Falsk strubehoste. Pseudocroup

Falsk strubehoste opstår, når slimhinderne omkring stemmebåndene hæver, oftest i forbindelse med en forkølelse. Det er især mindre børn, der får falsk strubehoste, da deres slimhinder er løsere og lettere hæver.

I enkelte tilfælde kan falsk strubehoste forværres og blive livstruende, så barnet ikke kan trække vejret. Så den skal altid tages alvorligt.

Symptomerne er foruden forkølelsen en kraftig, nærmest gøende hoste og besvær med at trække vejret normalt, især ved indåndingen (i modsætning til astma, hvor det er udåndingen, der er besværet).

Der er flere ting, der kan hjælpe ved falsk strubehoste. Det hjælper først og fremmest, at barnet kommer op at sidde.

Dernæst er det godt med damp. For eksempel fra et fad med meget varmt vand (pas på, at barnet ikke rører ved ´vandet og bliver forbrændt). Man kan eventuelt komme kamllete i vandet, da kamilleolien er meget lindrende og hjælper slimhinderne til at få det bedre.

Man skal forsøge at være rolig, så barnet ikke bliver opskræmt.

Det kan være en meget fin hjælp at komme ud i kold luft med barnet, da det også hjælper slimhinderne til at skrumpe. der sker derfor ikke noget ved at tage barnet ud i en kold bil og køre til lægen, og det skal man, hvis det ikke hjælper med at sidde og få damp.

Er det rigtig slemt, skal man køre direkte til et sygehus, hvor man typisk anbringer barnet i en kold stue og behandlder med en blanding af binyrebarkhormon (fx Spirocort) og adrenalin i sprayform til indånding.

I livstruende tilfælde kan lægen give katastrofehormonet adrenalin, der omgående får slimhinderne til at trække sig sammen. Bor man langt fra lægen og sygehuset, kan egen læge evt. skrive recept på en indsprøjtning – EpiPen Jr.- som man kan give barnet, hvis luftvejen bliver helt spærret af de hævede slimhinder. Det vil give frist til at komme ind på et sygehus.

I "gamle dage" havde man hostemidlet Paradryl med ephedrin, som var fremragende ved strubehoste, men det kan man ikke få mere. Formentlig fordi der ikke blev solgt nok af det.

De fleste børn vokser fra tendensen til strubehoste.

Comments are closed.