Lus

Lus er blodsugende snyltere, og hos mennesker kan tre slags lus optræde: Hovedlus, kropslus og fladlus. De kan kun leve på mennesker, men kropslusen kan sidde i tøjet, når den ikke suger blod. Kropslus er dog sjældne i Danmark. Det er mest hovedlusene, der er et problem for især børn. Fladlus er en kønssygdom, der i reglen overføres ved samleje, hvor lusene kan nå at kravle fra den ene til den anden.

Hovedlus smitter ved direkte kontakt mellem to hoveder, fx under leg, men man kan også blive smittet hvis man bruger tøj, som en luset person bruger, fx hue, halstørklæder og jakker, og hvis man bruger sammen kam eller børste. Puder i puderum på børneinstitutioner kan også være en årsag, men der skal oftest en tættere og længere kontakt til.

Hovedlusen lever i hårbunden, hvor den klæber sine æg fast til hårene. Lusene kan kun leve i kort tid, når de er væk fra hårbunden. De er tre millimeter lange og grå. Æggene sidder så godt fast på hårene, at de ikke kan trækkes væk mellem to fingre, som det er tilfældet med skæl i håret.

Hovedsymptomet er kløe i hårbunden, især i nakken. Lusene er iøvrigt harmløse, men der kan opstå eksem eller betændelse i hårbunden. At få lus er ikke udtryk for dårlig hygiejne. Alle kan få lus.

En god måde at undersøge for lus på er at bruge en tættekam, som man kæmmer håret tæt med. Det kan være lettere, når håret er fugtigt, ikke vådt, eller evt. behandlet med balsam. Det bør gøres flere gange om ugen, når man bliver oplyst om smittefare i fx børnehaven. Alle familiemedlemmer og legekammerater skal undersøges for lus. Findes der lus, skal der gives besked til børnehave, pasningsordning, fritidsklub eller skoleklassen. Børn med lus skal sættes i behandling, før de må komme i institutionen igen.

Behandlingen kan bestå i daglig grundig gennemkæmning af håret med en tættekam. Det er faktisk meget effektivt, når det gøres systematisk. Desuden kan man behandle medicinsk med shampoo eller liniment, fx Nix eller Prioderm. Behandlingen bør gentages efter en uge. Hjælper det ikke, kan grunden være, at barnet er blevet smittet igen.

Gravide, ammende kvinder og børn under to år bør så vidt muligt behandles med kæmning og ikke med lusemidler. Her findes der et udmærket og aldeles uskadeligt middel ved navn Quit Nits, der er baseret på naturlige olier tilsat forskellige æteriske olier, blandt andet fra australske vilde blomster. Det kan bruges af selv helt små børn, gravide og ammende, da det er ugtiftigt og ikke indeholder kemikalier, pesticider eller kemiske hjælpestoffer. Quit Nits opløser den limsubstans, som lusene klæber sig fast til håret med, kvæler lusene og lindrer oven i købet irritationen i hårbunden. Midlet kan købes i helsekostbutikker (fra Helsam).

Et andet godt middel er det nye og dokumenteret virksomme middel Gå-væk-lus, der også indeholder æteriske olier. Det sprayes i håret og skal sidde i 15 minutter, hvorefter man kan vaske håret med almindelig shampoo. Behandlingen gentages efter 9-10 dage. Det dufter godt og skader ikke, ligesom der ikke udvikles resistens.

Gå-væk-lus kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Man kan læse mere om lus på www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/lus.htm

Eller på www.dpil.dk Klik på ”spørg om skadedyr” til venstre på skærmen. Klik på H-Q, find Hovedlus i oversigten og klik på det grå papir med det røde rektangel. Man kan også læse om lus i bogen ”Sundhed og Hygiejne i Daginstitutioner” af embedslæge Per Vagn-Hansen. Munksgaards Forlag.

Comments are closed.