Parakeratose – hyperparakeratose

Normalt vil de yderste celler i huden miste deres kerner og dø, hvorefter de bliver afstødt og erstattet af nye overfladeceller. Ved parakeratose bevarer hudcellerne kernene, så de ikke dør, men hober sig op. Derved opstår der fortykkelse af huden.

Udtrykket hyperparakeratose anvender man oftest om forandringer i mundhulen, som i nogle tilfælde kan udvikles til cancer. Man skal derfor gå regelmæssigt til kontrol hos en øre-næse-halslæge.

Jeg har på Internettet fundet et tilfælde, hvor der var effekt af behandling med stoffet acitretin (Neotigason R), der er afledt af A-vitamin og som bruges ved svær psoriasis og pustulosis palmoplantaris, der godt kan ligne hyperparakeratose i håndflader og fodsåler. Problemet med dette stof, der skal styres af hudlæger, er bivirkningerne, som skyldes A-vitaminoverdosering: kvalme og hovedpine, tørhed af slimhinder, revner i mundvige, hårdtab, påvirket leverfunktion, øget fedt i blodet, knoglenydannelse og forkalkning af senebånd. Symptomerne forsvinder ved ophør.

Behandling med stærke binyrebarkhormonsalver har også hjulpet i nogle tilfælde.

Vi har til Spørg om Sundhed fået følgende gode, gamle opskrift på behandling af

pustulosis palmoplantaris, der altså godt kan ligne hyperparakeratose:

Drik et glas vand morgen og aften med 1 gram askorbinsyrepulver (C‑vitamin) ‑ det

forhindrer nye udbrud. Samtidig bruges en tjæresalve med følgende opskrift:

Stenkulstjære 2 gram, Salicylsyre 2 gram, Zinkoxid 28,8 gram og vaseline 67,2

gram. Der skal lægerecept til. Det lyder meget fornuftigt med denne kombination.

Jeg vil foruden C‑vitamin råde til at tage ekstra antioxidanter i form af E‑vitamin, 335 mg dagligt, selen 200 mikrogram og zink 30-40 mg (zink skal tages på et andet tidspunkt af dagen end den almindelige vitaminpille), foruden at spise de anbefalede 600 gram grønt og frugt hver dag. Et tilskud af fiskeolie kan også være en idé.

Comments are closed.