Tænderskæren

Mange børn og yngre voksne skærer tænder om natten i perioder. Omkring 25% af børn og 2-5% af yngre voksne. Der er måske en lille overvægt af kvinder. Nogen gange taler de også i søvne samtidig.

Tænderskæren foregår i den overfladiske søvn og drømmesøvnen, der kommer i ca ti minutter ca hver halvanden time først på natten og i lidt længere perioder ud på morgenstunden, hvor søvnen også er overfladisk. Det kan være så slemt, at der kommer ømme tyggemuskler, hovedpine af spændingstype, og tænderne kan blive slidt. Det lyder også forfærdeligt for den, der skal høre på det.

Tænderskæren om natten kender man ikke sikkert årsagen til, men dårlig bidfunktion og stress kan være medvirkende. Tobaksrygning og alkohol forøger tendensen. Det samme gælder medicin mod depression og psykoser.

Magnesiummangel kan være årsagen, så jeg vil anbefale en daglig dosis magnesium samt B6-vitamin, der er vigtig for magnesiums funktion. Ved dårlige nyrer skal man passe på med magnesium. Længere tids tilskud af magnesium (otte uger) skulle næsten altid kunne kurere tænderskæren (Rev Stomatol Chir Maxillofac 1990; 91 Suppl: 1127).

En undersøgelse fra 1970 (Cheraskin og Ringsdorf) har peget på, at mangel på calcium og B5-vitamin også kan være involveret i tænderskæren. Så en kalktablet og stærke B-vitamintabletter kan måske hjælpe.

Den almindeligste behandling af tænderskæren er en bideskinne om natten. Det er tandlægen, der laver sådan en. Desuden må man arbejde med stressreduktion og nedsættelse af psykisk spænding, da mennesker, der skærer tænder, ofte er psykisk spændte. Jeg vil anbefale zoneterapi eller akupunktur samt behandling hos en afspændingspædagog.

Der er udviklet et apparat, der kan få kæbemusklerne til at slappe af under søvnen ved hjælp af en umærkelig, lav elektrisk stimulation. Apparatet hedder ”Grindcare”, og man kan se mere om det på www.medotech.dk

Hjælper det hele ikke, kan sønnen evt. henvises til en søvnklinik. Man kan her evt. forsyne ham med udstyr til søvn-feedback, hvor man sætter elektroder uden på tyggemusklerne, som aktiveres, når han skærer tænder.

Et specielt problem kan være amalgamplomber i tænderne (”sølvplomber”). Det er vist, at der er mere kviksølv i blodet hos mennesker, der skærer tænder (Isacsson et al. 1997).

Der frigøres nemlig mere kviksølv, når man trykker hårdt på plomberne under tygning og især ved tænderskæren. Blandt andet som kviksølvdampe. Det frigjorte kviksølv kan ved påvirkning fra bakterier i mundhulen omdannes til methylkviksølv, der er meget giftigt og bl.a. kan påvirke hjernen.

Comments are closed.