Synkebesvær efter slagtilfælde

Det er ikke så sjældent, at der kan komme synkebesvær efter en blodprop i hjernen. Der er tale om en lammelse af musklerne, som man bruger til at synke med. Det er en kompliceret proces, hvor man bruger omkring 50 par muskler og mange nerver for at få maden til at gå fra munden og ned til maven.

Det foregår i tre etaper. Først bevæger tungen maden rundt i munden, så den kan blive tygget ordentligt. Det hjælper føden til at blive findelt og blandet med spyt, som blødgør og fugter maden, så synkningen lettes. I dette stadium samlet tungen føden eller vædsken og gør den klar til at synke.

I anden etape skubber tungen maden eller vædsken bagud i munden, hvilket udløser synkerefleksen, som får føden til at passere genem svælget og ned til spiserøret. Samtidig lukker struben med luftrøret sig, så der ikke passerer mad eller vædske ned i luftrøret. Sker det alligevel, vil der komme kraftig hoste. Lykkes det ikke at hoste den man eller vædske, der er kommet ned i luftrøret, op igen, vil den gå ned i lungerne og kunne medføre lungebetændelse.

Tredie etape begynder, når mad eller vædske når ned i spiserøret, der fragter den ned til mavesækken. Synkebesvær kan også skyldes lidelser i spiserøret, for eksempel at der opadtil er et svagt sted i væggen af spiserøret, der kan bule ud og blive fyldt med mad, der så blokerer for efterfølgende mad. Der kan også være stop ved den ringmuskel, der sidder mellem spiserøret og mavesækken.

Man ser ikke sjældent hos ældre, at synkebesvær kan være en følge af andre sygdomme i nervesystemet eller hjernen. Det behøver altså ikke kun at være en blodprop i hjernen, der er skyld i det. Det vil derfor være godt med en neurologisk undersøgelse for eventuelt at afsløre, om det er anden sygdom, der er medvirkende til synkebesværet.

Alt, hvad der svækker de muskler og nerver, der har med synkningen at gøre, kan give synkebesvær. Der kan for eksempel være tale om Parkinsons sygdom, bivirkninger af nervemedicin (extrapyramidale), bivirkninger af mavesårsmedicinen cimetidin eller lægemidler, der påvirker det ubevidste nervesystem (antikolinergiske midler). Spørg lægen om dette, hvis den ramte får medicin.

En specialtrænet talepædagog kan, sammen med lægen, undersøge arten af synkebesvær og måske lære den ramte at spise og synke på en særlig måde. Nogen kan lettere synke, hvis de drejer hovedet til den ene side eller kigger lige ud. Tilberedelsen af maden med undgåelse af nogen ting kan hjælpe nogen. Er der for eksempel tale om problemer med at synke vædske og andet flydende, kan man tilsætte specielle fortykningsmidler. Nogen må undgå varme eller kolde fødevarer, selvom det normalt er lettere at synke kolde ting. Forskning har også vist, at de fleste, der har haft et slagtilfælde, ikke bør drikke med hovedet bøjet bagover.

Akupunktur har vist sig at kunne hjælpe på synkebesvær efter blodpropper i

hjernen (Journal of the American Geriatrics Society, May 2003, Vol. 51 Issue 5; p 726

Acupuncture and Swallowing Reflex in Poststroke Patients).

Svækkelse af musklerne, der bruges til at synke med (og det er mange) kan give

problemer med synkningen. Q10 sammen med B3-vitaminet niacin styrker muskelcellernes kraft, og det samme gælder for fiskeolie (vælg for eksempel Eskimo 3 fiskeolie, der er af høj kvalitet). Der er også brug for ekstra antioxidanter, for eksempel C-vitamin og E-vitamin.

Jeg kan også anbefale Aronia saft, der kan købes i helsekostforretninger. Den er kraftigt antioxidativ og med til at redde hjerneceller fra at blive ødelagt.

Chokolade er også godt for hjernen, især mørk chokolade. Et glas rødvin om dagen er også en god idé, men ikke mere, da alkohol kan svække.

Koffein, for eksempel kaffe, er godt til at stimulere hjernen med, og det samme gælder te. Især grøn te indeholder mange antioxidanter, som er gode for alle celler, også hjerneceller.

Sondemad, som det i de sværere tilfælde kan være nødvendigt at give, indeholder de nødvendigste vitaminer og mineraler, men der er brug for mange. Jeg kan anbefale et flydende vitamin-mineral præparat ved navn Livskilde Komplet. Kan købes fra Golden Health, tlf. 4052 4015. Sammen med de essentielle fedtsyrer fra fiskeolie eller en kombination af hørfrøolie og kæmpenatlysolie (Livets Olie) opfyldes så behovet for alle vigtige næringsstoffer.

Comments are closed.