrotose hos private forhandlere eller fra udlandet..

Kan man ikke spise almindeligt, måske kun flydende, eller har man en mavesonde, som man får sin ernæring igennem, så vil jeg anbefale,  så vil jeg anbefale den flydende som fx LivsEnergi Maxi, der er en naturlig blanding af langt de fleste essentielle næringsstoffer, som en af USA’s dygtigste dyrlæge og læge, Dr. Joel Wallach, anbefaler. Der er også essentielle aminosyrer i LivsEnergi Maxi. Kan fås fra Golden Health i Malmø. Dansk telefon 4052 4015. Derudover bør man tage en god olieblanding for at få de livsvigtige sunde fedtsyrer, og her vil jeg anbefale Livets Olie, der er hørfrøolie og natlysolie og EPA-GLA+., eller hampolie.

Akupunktur og zoneterapi kan også stimulere immunforsvaret, men ikke kurere kræft. Det kan man kun selv, med hjælp fra en sund levevis og andre. Det er derfor vigtigt at kende sine egne virkemidler. Akupunktur har vist sig at være godt mod bivirkninger af kemoterapi i form af kvalme.

Kræftceller tåler ikke varme, så man kan målrettet forsøge at varme kræftvæv op med radiofrekvens behandling. Betegnelsen er hyperthermi og den bruges også meget i Tyskland. En anden metode, som også kan være effektiv, er at bruge infrarød sauna 5-7 gange om ugen. Infrarød varme går dybt ind i kroppen, og foruden at varme vævene op udrenser man affaldsstoffer gennem huden, da der kommer kraftig sved. Det er derfor vigtigt at drikke rigeligt af vand og anden væske.

Der findes i Tyskland et hospital ved navn Habichtswaldklinik Kassel Bad-Wilhelmshöhe. Her praktiseres intern medicin, psykosomatik, onkologi, naturmedicin og komplementær medicin, blandt andet ayurvedisk medicin. Grundsynspunktet er, at man ikke behandler sygdomme, men syge mennesker, da mennesker er mere end en sum af dets organer og deres funktioner. Altså helhedsmedicin, hvor videnskabelig og komplementær medicin forenes. Patienten stilles ikke overfor en anonym apparatfejlsmedicin, men er i intensiv kontakt og omgang med læger og andre medarbejdere under hele opholdet. Hospitalet er ISO certificeret.   www.habichtswaldklinik.de

Hospitalet er bygget af en rigmand, der har testamenteret hele sin formue til det, så det er muligt for enhver økonomisk at komme der.

I Hammelburg i Tyskland findes også et hospital, hvor man behandler kræftlidelser, blandt andet med regional kemoterapi, hvor man målretter de kemiske kræftmidler direkte mod stedet, hvor kræften sidder. På denne måde skåner man delvist resten af kroppen og kan derved give mere effektiv behandling. Det er måske muligt nu at få denne behandling i Danmark.

Kemoterapi kan i nogle tilfælde være gavnlig,  men det er vigtigt at modvirke de negative påvirkninger af kroppens raske celler. Kemomidlerne er cellegifte og kan på længere sigt forøge risikoen for tilbagefald eller ny kræft, fx leukæmi. Der er begrænset virkning af kemoterapi. Det er kun cirka 2,5% af fem års overlevelsen,, der tilskrives kemoterapi.

Når man skal tage stilling til mulighederne for behandling af kræftlidelser, kan jeg meget anbefale Laura Bond’s bog ”Er der andet end kemo”, som er udkommet på forlaget Vingholm i 2018. Der er meget andet, man kan gøre.

Da immunsystemets virkning og særlig funktionen med opsporing af kræftceller, som dræbes af de celledræbende T-celler, er vigtig, er der kommet en stor udvikling i immunterapi ved kræft. Kræftlægerne vil altid overveje denne i behandlingen. Det er påvist, at man ved hjælp af visualisering kan forøget sit antal af naturlige kræftdræbende T-celler. Man skal her i fred og ro forestille sig, at man med dine T-celler angriber og dræbe sine kræftceller. Det sker i øvrigt hele tiden, da vi alle har kræftceller i kroppen hele tiden, men det bliver dræbt efterhånden, så de ikke udvikler sig,

I USA i Florida, West Palm Beach, findes det fremragende holistiske Hippocrates Health Institute, hvis Life Transformation Program, med blandt andet omstilling til økologisk raw food, daglig motion og hjælp til ændring af livsstil og livssyn, kan anbefales på det bedste. Hippocrates Health Institute er ledet af Dr. Brian Clement og hans svenske kone Anna Maria Clement. De har meget fine resultater med helhedsbehandling af kræft. Se på www.HippocratesInstitute.org

På det holistiske hospital SøtofteKur ved Ringsted kan man komplettere sit behandlingsforløb og øge sine selvhelbredende kræfter, bedre sin sygdomsprognose og sin livskvalitet. Se på hjemmesiden www.soetoftekur.dk   Tlf. 7022 6444.

