Leverbetændelse, autoimmun

Hvis en leverbetændelse er af autoimmun oprindelse, er det meget svært at finde frem til en årsag. Vi ved, at de mange kemiske stoffer, som vi får i os dagligt gennem luft, vand og mad mm. kan spille en rolle i udviklingen af et afsporet immunsystem, som det jo

handler om.

Især maden bliver man mere og mere klar over har stor indflydelse på immunsystemet. Både det, man spiser, og hvordan det er behandlet, fx raffinerede ting, og desuden selv fordøjelsen og optagelsen af det. Nedbryder man fx ikke mælkeproteiner eller hvedeproteiner ordentligt, og er tarmen blevet utæt på grund af fx candidasvampe, der også fremmes af sukker og junkfood, vil der kunne optages småstumper af ikke helt nedbrudte proteiner i form af peptider, små kæder af aminosyrer. De kan virker som gift i kroppen for både nerve- og immunsystemet.

Det kan derfor være godt at konsultere en dygtig ernæringsterapeut (DET). Jeg kan fx anbefale Thorbjörg Hafsteinsdottir, Lappen 14, Helsingør. Tlf. 4920 2509. Hun og hendes mand er meget dygtige på dette område. De anvender også analyser fra fx Nordic Clinic i København. Tlf. 3391 3394.

Det kan være gavnligt at få tilskud af vegetabiske enzymer, så man fordøjer sin mad bedre. Fx Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend (fra Panacea Helse). En kapsel ved hvert måltid. Foruden at hjælpe til ordentlig nedbrydning af maden vil nogle af enzymerne gå over i blodet og medvirke til at rydde op i de immunkomplekser,

der dannes, når man optager småstumper af ikke helt nedbrudt mad.

Der er meget, som man kan gøre for at få genoprettet sin leversundhed og forhindre, at sygdommen blusser op igen. Leveren kan fx styrkes gennem en Rasayanakur, der er udrensende (Rasayasan 1). Et andet godt produkt er Cynaramin 4, der blandt andet indeholder artiskokekstrakt, og Marietidsel, der begge er gode for leveren. Artiskok ekstrakten kan også hjælpe til, at man får lettere ved at tabe sig, hvis man har et vægtproblem.

Gulerodssaft er godt at drikke, mens man endelig ikke skal drikke light-produkter med indhold af aspartam (NutraSweet R), der er skadeligt for leveren, fx Cola Light. Der er efterhånden tilsat aspartam til mange levnedsmidler, så dem må hun også undgå. Som sødemiddel kan i stedet anbefales det helt naturlige sødemiddel Stevia, der stammer fra en blå blomst af samme navn. Køb det hvide Stevia. Det virker samtidig både nedsættende på blodsukkereet og på blodtryk hos type 2 diabetikere.

Det er bedst, at undgå sukker, slik og hvedemelsbaserede produkter samt kartofler. Sukker og stivelse er belastende for leveren og bugspytkirtlen og den vigtigste årsag til overvægt. Ved stærk sukkertrang er det godt med et tilskud af krom, fx Bio-Chrom. Skal man bruge sukker, så er økologisk, brunt rørsukker at foretrække, da det indeholder mineraler, der gør det lettere for kroppen at tåle sukkeret.

Det er derimod vigtigt at få nok af de essentielle sukkerstoffer, som er vigtige for cellernes kommunikation med hinanden og især for immnunsystemet. Se www.dsgnet.dk under det sunde sukker.

Det er ikke godt at spise for meget mættet fedt (dyrefedt, mælkefedt) og slet ikke margarine (transfedtsyrer) og raffineret rapsolie, da det fremmer betændelsesprocesseri kroppen. Det er derimod godt med olivenolie, avocado (der kan bruges i stedet for smør eller margarine på brødet), fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie.

For at undertrykke den autoimmune reaktion i kroppen kan man forsøge med Oralmat dråber, der dryppes i munden tre gange dagligt. Det har en forunderlig evne til at banke immunsystemet på plads.

Comments are closed.