Det er vigtigt med støtte og opmuntring, især når man bliver konfronteret med at have kræft. Det er blandt andet vigtigt at kende sine mange muligheder for at modvirke og nedkæmpe sin kræftlidelse. Livsglæde, humor og latter styrker alt, og det er vigtigt at se det gode i det dårlige., hvor man blandt andet får øje for det gode i ens liv, og dermed kræfter til at bevare det.

Jeg kan anbefale læsning af følgende bøger:

”Når diagnosen er kræft. En selvhjælpsbog for kræftpatienter og deres pårørende” af Inge Kellermann. Forlaget Hovedland.

”Kærlighed, medicin og mirakler” af Bernie Siegel. ”Ulydige Kræftpatienter” af Merete Birkelund, Ulrik Dige og Helge Lydeking-Olsen. Og ”Kræftmirakler – i lægens og patientens perspektiv” af Ulrik Dige.

”Brystkræft: Sådan overlever du”,  af journalist og forfatter Maria Cuculiza.

Cancer. Nutrition and survival. af Steve Hickey and Hilary Roberts.

“Mad din mirakelmedicin” af Jean Carper.

Jeg kan også anbefale ”Kost mod kræft” af Richard Beliveau og Denis Gingras samt

”Sund mad – før under og efter kræftbehandling”, af Anette Harbech Olesen.

Ved brystkræft må det kraftigt anbefales at læse bogen ”Dit liv i dine hænder” af professor Jane Plant, der blandt andet råder til fuldstændigt at holde op med mælk og mælkeprodukter, inkl. mælkepulver i færdigvarer.  Også hendes bog ”Plant Kuren”.

Det er også vigtigt som kræftramt at kæmpe sig fri af den dødsangst, som mange bliver ramt af, og som kan lamme de selvhelbredende kræfter og håbet om at blive rask eller at leve godt med kræften så længe som muligt. Efter min mening kan det kun lade sig gøre at sætte sin død på plads ved at tænke over, hvad der sker, når man dør. Jeg er sikker på, at sjæl og ånd ikke dør, men går over på den anden side. Læs fx bogen ”Lys bag Døden” af den tidligere sognepræst Kirsten Mørch-Nielsen. Forlaget Unitas.

Livsafslutningen – dødsangst:

(Fra Spørg om Sundhed    Uge 28, 2000)

Mange mennesker går med en angst for døden, og det kan medføre, at de bruger alt for megen tid på at ville sikre sig, at de ikke skal dø, i hvert fald først engang langt ude i fremtiden. Enhver fornemmelse i kroppen opfattes som truende og medfører lægebesøg og en masse undersøgelser, ligesom ethvert dødsfald hos nære personer også udløser dødsangst. Nogen tænker så meget på døden, at de ikke har tid til at leve rigtigt.

For at få et fuldt, godt og sundt liv – på trods af eventuel sygdom – er det nødvendigt at få sat sin død på plads. Lige så naturligt som at blive født er det at skulle afsted igen. Døden er ikke et svigt fra sundhedsvæsenets side, en lægelig fejltagelse eller en tabt kamp. Det er en naturlig ting, som det er klogt at vænne sig til tanken om, kun på den måde kan man få virkelig frihed til at leve livet fuldt ud.

Efter min mening er der kun en måde at få sat sin død på plads på. Det er at tænke dybt og grundigt over, hvad du tror på sker, når du engang skal dø. Jeg har været så heldig at være blevet nødt til det tidligt i mit liv, fordi en læge ikke kan fungere ordentligt, hvis han eller hun er bange for at dø.  Jeg tror, at grunden til, at en del mennesker har fået en ufølsom besked fra en læge om, at de skal dø af en alvorlig sygdom, er, at lægen selv er bange for at dø og derfor ikke tør gå ind i en støttesamtale om døden med alvorligt syge og døende mennesker.

Den, der får sin ”dødsdom” og ikke er blevet færdig med at sætte sin død på plads, går lige i en krise, der svækker modstandskraften og gør resten af livet kortere og mere belastende.

Det, der har givet mig styrke til at snakke om døden med andre mennesker, er at jeg er overbevist om, at døden ikke er en afslutning, men en overgang til livet efter livet på den anden side af dødens port.

Jeg har læst et hav af bøger om det, man kalder nærdødsoplevel­ser, men i virkeligheden er dødsoplevelser. De mennesker har været døde, uden kredsløb og åndedræt, ofte i langt længere tid end de fire minutter, vi kan være uden ilt, før hjernen dør. Alligevel kan de fortælle, hvad der er sket, mens de var døde, og hvad de har oplevet. Det er de samme ting, de fortæller om, hvad enten det er en række nulevende danskere, og jeg har talt med mange af dem, amerikanere, der aldrig har beskæftiget sig med det hinsides, eller de lamamunke fra Tibet, der for tusind år siden skrev Den Tibetanske Dødebog. Det gælder for alle religioner, folkeslag og til alle tider.

Jeg kan anbefale bogen ”Lys bag Døden” af den tidligere sognepræst Kirsten Mørch-Nielsen (Forlaget Unitas). Hun fortæller i bogen som sin nærdødsoplevelse i USA, da hun var 26 år gammel og var død imellem 9 og 11 minutter, måske længere. Bagefter kunne hun fortælle nøjagtigt, hvad der var sket, mens hun var død, også i rummene uden om det, hun lå i. Hun gik ud af sin døde krop og svævede over den, indtil hun følte, at hun blev suget op gennem en tunnel. Hun kom ud i lys, hvor hun traf mennesker, hun kendte, som var døde og kunne tale med dem. Hun fik også lov til at møde et varmt, kærligt lys, hvor hun fik lov at se hele sit liv på en gang og fik indsigt i, hvorfor tingene var sket. Ikke som en dom, men som indsigt i og forståelse af, hvad der er vigtigt i et menneskes liv. Hvad meningen med det hele er. Hun blev så klar over, at hendes tid ikke var kommet endnu og vågnede så op i sin krop på hospitalssengen.

De mennesker, der har haft sådanne nærdødsoplevelser, er ikke længere bange for at dø. De ved, at døden ikke er en afslutning, men en overgang. Der har mistet deres dødsangst, og også deres livsangst. Og der er vigtigt, for hvis vi tror på, at alt er lyst og godt på den anden side, hvem har så lyst til at fortsætte livet her på jorden, med smerter, sorg, kriser tab, skattevæsen og andre jordiske fortrædeligheder. Så var det lettere at tage sit eget liv og komme over på den anden side. Men fidusen er, at er du ikke bange for at dø, så er du heller ikke bange for at leve. Så får du kræfter til at leve dit liv færdigt, på trods af sygdom, smerter, modgang og alle mulige belastninger, for du ved inderst inde, at der er en dyb mening med det alt sammen. Jeg er overbevist om, at vi er her for at lære noget, og at vi skal lære færdig, før vi skal afsted.

En mere videnskabelig beretning om nærdødsoplevelser kan findes i bogen ”Den skjulte Kilde” af den franske journalist Patrice van Eersel, som har interviewet en række læger, psykologer og andre, der har forsket i nærdødsoplevelser. I den bliver alle de indvendinger, som læger og andre bruger til at bortforklare nærdødsoplevelserne med, endegyldigt sat på plads. Der er ikke tale om iltmangel, medicinbivirkninger, hallucinationer eller andet.  Bogen er udsolgt, men kan lånes på biblioteket.

Mange mennesker er måske ikke bange for at dø, men er bange for tiden før døden, for smerter og andre legemlige og psykiske lidelser. En afklarethed omkring døden hjælper også her. Vi ved fx, at de mennesker, der får lov til at dø på hospice, hvor døden er en naturlig ting, de har ikke nær så mange smerter og deres behov for smertestillende medicin falder drastisk.  Det er også vigtigt at finde en læge, man har tillid til og som kender sin vigtigste pligt – at lindre og trøste.

Tag stilling til din død. Sæt den på plads, så den ikke dominerer dit liv og kommer i vejen for det. Først skal der leves.

 

Gode bøger om cancer og mitokondrierne mm.:

”Tripping over the Truth”  How the Metabolic Theory of Cancer is Overturning One of Medicine’s Most Entrenched Praadigms”. By Travis Christofferson, MS. 2017

“Mitochondria and the Future of Medicine. The Key to Understanding Disease, Chronis Illness, and Life Itself”. By Lee Know, ND 2018

“Er der andet end Kemo?. Af Laura Bond (Vingholm). 2018

”Cancer as a Metabolic Disease”. By Thomas S. Seyfried  2012  + You Tube

Chinese Journal of Cancer 2011 Aug 30 (8): 508-515

https://sakharoff.com/beat-cancer-with-misha/

 

 

Comments are closed.